RO EN
Košík je prázdný

STUDIU: 50% din absolventii nou intrati pe piata muncii sunt nemultumiti de venituri

Piata muncii se transforma rapid, iar acest trend va fi accelerat sub impactul pandemiei Covid-19. Cele mai multe locuri de munca vor disparea pana in 2040, urmand a fi inlocuite de unele noi. Cererea de forta de munca de inalta calificare si de oameni anjati social va creste si se va schimba, in acelasi timp, iar educatia si cultura reprezinta chei pentru constructia unei societati coezive si pentru consolidarea identitatii europene, conform studiului Eurograduate, publicat de Comisia Europeana. Raportul ofera o oportunitate unica de a compara transferul absolventilor din invatamant pe piata muncii si catre o viata activa in calitate de cetateni ai diferitelor tari europene. In plus, studiul da o perspectiva europeana asupra importantei educatiei pentru decidentii politici, din domeniul invatamantului si pentru cercetarori.
 
Pregatirea absolventilor pentru piata muncii
Decizia absolventilor daca sa intre pe piata muncii sau sa-si continue studiile este luata numai partial in functie de contextul general de pe piata muncii, arata studiul. Decizia este fundamentata, in mare masura, si de modul in care absolventii isi evalueaza programele de studiu, dar si de cat de pregatiti sunt sa intre pe piata muncii. Cei mai multi absolventi cred ca studiile pe care le-au urmat ii pregatesc mai bine pentru viitoarele lor cariere si se asteapta la o piata a muncii mai buna, pe termen mediu.
 
Gasirea unui loc de munca potrivit
In momentul in care absolventii intra pe piata muncii, este important ca acestia sa-si gaseasca un loc de munca potrivit, pe masura calificarii lor, mai arata studiul Eurograduate. Cei care nu se angajeaza imediat ce isi incheie studiile sau cei care aleg un loc de munca nepotrivit studiilor sau nivelului lor de calificare, se afla intr-o pozitie dificila. Acestia se vor confrunta cu o depreciere a nivelului de calificare si vor castiga mai putin, precizeaza autorii studiului.
 
Calitatea locului de munca si castigul salarial
Calitatea unui loc de munca inseamna conditii satisfacatoare de lucru si castiguri salariale bune. Conform studiului Eurograduate, 4 din 5 absolventi din fiecare tara este angajat cu un contract permanent de munca in cinci ani de la absolvire. Cei mai multumiti de locurile de munca dupa finalizarea studiilor sunt absolventii din Austria, Cehia si Germania (circa 70% din totalul absolventilor).
In medie, la nivelul UE, circa 50% dintre absolventi se declara nesatisfacuti de veniturile obtinute si numai 40% sunt multumiti de perspectiva unui avans in cariera sau de echilibrul dintre viata personala si cea profesionala.
 
Calificari si competente solicitate de angajatori
Potrivit absolventilor care au participat la sondajul Eurograduate, cunostintele si competentele specifice domeniului ales, abilitatile de comunicare si de lucru in echipa, dar si cele de invatare, planificare/ organizare si de rezolvare a problemelor au fost solicitate de angajatori pentru mai mult de doua treimi dintre respondenti. Pe de alta parte, cunoasterea unei limbi straine sau abilitati de relationare cu clientii au fost solicitate de aproximativ jumatate din angajatori, in timp ce competente digitale avansate au fost cerute de cel mult o treime dintre acestia.
Pentru a consulta studiul Eurograduate, click aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter