RO EN
Košík je prázdný

CTR: Internshipurile neplatite sunt o practica abuziva si discriminatorie

Consiliul Tineretului din Romania, federatia reprezentativa a tinerilor si organizatiilor de si pentru tineret din Romania, la nivel national si international, saluta decizia Comitetului European pentru Drepturi Sociale, prin care acesta a admis miercuri, in mod public, ca internshipurile neplatite din Belgia reprezinta o practica abuziva si discriminatorie la adresa tinerilor, a caror munca neremunerata ii pune intr-o pozitie vulnerabila fata de cei care primesc si beneficii financiare pentru serviciile oferite, iar politicile curente nu ofera indeajuns de multa protectie pentru eradicarea acestor situatii.
Decizia mentionata anterior a fost adoptata in urma sesizarii inaintate impotriva Belgiei, in anul 2017, de catre Forumul European de Tineret. Sesizarea a fost elaborata de Grupul de Experti in Drepturile Tinerilor, din care a facut parte si CTR, prin Vicepresedintele sau pe Relatii Internationale, Patricia Couti, unde am propus interzicerea practicii internshipurilor neplatite, prin modelarea bazei legale astfel incat sa fie asigurata plata si calitatea acestora. Prin aceasta plangere reclamam ca, desi internshipurile sunt o buna modalitate prin care tinerii pot adera la piata muncii, avand deja un bagaj de cunostinte si experienta, faptul ca majoritatea acestora sunt neplatite ii determina sa nu mai presteze acelasi volum de munca si/sau o munca de calitate, dar si sa nu-si mai insuseasca anumite abilitati in mod corespunzator, din cauza problemelor financiare. De asemenea, ele favorizeaza tinerii cu posibilitati materiale mai generoase si ii dezavantajeaza pe cei care nu fac parte din aceasta categorie, iar neplata muncii reprezinta o incalcare a articolului 4 din Carta Sociala Europeana.
Pe langa contributia oferita in dezvoltarea acestei sesizari, CTR s-a mai alaturat eforturilor europene de a imbunatati calitatea stagiilor de practica si internshipurilor, mai ales prin aportul sau la initiativa Forumului European de Tineret de a constitui o Carta Europeana a Calitatii Internshipurilor si Stagiilor de Ucenicie. De asemenea, am mai accentuat necesitatea ca aceste tipuri de programe sa fie calitative si remunerate, prin propunerile pe care le-am inaintat catre fostul Minister al Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Mai mult decat atat, CTR, alaturi de Forumul European de Tineret, a evidentiat necesitatea interzicerii internshipurilor neplatite, in raportul comun transmis catre United Nations Office of the High Commissioner for Human Rights, in cadrul Universal Periodic Review (UPR).
Incepand cu anul 2018, in Romania, internshipurile sunt reglementate prin legea 176/2018, care prevede faptul ca orice intern are dreptul sa fie platit cu cel putin 50% din salariul minim brut si in mod proportional cu orele de munca prestate. Un intern ar trebui sa munceasca pentru organizatia-gazda maximum 40 de ore pe saptamana, in cazul internilor de peste 18 ani, iar in cazul internilor intre 16 si 18 ani, aceste ore de munca saptamanale se reduc la 30, maximum 6 ore pe zi, conf. art. 8, din legea 176/2018. In plus, este interzisa incheierea unui contract de internship pentru a evita incheierea unui contract individual de munca (art. 5, alin. 5, L176/2018).
Pentru ca tinerii sa poata beneficia de toate avantajele unui program de internship este necesar sa aiba parte si de sustinerea financiara necesara pentru a se putea dedica in mod corespunzator acestuia, iar munca prestata in cadrul unui internship este la fel de valida ca aceea desfasurata printr-un contract individual de munca, asadar, este abuziv si discriminatoriu ca munca din cadrul unui internship sa nu fie remunerata.
Forumul European de Tineret, impreuna cu partidele politice europene de tineret, a lansat saptamana trecuta un apel pentru interzicerea internshipurilor neplatite la nivelul tuturor statelor si institutiilor europene, eforturi evidentiate si in cadrul programului pentru Anul European al Tineretului.
Consiliul Tineretului din Romania sustine in continuare aceste demersuri pentru stoparea abuzurilor create de internshipurile neplatite si respectarea drepturilor sociale ale tinerilor, prin remunerarea acestei forme de munca intr-un mod adecvat, la nivelul tuturor statelor europene si nu numai.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter