RO EN
Košík je prázdný

eJobs: Angajatorii se tem de cresterea ratei de fluctuatie a personalului din companii

Piata muncii arata, in 2021, complet diferit fata de 2020 si pare ca deja ne-am intors la un context similar celui din 2018-2019, in conditiile in care, lunar, angajatorii prezenti pe eJobr.ro scot in piata peste 30.000 de joburi noi, iar candidatii isi recastiga pozitia de forta. Cu o revenire spectaculoasa a unor sectoare care anul trecut au fost puse in stand-by, precum HoReCa sau turism, deja companiile incep sa duca o lupta acerba pentru atragerea candidatilor relevanti. In plus, din toamna, cu totii se asteapta la o revenire si la o serie de schimbari in relatia cu candidatii si cu angajatii.
Potrivit celui mai recent sondaj derulat de eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania, schimbarea pe care o intrevad cei mai multi angajatori, dar si de care se tem cel mai mult este cresterea ratei de fluctuatie din companii. Pe acest fond, un alt motiv de ingrijorare pentru recrutori este ca vor avea din nou dificutati in a gasi candidati sau ca joburile din strainatate vor fi prima optiune pentru o buna parte dintre specialisti sau muncitori calificati. Totodata, 44% dintre specialistii in resurse umane spun ca angajatii vor cere permanentizarea modului de lucru remote, iar 22% preconizeaza o crestere a salariilor.
”Timp de un an de zile am spus ca suntem pe o piata a angajatorilor si ca, pentru prima oara, dupa mult timp, candidatii si angajatii nu mai fac regulile jocului. Tot atunci am spus ca lucrurile nu vor sta prea mult asa si ca repozitionarea balantei se va face mai repede decat ne asteptam. Iata ca a venit acel moment, iar angajatorii isi fac deja planurile pentru toamna tinand cont de o serie de schimbari care vor aparea foarte curand sau care deja au inceput sa apara. Pentru candidati, e vestea buna pe care o asteptau de mult, insa pentru angajatori se anunta o perioada extrem de competitiva, in special pentru recrutarea acelor oameni care intra in categoria talentelor cheie, In plus, multe companii ies din aceasta pandemie cu brandul de angajator stirbit, motiv pentru care 17,3% dintre respondenti se tem ca nu vor reusi sa-si reconstruiasca reputatia, iar 42% cred ca, pentru a reusi sa atraga oameni cheie, va trebui sa investeasca foarte mult in recrutare si in employer branding”, spune Roxana Draghici, Head of Sales, eJobs Romania.
38% dintre reprezentantii departamentelor de HR participanti la sondaj au raspuns ca specialistii isi vor gasi cel mai usor de munca la finalul pandemiei, mai ales ca nici in ultimul an nu au dus lipsa de oportunitati. 24,1% spun ca foarte cautati vor fi muncitorii calificati, 19% ii nominalizeaza pe IT-isti, 10,3% pe tinerii fara experienta, iar 8,5% pe muncitorii necalificati.
”Sunt insa si efecte pozitive la care se asteapta recrutorii, iar principalul este legat de felul in care s-a schimbat abordarea candidatilor fata de un loc de munca. 67% dintre respondenti cred ca vor vedea candidati care vor veni la interviuri cu asteptari mult mai realiste decat inainte de pandemie. 24,5% pun pe aceeasi lista si speranta ca vor avea in fata candidati mult mai bine pregatiti. Totodata, spera ca, din toamna, angajatii isi vor regasi echilibrul emotional, incurajati de relansarea economica si de relaxarea restrictiilor”, mai spune Roxana Draghici. 30% se asteapta ca angajatii sa revina si sa lucreze de la birou, iar 24% estimeaza ca vor fi reluate angajarile in aceeasi dinamica precum in 2019.
Sondajul a fost realizat in luna mai, pe un esantion de 120 de specialisti si manageri in resurse umane.
In acest moment, peste 34.000 de locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro. Pentru acestea sunt inregistrate, lunar, intre 1,1 si 1,5 milioane de aplicari de la peste 120.000 de aplicanti care isi cauta activ un loc de munca.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter