RO EN
Košík je prázdný

ISOTERM: De ce este spuma poliuretanica cea mai potrivita pentru izolatia fonica?

Confortul unei locuinte inseamna adesea un cumul de factori care impreuna concura catre acelasi tel si anume starea ta de bine. Nu vei putea avea o casa fara caldura pe care sa o numesti confortabila si nici nu te vei multumi cu un acoperis de tabla cata vreme optiunile in materiale de tigla sunt atat de multe. Acelasi lucru poate fi spus si despre izolatia fonica, deoarece nicio casa in care nu este liniste nu va putea fi considerata a fi confortabila, nu-i asa?
 
 Ce este izolatia fonica?
Izolatia fonica reprezinta materialul cu care se capitoneaza o structura sau un element structural cu scopul atenuarii zgomotului provenit din exterior. Materialele folosite ca izolatie fonica sunt diverse insa ceea ce le diferentiaza este permeabilitatea la zgomot si implicit densitatea, lucruri care fac adesea diferenta la nivel de izolare termica.
Scopul principal atunci cand vorbim despre o izolatie fonica este acela de a limita pe cat posibil zgomotele provenite din exterior, sunete care au capacitatea de a se propaga prin materialele si elementele de constructii. Un exemplu in acest sens il constituie plafonul superior (dar si cel inferior), care evidentiaza zgomotele de la etajul superior, uneori chiar ajutand la cresterea intensitatii zgomotului
 
Materiale izolatoare fonic
Pentru a realiza o izolatie fonica poti folosi o gama variata de materiale. Dintre acestea insa, unele vor avea caracteristic absolut nemaipomenite in ceea ce priveste blocarea zgomotului exterior, iar acest lucru este important de stiut deoarece te poate ajuta in vederea luarii deciziei corecte.
 
Vata minerala bazaltica
Vata minerala bazaltica este un material izolant foarte bun, folosit atat ca izolatie termica cat si ca izolatie fonica.
Ar trebui sa stii ca acest material este unul dintre cele mai cunoscute si ca randamentul este ridicat, in proportie de circa 80-85%, ceea ce inseamna ca din punct de vedere al izolarii la nivel fonic se situeaza printre primele pozitii in top.
 
Vata minerala de sticla
Pe acelasi principiu ca si vata minerala bazaltica, vata de sticla este un material natural cu proprietati foarte bune de izolare. Din punct de vedere termic vata de sticla are un randament ridicat, insa in ceea ce priveste stoparea numarului de decibeli putem afirma cu tarie faptul ca nu este un material care sa opreasca prea eficient zgomotele exterioare.
 
Spuma poliuretanica
De departe cel mai bun material de izolare termica, datorita densitatii materialului, spuma poliuretanica se claseaza pe pozitia fruntasa chiar si in ceea ce priveste izolarea acustica.
O izolatie fonica realizata din spuma poliuretanica poate reduce aproape de 0 zgomotul exterior, drept pentru care adesea spuma poliuretanica este considerata a fi un material minune.
 
Care sunt avantajele folosirii spumei poliuretanice ca izolatie fonica?
O izolatie fonica ar trebui sa ne protejeze de zgomote, iar materialul din care este alcatuita izolatia ar trebui sa nu ne puna probleme din punct de vedere am montajului, al eficientei sau, de ce nu, al pretului. Iata care sunt doar cateva dintre avantajele spumei poliuretanice folosite ca izolatie termica si de ce ar trebui sa alegi acest material pentru locuinta ta.
 
Spuma poliuretanica are greutate redusa
Spre deosebire de alte materiale care pot fi folosite ca o izolatie termica, spuma poliuretanica are o greutate redusa, de doar 1-1.5kg/mp. Astfel spuma poliuretanica nu va influenta deloc procesul de montaj, transport, dar nici greutatea proprie a constructiei. Din acest motiv nu vei avea nevoie de autorizatie pentru efectuare lucrarilor si nici de recalcularea sarcinilor distribuite de catre un inginer proiectant.
 
Montaj facil, nu necesita personal specializat
Spuma poliuretanica se aplica numai mecanizat, cu instrumente speciale, pe un principiu similar torcretarii. Practic, cu ajutorul unui pistol cu aer comprimat materialul este improscat pe suprafetele pe care este necesar sa aplici aceasta izolatie fonica, iar procesul est foarte simplu si deloc de durata.
Aplicarea se face cu miscari relativ scurte, stanga-dreapta, pentru a acoperi zona pe care trebuie aplicata spuma poliuretanica, dupa care va trebui sa astepti ca aceasta sa expandeze si sa ocupe suprafata pe care o are de acoperit.
 
Consum redus de material
In mod normal, o izolatie fonica nu ar trebui sa insemne un consum foarte mare de material. Totusi, atunci cand materialele se livreaza sub forma de placi sau de rulouri, este aproape imposibil sa nu inregistrezi pierderi la nivel de material izolant. Cu spuma poliuretanica este insa chiar mai simplu de atat. Spuma poliuretanica expandeaza, drept pentru care vei avea nevoie de o cantitate redusa de material pentru a realiza o izolatie fonica din spuma poliuretanica. In plus, pierderile de material la aplicare sunt minime, iar acest lucru este semnificativ. Mai mult decat orice insa, un avantaj notabil consta in faptul ca pentru a realiza o izolatie fonica cu ajutorul spumei poliuretanice poti folosi spuma poliuretanica cu celula deschisa, ale carei costuri sunt mai mici decat cele ale spumei poliuretanice cu celula inchisa. Lucrarile pot fi realizate totusi chiar si in ipoteza spumei cu celula inchisa, insa eficienta va fi similara ca in cazul izolatiei cu spuma cu celula deschisa, insa la nivel de costuri va exista o diferenta care ar putea sa te ajute sa alegi mai usor si totusi mai eficient.
 
Spuma poliuretanica are o durata de viata foarte mare
O data ce realizezi o izolatie fonica cu ajutorul spumei poliuretanice stii ca vei beneficia de aceasta pentru mult timp, deoarece materialul in sine este durabil si rezistent. Spuma poliuretanica nu este sensibila la daunatori si nu permite rozatoarelor sa isi construiasca cuiburi. Ea nu poate servi ca sursa de hrana, asa ca nu va prezenta interes pentru niciun fel de vietate care s-ar putea aciua in structura. In plus densitatea materialului nu va permite aceste lucruri, deoarece spuma poliuretanica este o structura compacta si destul de rezistenta dupa intarire.
 
Izolatie termica environment friendly
Daca in ultima perioada ochii ne sunt deschisi de materiale care ne indeamna sa fim prietenosi cu mediu, spuma poliuretanica inclina sa pastreze acest trend. Materialul este prietenos cu mediul inconjurator, iar o caracteristica speciala este faptul ca spuma poliuretanica nu are in timp emisii de substante care ar putea influenta mediul, asa cum se intampla in timp cu vata minerala, ci ramane un material de sine statator, fara modificari, pe intreaga durata de exploatare.
 
O izolatie termica economica
Cu ajutorul spumei poliuretanice poti face o economie foarte mare chiar si la nivel financiar, mai ales daca te gandesti sa izolezi casa atat din punct de vedere termic, cat si din punct de vedere fonic. Practic va trebui sa te gandesti doar la cantitatea necesara de materiale, sau va trebui sa discuti cu un specialist despre planurile pe care la ai la nivel de izolare termica si fonica, pentru ca el sa iti poata recomanda exact ceea ce ai nevoie, personalizat pe elemente de constructie de izolate.
Vei vedea ca pe langa o izolatie fonica foarte buna, te vei bucura si de avantajele de a economisi energia si gazele naturale, lucru care va contribui la obtinerea unui certificat de eficienta energetica ce incadreaza cladirea intr-o clasa superioara. Chiar daca confortul acustic inseamna doar o cota parte din eficienta unei cladiri, in realitate el face parte din suma de elemente care contribuie la crearea unui mediu favorabil, care sa iti ofere o stare de liniste si de relaxare in interiorul casei tale.
 
Avantaje cu privire la sanatatea ta si a casei tale
O izolatie fonica foarte buna ar trebui sa aiba grija si de sanatatea casei tale prin a nu permite alergenilor sau a altor substante sa intre in contact cu mediul tau. Densitatea materialului te va proteja din acest punct de vedere, iar tu te vei putea bucura de un mediu sanatos, fara a-ti face griji cu privire la lucrurile pe care nu le vezi si care ar putea sa iti faca rau.
 
De ce ar trebui sa alegi o izolatie fonica cu spuma poliuretanica?
In contextul actual este din ce in ce mai clar faptul ca mediul online va ajunge sa inlocuiasca anumite domenii fizice de lucru. Spre exemplu, o crestere semnificativa ca impact au avut in ultimul an vanzarile la sisteme audio, foto-video, sau sistemele de prelucrare a imaginilor si a sunetelor. Raspunsul este ca din ce in ce mai multe persoane opteaza pentru munca de acasa, voit sau nu, iar pentru a face acest lucru chiar ai nevoie de spatii in care linistea sa te ajute sa iti desfasori activitatea.
 
Conferintele online
Suntem pusi in fata unui fapt implinit si iata ca in prezent avem mare nevoie de sisteme performante de izolare care sa ne ajute in munca noastra. Cu siguranta nu vei putea participa la o conferinta video cata vreme la etajele superioare sau pe palier se vor desfasura lucrari de constructii.
O izolatie fonica insa poate reduce aceste zgomote si te poate ajuta sa limitezi efectele, astfel incat munca sa nu iti fie afectata.
 
Creator de continut
Daca deja lucrezi in domeniu sau ti-ai dori sa faci asta, ar trebui sa stii ca munca de creator de continut implica cateva pregatiri pe care este neaparat nevoie sa le ai in vedere. Spre exemplu, zona in care vei inregistra va trebui sa aiba lumina suficienta, un microfon foarte buna, o camera profesionista pentru inregistrare si nu in ultimul rand, un studio sau o camera in care sa ai linistea necesara pentru a filma. Daca pentru lumina poti apela la un ring light, ca microfon poti folosi o lavaliera, iar camera poate fi inlocuita cu un telefon de ultima generatie, in cazul zgomotelor nu prea ai ce sa faci. Pentru ca nu ai cum sa filmezi clipurile atunci cand zgomotul inceteaza, singura solutie este aceea de a capitona suprafata camerei si planseelor cu o izolatie fonica, astfel incat sunetul sa se auda perfect, fara alti factori perturbatori.
 
Studio de inregistrari, realizare podcasturi
Daca ai in plan o activitate de acest tip, ar trebui sa te gandesti foarte bine la izolatia de care ai nevoie.
Vei avea nevoie chiar de mai mult decat atat, deoarece o cerinta speciala in aceste cazuri este folosirea elementelor de culoare neagra, lucru care tine foarte mult de propagarea sunetelor si a undelor sonore in intuneric, lucru care se incearca a fi recreat in studiourile de inregistrari. Din acest motiv, nevoia de a aplica o izolatie fonica devine imperioasa in acest caz, iar un specialist in domeniu iti poate indica exact care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmezi pentru studioul tau sa functioneze in parametri optimi.
 
Unde se folosesc izolatiile fonice pe baza se spuma poliuretanica?
Stim deja ca locuintele mai vechi, cum ar fi cele construite in perioada anilor 80, sunt private de orice imbunatatire la nivelul confortului. Din pacate insa, chiar si casele moderne, la rosu sau la cheie, realizate de catre dezvoltatori, au probleme si carente in ceea ce priveste imbunatatirile.
Apartamentele din blocurile vechi sunt adesea realizate din elemente din beton prefabricate, prin care zgomotul se propaga cu o foarte mare usurinta. Din acest motiv vei avea nevoie de materiale suficient de bune incat sa opreasca zgomotele de impact sau pe cele de fond, astfel incat tu sa te poti bucura de liniste inauntrul locuintei tale.
Va fi nevoie sa ai in vedere suprafetele pe care vrei sa le izolezi, dar si elementele constructive, astfel incat sa iti poti face o imagine reala cu privire la costuri si necesar de materiale. Cel mai indicat este sa ai in vedere planul locuintei, pentru a vedea exact si care sunt elementele aflate in legatura cu procesul de izolare, cum ar fi spre exemplu montarea tavanului fals, a podelelor flotante sau chiar redirectionarea legaturilor electrice.
 
Concluzie
Izolatia fonica este asadar utila si nu doar un moft, iar mergand mai departe, o izolatie fonica cu spuma poliuretanica cu celula deschisa este eficienta si sigura si iti ofera nenumarate avantaje. Daca si tu te gandesti la o schimbare in bine pentru casa ta, atunci ia in calcul utilizarea materialelor de ultima generatie care iti ofera posibilitatea de a te bucura pe deplin de casa ta.
 
*** Articol realizat de Isoterm Romania, companie specializata in executia de termoizolatii cu spuma poliuretanica. Informatii suplimentare, la https://isoterm.ro/noutati/

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter