RO EN
Košík je prázdný

ACCACE: Deficitul de personal in IT si constructii se mentine in anul 2022

Ultimii doi ani au fost dificili atat din punct de vedere social, cat si economic. In 2020, numeroase industrii au fost afectate de lockdown-ul sever de la inceputul pandemiei, iar 2021 a adus preturi foarte ridicate la materiile prime si la produsele de baza, dar si o lipsa de candidati in aproape toate sectoarele de activitate.
Laura Stefan, Managing Director Accace Romania, a discutat cu wall-street.ro despre principalele fenomene din piata muncii care pot determina directia in care se indreapta economia si societatea romaneasca in anul 2022.
„Printre cei mai importanti indicatori din piata muncii care pot estima evolutia economiei anul urmator sunt rata somajului si structura pe grupe de varsta - in prezent peste 60% dintre persoanele somere sunt in grupa de varsta de 15-25 de ani sau peste 45 de ani. La fel de importanta este si structura pe nivelul de instruire - peste 90% din someri sunt din randul celor fara studii postliceale sau universitare”, a precizat Laura.
Este indicat sa urmarim locurile de munca vacante de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), intrucat numarul acestora este in crestere, dar sa fim atenti si la evolutia salariului mediu. Datele INS arata ca in octombrie 2021 (ultima luna pentru care exista date disponibile), castigul salarial mediu nominal brut a fost de 5773 lei, cu 41 lei (+0,7%) mai mare decat in luna septembrie 2021, in timp ce salariul mediu net a fost de 3.544 lei.
„Acestor indicatori li se alatura si numarul maxim de lucratori din afara Uniunii Europene pe care angajatorii ii pot angaja in Romania in 2022. In prezent, se discuta despre dublarea contingentului de 50.000 de lucratori din afara UE admisi pe piata muncii in 2021.”, adauga Laura.
 
Industria IT si constructiile
In ceea ce priveste criza de personal, deficitul se va mentine si pe parcursul anului 2022, iar sectoarele cele mai afectate din acest punct de vedere vor fi constructiile, IT-ul, HoReCa si industria prelucatoare, estimeaza specialistii Accace.
Dintre domeniile enumerate, sub semnul incertitudinii se vor afla IT-ul si constructiile in contextul posibilitatii eliminarii facilitatilor fiscale. Conform Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in urma caruia Romania beneficiaza de 29 de miliarde de la UE, pana in 2025, facilitatile fiscale din constructii, IT si cercetare vor fi eliminate. In constructii, impactul negativ ar putea aduce incurajarea muncii la negru si reducerea salariilor anagajatilor, ceea ce ar face si mai dificila acoperirea necesarului fortei de munca.
Pe de alta parte, Laura este de parere ca „in industria de IT, aceasta decizie ar avea ca efect reducerea investitiilor straine in acest sector si potential o reintoarcere la forma gri a contractelor de servicii prin PFA.”
 
Migrarea catre freelancing
Laura vorbeste si despre migrarea sporita a romanilor catre alte forme de colaborare, in incercarea de a gasi un echilibru profesional. In 2021, tranzitia catre freelancing a putut fi observata foarte puternic. Tocmai de aceea, este de asteptat ca acest fenomen sa ia amploare si in domenii precum IT-ul, pe fondul eliminarii facilitatilor fiscale amintite anterior.
In ciuda climatului economic dificil, tot mai multi angajatori sunt interesati sa isi deschida propriul SRL sau PFA, trend care este de asteptat sa se mentina si in 2022, si sa renunte la contractul de munca individual incheiat cu un angajator.
„Da, este o tendinta tot mai evidenta. Observam in ultima perioada o migrare de la mentalitatea de angajat la cea de prestator si dorinta de a lucra simultan cu mai multe companii. In contextul muncii remote este destul de usor, mai ales pentru specialistii care lucreaza in domeniul IT sa gaseasca proiecte atat in tara, cat si in strainatate. Legislatia fiscala pentru activitatile prestate prin PFA este destul de stricta si trebuie respectate criteriile mentionate in Codul Fiscal pentru a nu risca reincadrarea veniturilor in categoria celor care provin din activitati dependente, care sunt impozitate cu toate taxele si contributiile salariale”, a mai aratat Laura Stefan.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter