RO EN
Košík je prázdný

Deloitte: Presiuni suplimentare resimtite de femeile angajate, generate de pandemie

Presiunea pe care o resimt femeile care lucreaza cu norma intreaga a crescut semnificativ de la declansarea pandemiei de COVID-19, in contextul in care acestea se confrunta cu mai multe responsabilitati casnice (65%) si cu un volum total de munca mai mare (33%), conform studiului Deloitte „Understanding the pandemic’s impact on working women”, realizat la nivel global. Numarul femeilor pe umerii carora se afla cea mai mare parte din responsabilitatea ingrijirii copiilor sau a altor membri ai familiei aproape s-a triplat in timpul pandemiei, de la 17% la 48%. Mamele care lucreaza au raportat responsabilitati suplimentare legate de ingrijirea copiilor (58%) si de educatie, in contextul scolii online (53%).
Aproximativ 82% dintre participantele la studiu spun ca rutina zilnica le-a fost perturbata de pandemie. Dintre acestea, 70% sunt ingrijorate cu privire la modul in care aceste schimbari le-ar putea influenta capacitata de a avansa in cariera. De asemenea, cele mai multe dintre participantele la studiu simt nevoia sa fie tot timpul disponibile la munca (53% dintre femeile care nu au responsabilitati fata de alte persoane si 44% dintre cele care au astfel de sarcini).
Totusi, in ciuda provocarilor generate de pandemie, multe dintre participantele la studiu considera ca exista potential de a progresa in anul care urmeaza, fie prin preluarea unor responsabilitati suplimentare, ca urmare a avansarii in cariera (52%), fie prin obtinerea unei majorari de salariu (47%). In schimb, avand in vedere eforturile pe care o astfel de decizie le-ar presupune, 60% pun sub semnul intrebarii oportunitatea de a avansa in cariera. Dintre acestea, 41% invoca riscul deteriorarii raportului dintre viata personala si cea profesionala, iar 30%, manifestarea unor comportamente nepotrivite in cadrul organizatiei, cum ar fi actele de micro-agresiune sau excluderea din intalniri ori din proiecte. In aceste conditii, studiul subliniaza necesitatea ca angajatorii sa depuna eforturi pentru ca diversitatea, respectul si incluziunea sa devina valori non-negociabile in cultura muncii de zi cu zi.
„Tinand cont de concluziile studiului, dar si de incertitudinile prind evolutia pandemiei, organizatiile trebuie sa ia masuri pentru a sprijini in mod concret femeile care se confrunta cu sarcini suplimentare din cauza pandemiei. Cercetarea a avut in vedere inclusiv identificarea unor astfel de masuri, care sa ajute femeile sa evolueze in cariera, fara repercusiuni asupra vietii personale. Printre acestea se numara asigurarea unui cadru de lucru flexibil, oferirea de oportunitati de mentorat si implementarea unor experiente de invatare adaptate la noua rutina zilnica. Regasim aceasta abordare si in mediul de business din Romania, respectiv angajatori care cauta solutii pentru a raspunde dificultatilor cu care se confrunta femeile in aceasta perioada”, a declarat Raluca Bontas, Partener Global Employer Services, Deloitte Romania.
In contextul pandemiei, multe femei si-au exprimat loialitatea fata de angajatorii actuali, o treime dintre ele (32%) planuind sa ramana la actualul loc de munca intre doi si cinci ani, iar 30%, mai mult de cinci ani. Intrebate fiind care sunt actiunile care le-ar determina sa ramana la actualul loc de munca, 55% au mentionat o promovare sau o marire de salariu, 48%, mai multa flexibilitate in modul de lucru, 47%, dotarea adecvata pentru desfasurarea activitatii, 45%, beneficii mai atractive, 40%, oportunitati suplimentare de invatare si cooptarea in proiecte interesante. Si in acest caz exista diferente mari intre femeile cu responsabilitati de ingrijire a altor persoane si cele fara astfel de sarcini. Acestea din urma prefera oportunitatile legate de cariera, respectiv de invatare si dezvoltare profesionala (49%, fata de 33%, in cazul celor cu responsabilitati de ingrijire), iar mamele care lucreaza sunt mai interesate de beneficii precum concediul medical sau cel parental (49% vs. 33%).
Studiul Deloitte „Understanding the pandemic’s impact on working women” are la baza un sondaj la care au participat aproximativ 400 de femei din noua tari din intreaga lume si evidentiaza impactul pandemiei asupra raportului dintre viata personala si cea profesionala si riscurile asupra progreselor realizate in ultimii ani in obtinerea egalitatii de gen la locul de munca. Persoanele intervievate lucreaza cu norma intreaga in companii din domenii diverse, cu cel putin 1.000 de angajati, si ocupa pozitii incepand de la activitatea de secretariat pana la vicepresedinte. Majoritatea sunt casatorite si au cel putin un copil.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter