RO EN
Košík je prázdný

ORIZONT 2020: Program european de cercetare si dezvoltare, de 80 miliarde euro

La jumatatea lunii octombrie 2015, Comisia Europeana (CE) a adoptat programul Orizont 2020, cel mai mare proiect de cercetare si dezvoltare (R&D) derulat vreodata de UE, avand un buget alocat de aproape 80 miliarde euro disponibile in perioada de programare 2014-2020. In acest sens, pentru perioada 2016-2017, vor fi disponibile 16 miliarde euro pentru proiecte de R&D in domenii precum constructiile durabile, economia circulara, eficienta energetica si reducerea emisiilor de carbon. Potrivit datelor CEMBUREAU, organizatie ce reuneste principalii fabricanti de ciment din UE, inclusiv Patronatul din Industria Cimentului si altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania (CIROM), proiectul Orizont 2020 va crea un context oportun pentru dezvoltarea industriei cimentului. "De exemplu, prin programul de realizare a uniunii energetice, suma de 669 milioane de euro devine disponibila pentru implementarea unor proiecte de stimulare a capacitatilor industriale, asigurand, in acelasi timp, durabilitatea obiectivelor. Totodata, prin proiectul ce vizeaza consolidarea pietei industriale din UE, fonduri suplimentare de 132 milioane de euro vor putea fi accesate pentru proiecte ce au ca scop interconectarea oraselor, diverselor industrii si a cetatenilor din Europa, circa 194 milioane de euro se vor aloca pentru proiecte de eficientizare energetica, in timp ce alte 723 milioane de euro se vor aloca pentru proiecte de diversificare a surselor de energie", se arata intr-un comunicat CEMBUREAU.

Programul Orizont 2020 a fost lansat la 1 ianuarie 2014, avand ca obiectiv finantarea de proiecte de cercetare si inovare, pentru a sprijini, in primul rand, competitivitatea economica a Europei, fondurile urmand a fi alocate catre mai multe domenii: sanitar, de mediu, de transport, alimentar si energetic.

In vederea primirii de aplicatii pentru finantare, a fost dezvoltat un portal online - "participant portal", unde managerii si actionarii de companii care sunt interesati isi pot prezenta propunerile. Solicitarile vor fi analizate de o comisie de experti specializati pe diferitele domenii de aplicare, care vor verifica fiecare proiect dupa o lista de criterii specializate si vor decide daca proiectul respectiv primeste finantare. Procesul de evaluare dureaza aproximativ cinci luni, dupa care decizia finala este comunicata partenerilor. Solicitantii ce vor obtine finantare vor semna un contract prin care se angajeaza sa intreprinda actiuni de cercetare si inovare si care mai specifica durata proiectului, bugetul, ratele si costurile, precum si contributia Comisiei Europene, toate drepturile si obligatiile aplicantilor etc.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter