RO EN
Košík je prázdný

PHILIPS: Tendinte ce vor schimba viata in mediul urban pana in 2030

Numarul populatiei care locuieste in mediul urban este in crestere rapida, aproximativ 60% din totalul acesteia va locui in orase pana in 2030, potrivit estimarilor realizate de specialistii Philips Lighting Research cu prilejul congresului Smart Cities, ce a avut loc recent in Barcelona (Spania). Printre preocuparile declarate ale producatorul olandez de instalatii si corpuri pentru iluminat se afla, in acest context, sa contribuie la facilitarea acestei cresteri urbane masive prin dezvoltarea unui plan centrat pe om, pentru iluminatul si pentru implementarea serviciilor legate de Internet-of-Things (IoT) in orasele inteligente ale viitorului.
In prima parte a documentului prezentat in Barcelona si intitulat "2030: Smart city life", reprezentantii Philips Lighting arata cum conectarea iluminatului inteligent cu LED are potentialul de a imbunatati calitatea vietii, de a transforma experienta si serviciile cotidiene, precum si de a asigura sustenabilitatea oraselor globale in expansiune. Pana in 2030, se estimeaza ca vor fi disponibile circa 70 de miliarde de puncte de iluminat la nivel mondial.
Iluminatul public este instalat in toate locurile unde oamenii traiesc, muncesc, se joaca si calatoresc. Functiunea primara a acestuia este de a asigura un iluminat eficient, de calitate si sigur pentru populatie. Totusi, in orasele viitorului, infrastructura de iluminat va oferi, de asemenea, posibilitatea de a fi integrat intr-o retea creata la nivel de oras capabila sa adune informatii si servicii pentru si de la milioane de alte dispozitive, de la cosuri de gunoi la vehicule autonome.
"Nevoile si aspiratiile locuitorilor oraselor s-au schimbat. Acum, acestia au acces la informatii si pot accesa spatii inimaginabile in urma cu 30 de ani, iar ritmul rapid la care au loc schimbarile va creste cerintele catre administratiile oraselor. Tehnologia are un rol imens in transformarea oraselor in habitaturi acceptabile pentru cat mai multi oameni. Prin sistemele si serviciile noastre conectate, am pus deja bazele dezvoltarii iluminatului inteligent al oraselor viitorului", a explicat Kees van der Klauw, vicepresedinte senior al Philips Lighting Research.
Incursiunea in orasele anilor 2030 realizata de specialistii companiei olandeze exploreaza patru scenarii, care demonstreaza cum tehnologiile viitoare de iluminat vor putea livra un mediu urban mai sustenabil, interconectat si mult mai placut.
 
1. Strazile conectate. Conectarea iluminatului stradal cu LED va furniza lumina eficienta energetic si de calitate, dar vor reprezenta si veritabile "noduri de senzori pe o autostrada a informatiei". In 2030, iluminatul stradal conectat ar putea transmite in flux date intre milioane de dispozitive. Aceasta infrastructura conectata va colecta si distribui date si va imbunatati servicii specifice oraselor, precum iluminat, trafic, calitate a aerului, siguranta publica, sisteme de parcare si alte servicii de localizare creand un efect de parghie pentru tehnologiile de comunicatii "state-of-the-art" (de ultima ora). Vehiculele autonome vor putea naviga pe strazi in siguranta, folosind si comunicand cu ajutorul unor senzori la nivelul retelei de iluminat care scaneaza partea carosabila si trotuarele si furnizeaza un cadru de referinta prin transmiterea de informatii de situatie direct pe computerul de bord al autovehiculului autonom.
Recent, Philips Lighting a anuntat demararea celui mai mare proiect de conectare a sistemului de iluminat stradal in Jakarta (Indonezia), ce va fi realizat prin implementarea sistemului Philips CityTouch, prin care va monitoriza si gestiona aproape 90.000 de corpuri de iluminat.
 
2. Spatii publice interactive. Lipsa de spatiu va obliga orasele sa extinda zonele publice in subteran, ceea ce va genera necesitatea unor sisteme de iluminat care sa imite lumina naturala si sa asigure confortul oamenilor. Sistemul de iluminat digital poate transmite date de pozitionare pentru a ajuta dronele sa navigheze si sa livreze diverse articole, in timp ce peretii receptivi de lumina vor putea afisa elemente de arta si vor crea un mediu optim pentru interactiunea dintre cetateni si creativitate.
Recent, Philips Lighting a prezentat noul sistem Philips Power over Ethernet (PoE) de iluminat conectat, care a transformat turnul de birouri Torre Europa din Madrid (Spania) intr-un spatiu inteligent pentru afaceri.
 
3. Agricultura urbana sustenabila. Sub orase si in spatiile neutilizate, vor putea fi create ferme urbane care folosesc putina apa si exclud total pesticidele. Aici se vor putea cultiva plante in mod sustenabil, reducandu-se distanta dintre ferma si locuinta, crescand securitatea alimentara, asigurand provenienta si protejarea resurselor naturale, ce vor deveni tot mai pretioase.
Din anul 2013, Philips Lighting colaboreaza cu GrowUp Urban Farms, ferma urbana pe verticala stabilita intr-un depozit nefolosit din zona industriala din estul Londrei. Aceasta este prima ferma comerciala acvaponica din Marea Britanie si produce circa 20.000 de kilograme de salate proaspete anuale, cu ajutorul sistemului de iluminat Philips GreenPower LED.
 
4. Viata cu mult mai personalizata. In locuinta anului 2030, iluminatul va avea capacitatea de a se sincroniza cu toate celelalte dispozitive din casa, de la soneria de la intrare, pana la televizor si computer si va putea fi ajustabil in totalitate in functie de preferintele personale.
Din luna noiembrie 2016, Philips Lighting si Xiaomi (companie IT din China) colaboreaza pentru a dezvolta sisteme de iluminat cu LED conectate pentru ecosistemul propus de Xiaomi in China.
 
"Cresterea urbana sustenabila trebuie sa echilibreze cresterea cererii de resurse, spatiu si securitate, in timp ce transforma orasele in medii mult mai prietenoase cu oamenii. Viitorul oraselor inteligente reprezinta un cumul de factori si succesul va necesita colaborari intre companiile mari si mici, guverne, medii universitare si populatie", a declarat Jeff Cassis, Head of Government Business in cadrul Philips Lighting. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter