RO EN
Košík je prázdný

BNS cere vot favorabil pe proiectul de Directiva privind salariile minime adecvate!

In Parlamentul European se voteaza proiectul de Directiva in forma amendata de Comisia pentru Ocupare. Lucratorii si sindicatele din Romania vor urmari cu atentie, la fel ca lucratorii si sindicatele din celelalte state membre, votul din Parlamentul European si asteapta cu nerabdare sprijinul celor pe care i-au votat sa-i reprezinte in Parlamentul European, pentru inceperea negocierilor pe baza raportului adoptat in Comisia EMPL.
Aproximativ 20% din salariatii din Romania cu contracte de munca cu timp complet si 79% din salariatii cu contract de munca cu timp partial au astazi venituri salariale la nivelul salariului minim. 1 din 8 salariati cu contract de munca cu timp de munca complet si 1 din 2 salariati cu contract de munca cu timp partial sunt astazi expusi riscului de saracie in munca.
Intre 2019 si 2021 s-au pierdut 126 mii de locuri de munca cu timp complet, o parte din acestea au fost transformate in locuri de munca cu timp partial. Venitul salarial mediu pentru angajatii cu contracte de munca cu timp partial este astazi in termeni reali cu aproape 15% mai mic fata de cel din 2019.
Ierarhiile salariale aproape au disparut, negocierile colective au fost distruse, presiunea generata de nevoia de finantare a sistemului de securitate sociala este foarte mare, populatia in varsta de munca imbatraneste sau migreaza. In acest context singura parghie de a asigura o distributie echitabila a rezultatelor cresterii economice, dar si singurul instrument pentru a stopa fenomenul migratiei a ramas salariul minim.
De mai bine de 5 ani incercam sa gasim un mecanism transparent de stabilire a salariului minim, nu s-a reusit acest lucru, indiferent de culoarea politica a partidelor aflate la guvernare. Orice discutie pe acest subiect a sfarsit prin luarea unei decizii unilaterale, fara fundamentare si schimbata de la un an la altul.
Romania are nevoie de forta de munca pregatita, lucratorii din Romania au nevoie de salarii decente pentru a ramane sa munceasca in tara.
De asemenea, Romania s-a angajat prin ratificarea unor instrumente internationale, precum Carta Sociala Europeana revizuita, ca va asigura un nivel decent al salariului minim.
Proiectul de Directiva initiat de Comisia Europeana pentru salarii minime adecvate, in forma modificata si adoptata in Comisia pentru Ocupare si Afaceri Sociale din Parlamentul European, reprezinta o sansa reala de a schimba situatia celor mai vulnerabili lucratori din Romania. Cresterea arbitrara a salariului minim nu mai este suficienta.
Zilnic, lucratorii aud promisiuni ca nimeni nu va fi lasat in urma. Aceasta directiva are potentialul de a indeplini aceasta promisiune, dar numai daca raportul adoptat de Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale a Parlamentului European este confirmat de Plenul Parlamentului si daca negocierile cu Consiliul pot incepe cat mai curand posibil.
Amendamentele adoptate de Comisia pentru Ocupare sunt extrem de importante pentru a crea un climat de stabilitate si pace sociala, dar in principal pentru a asigura salariatilor un nivel de trai decent.
Maine in Parlamentul European se voteaza proiectul de Directiva in forma amendata de Comisia pentru Ocupare. BNS v-a transmis deja o scrisoare cu rugamintea de a vota favorabil aceasta initiativa (scrisoarea transmisa).
In acest context adresam un apel public pentru toti parlamentarii romani din Parlamentul European dar si catre partidele politice din Romania, reiterand rugamintea de a fi alaturi de lucratorii din Romania printr-un vot favorabil acordat proiectului de Directiva, asa cum a fost el avizat de Comisia pentru Ocupare.
Lucratorii si sindicatele din Romania vor urmari cu atentie, la fel ca lucratorii si sindicatele din celelalte state membre, votul din Parlamentul European si asteapta cu nerabdare sprijinul celor pe care i-au votat sa-i reprezinte in Parlamentul European, pentru inceperea negocierilor pe baza raportului adoptat in Comisia EMPL.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter