RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Industria chimica din UE a stagnat in 2015

Consiliul European al Industriei Chimice (CEFIC) a publicat, recent, noi documente analitice privind dinamica acestui sector de activitate (care include preponderent substantele chimice pentru constructii) aferente anului 2015 si primului trimestru a.c. "Anul trecut, productia a crescut cu numai 0,3%, in timp ce vanzarile au regresat cu 2,9% fata de 2014. In acelasi timp, de vreme ce preturile s-au redus, iar vanzarile s-au contractat, exportul a consemnat niveluri optime, in asa fel incat surplusul comercial net in UE a ajuns la 44,7 miliarde euro, in crestere cu 1,5 miliarde euro comparativ cu 2014. SUA au devenit principala sursa de contributie la acest surplus, urmate de restul statelor europene necomunitare (printre care se afla Rusia, Turcia si Elvetia), respectiv de tarile din Orientul Mijlociu. In schimb, in industria chimica din UE, un deficit major a fost consemnat pe relatiile comerciale cu India, China si Japonia. Insa, cu toata reducerea de 2,9% a vanzarilor, gradul de utilizare a capacitatilor productive a fost apropiat de nivelul mediu al perioadei ante- si post-criza (1995-2014), fiind cu numai 0,9 puncte procentuale sub acel prag de referinta. Trendul descendent al productiei a fost, insa, inversat in ultimele trei luni ale anului trecut (+0,6% in raport cu trimestrul al patrulea din 2014), desi tendintele au fost diferite pentru fiecare segment in parte. Astfel, progresul a fost generat, aproape in totalitate, de cresterea cu +4,3% a productiei de substante chimice speciale si la materialele anorganice (+1,2%), respectiv in cazul polimerilor si chimicalelor pentru piata consumatorilor finali (+2%), in timp ce o contractie a avut loc in domeniul petrochimic (-2,6%). Totodata, daca in 2015 pretul s-a depreciat cu -4,7%, in trimestrul al patrulea din anul trecut acesta s-a diminuat cu -5,1%, tendinta considerata a fi specifica si intregului an in curs. Predictiile bazate pe activitatea curenta indica, astfel, faptul ca provocarile din Europa (cu o populatie stabila, dar care imbatraneste), precum si cele ce deriva din intensificarea competitiei globale (exercitate, mai specific, de firmele asiatice) raman majore. In consecinta, pe termen scurt, primele sase luni ale lui 2016 vor marca din nou un declin usor al productiei, intr-un context economic nesigur, iar vanzarile semestrului intai, in cel mai bun caz, se vor mentine la valoarea perioadei similare din 2015", se arata intr-un comunicat al CEFIC.
Comentand previziunile respective, Rene van Sloten, director executiv al departamentului de politici industriale al organizatiei, a subliniat: "Situatia din 2015 indica in mod clar ca necesitatea de a incheia un acord ambitios privind liberalizarea comertului (TTIP) a devenit stringenta. Numai prin adoptarea unui asemenea document companiile din industria chimica a UE pot profita la maximum de oportunitatile potentiale ale partenerilor nostri comerciali majori, cum ar fi SUA. Acordul ar fi si mai important pentru IMM-urile din industrie, deoarece corporatiile reprezinta clienti ai acestora si, dupa cum se cunoaste, barierele comerciale afecteaza mai grav IMM-urile, ce au mai putine resurse financiare, decat marile grupuri industriale".
***
Analiza indicatorilor industriei chimice nu include si tendintele specifice sectorului farmaceutic, considerat a fi un domeniu distinct si se refera cu precadere la produsele ce sunt utilizate pe piata de constructii si pe cea auto. Raportul CEFIC - organizatie reprezentativa pe plan european, fondata in anul 1972 si care are 29.000 de companii afiliate, cu 1,2 milioane de angajati, ce genereaza 17% din productia mondiala de chimicale - se bazeaza pe indicatorii publicati cu o frecventa lunara de biroul Eurostat privind productia de substante chimice, comertul, preturile si vanzarile totale.
Astfel, in cel mai recent raport al CEFIC, acoperind intervalul ianuarie-martie 2016 si dat publicitatii in iunie a.c., se precizeaza ca, desi productia efectiva s-a contractat cu numai 0,2% in perioada analizata, comparativ cu primele trei luni ale lui 2015, valoarea vanzarilor a fost cu 2,2% mai mica. Diminuarea respectiva se afla, astfel, in concordanta cu anumite corectii in sens negativ ale pretului (-3,3% in intervalul analizat), iar expertii CEFIC considera ca, pe termen scurt, nu se va ajunge la o imbunatatire a situatiei, deoarece indicatorul increderii in industria chimica (indicele CCI) s-a stabilizat la un prag redus in luna iunie a.c., reflectand temerile referitoare la continuarea declinului livrarilor, mai ales ca, in ianuarie-martie a.c., vanzarile intra-UE si exporturile catre zonele necomunitare s-au restrans cu -2% fata de trimestrul similar din 2015. Informatii suplimentare, la www.cefic.org

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter