RO EN
Košík je prázdný

BM: Fara investitii in capitalul uman potentialul de productivitate se reduce cu 50%

Un copil nascut astazi in Romania va atinge doar jumatate din potentialul de productivitate a unui adult complet educat si sanatos, potrivit celei mai recente actualizari a Indexului Capitalului Uman (HCI) al Bancii Mondiale, care masoara nivelul de dezvoltare al capitalului uman in perioada pre-pandemica, la nivel global.
A child born in Romania today will achieve only half of the productive potential of a fully educated adult in good health, says the latest update of the World Bank’s Human Capital Index (HCI), which measures pre-pandemic human capital outcomes around the world.
Indexul Capitalului Uman (HCI), lansat pentru prima data in 2018, masoara nivelul de cunostinte si abilitati, pe care un copil nascut astazi se poate astepta sa il obtina pana la varsta de 18 ani, luand in considerare riscurile asociate educatiei si sanatatii precare intr-o anumita tara.
Raportul din acest an include o analiza a dezvoltarii capitalului uman, efectuata timp de zece ani, in perioada 2010-2020, in 103 tari, inclusiv in Romania. Aceasta analiza arata ca un copil nascut astazi in Romania va avea o productivitate de doar 58%, cand va ajunge la maturitate, fata de cat ar putea avea daca ar beneficia de servicii de educatie si sanatate adecvate. Potentialul de productivitate din prezent este mai mic decat cel de 60%, din urma cu 10 ani.
Aceasta valoare este mai mica decat media din regiunea Europa si Asia Centrala, ce include si tarile cu venituri ridicate.
HCI este alcatuit din sase indicatori: probabilitatea de supravietuire pana la varsta de 5 ani; anii de scolarizare estimati ai copilului; rezultatele armonizate ale testelor; calitatea invatarii; rata de supravietuire a adultilor si proportia copiilor care nu sufera de deficiente de crestere (datele privind acest ultim indicator nu sunt disponibile pentru Romania). Datele sunt calculate pentru 174 de tari ce acopereau 98% din populatia lumii in martie 2020, oferind o referinta pre-pandemica cu privire la sanatatea si educatia copiilor.
Valoarea HCI a Romaniei reflecta nevoia unor imbunatatiri urgente a rezultatelor in sanatate si educatie: un copil din Romania se poate astepta sa finalizeze 11,8 ani de invatamant prescolar, primar si secundar pana la varsta de 18 ani, comparativ cu 12,6 ani in 2010. Un copil in Franta se poate astepta sa finalizeze 13,8 ani. Atunci cand anii de scolarizare sunt ajustati la calitatea invatarii, Banca Mondiala estimeaza ca un copil din Romania beneficiaza de doar 8,4 ani de invatare: un decalaj de invatare de 3,4 ani fata de perioada de scolarizare. De asemenea, cei care studiaza in Romania obtin un scor de 442 pentru rezultatele invatarii pe o scara in care 625 reprezinta un nivel avansat si 300 reprezinta un nivel minim. In ceea ce priveste sanatatea, procentul tinerilor cu varsta de 15 ani care vor supravietui pana la varsta de 60 de ani se ridica la doar 88%, comparativ cu, 93% in Franta sau 95% in Suedia.
“Inca o data, Indexul Capitalului Uman atrage atentia asupra faptului ca Romania trebuie sa investeasca urgent in sanatatea si educatia copiilor sai. Banca Mondiala se angajeaza sa sprijine autoritatile romane in eforturile lor de a investi mai mult si de a investi mai inteligent in capitalul uman, pentru a accelera progresul catre o lume in care toti copiii se pot astepta sa primeasca o educatie de calitate in clasa sau online si sa poata intra in piata muncii ca adulti sanatosi, calificati si productivi”, a spus Tatiana Proskuryakova, Directorul de Tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria.
Indexul Capitalului Uman dat publicitatii de Grupului Bancii Mondiale in 2020 arata ca in perioada pre-pandemica, majoritatea tarilor au facut progrese constante in intarirea capitalului uman al copiilor, cei mai mari pasi fiind facuti in tarile cu venituri mici. In ciuda acestui progres si chiar inainte de efectele pandemiei, un copil nascut intr-o tara tipica s-ar putea astepta sa-si realizeze doar 56% din potentialul capital sau uman, in raport cu un standard de referinta cu servicii complete de educatie si sanatate.
“Guvernele din Europa si Asia Centrala au prioritizat bine investitiile in sanatate si educatie, ce reprezinta motoarele principale ale cresterii si dezvoltarii. Cu toate acestea, provocarile declansate de COVID-19 necesita un raspuns politic mai puternic, inclusiv o mai mare utilizare a tehnologiei pentru dezvoltarea furnizarii serviciilor si a unor programe imbunatatite de asistenta sociala, pentru a ne asigura ca oamenii continua sa primeasca servicii de educatie si sanatate de calitate,” a spus Anna Bjerde, Vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.
Grupul Bancii Mondiale colaboreaza indeaproape cu Guvernul roman pentru a dezvolta solutii pe termen lung, menite sa protejeze si sa investeasca in oameni atat in timpul cat si dupa pandemie, inclusiv prin urmatoarele interventii:
- Imbunatatirea accesului si a calitatii serviciilor de sanatate publica selectate in cadrul proiectului de reforma in sectorul sanatatii in valoare de 250 milioane de Euro, prin consolidarea furnizarii serviciilor de sanatate, guvernanta sectorului de sanatate publica si raspunsul la COVID-19;
- Cresterea asigurarii asistentei medicale primare pentru comunitatile vulnerabile si imbunatatirea eficientei cheltuielilor din sanatate - Program pe baza de rezultate in sectorul sanitar din Romania, in valoare de 500 milioane de Euro.
- Sprijinirea sistemului educational in eforturile sale de a face fata provocarilor COVID -19 si de a gestiona continuitatea procesului de invatare prin utilizarea unor resurse disponibile in cadrul Proiectului pentru Invatamantul Secundar in Romania (ROSE), in valoare totala de 200 milioane de Euro, pentru achizitionarea de dispozitive digitale pentru elevii de liceu defavorizati, precum si pentru a imbunatati si accelera invatarea prin clase remediale, indrumare, consiliere facilitate de granturile aflate in implementare in cadrul proiectului.
Grupul Bancii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finantare si expertiza pentru tarile in curs de dezvoltare, ia masuri rapide si complexe pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa isi consolideze reactia fata de provocarile generate de pandemie. Sustinem interventiile in domeniul sanatatii publice, lucram pentru a asigura fluxul de materiale si echipamente critice si ajutam sectorul privat sa continue sa functioneze si sa sustina locurile de munca. Vom implementa proiecte in valoare totala de pana la 160 de miliarde de dolari ca sprijin financiar pe parcursul a 15 luni pentru a ajuta peste 100 de tari sa ii protejeze cei saraci si vulnerabili, sa sprijine companiile si sa sustina redresarea economica.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter