RO EN
Košík je prázdný

Saint-Gobain ISOVER: Cerintele europene vor creste calitatea izolatiilor

Dupa un an 2018 foarte bun pentru piata locala a sistemelor pentru izolatii cu vata minerala din sticla si bazaltica, in 2019 vanzarile din domeniu au continuat sa creasca, dar nu la amploarea celor de anul trecut. Potrivit lui Ovidiu Pascutiu, directorul general al grupului Saint-Gobain in Romania, perspectivele pentru intervalul urmator sunt optimiste, avand in vedere atentia tot mai mare pe care dezvoltatorii, constructorii si beneficiarii o acorda crearii unor spatii sigure, confortabile si durabile cu ajutorul produselor si solutiilor inovatoare, care contribuie la satisfacerea diferitelor cerinte constructive (confort termic, acustic, rezistenta la foc, durabilitate etc.). In Romania, Saint-Gobain furnizeaza produse si solutii din gamele Abrasives, Brodrene Dahl, Building Glass, Pietta Glass Working, Sekurit, ISOVER, PAM, Rigips si Weber, cu aproximativ 1.800 de angajati si 22 de linii de productie in 13 situri industriale, situate in Branesti, Calarasi, Ploiesti, Satu-Mare, Tulcea, Turda, Suceava si Valenii de Munte.
Interviu cu Ovidiu Pascutiu (49 de ani), directorul general al grupului Saint-Gobain in Romania, manager cu o experienta profesionala de 16 ani pe piata materialelor de constructii (atat in Romania, cat si in strainatate).
 
- Ce evolutie au avut vanzarile Saint-Gobain in Romania, in 2019?
- Rezultatele Grupului Saint-Gobain in Romania s-au mentinut pe un nivel ascendent, cu o cifra de afaceri in crestere si ne asteptam sa incheiem anul conform previziunilor. Activitatea in constructii s-a mentinut la un nivel bun in Romania, in pofida constrangerilor cauzate de lipsa de forta de munca disponibila pentru activitatea din domeniul constructiilor sau de efectele schimbarilor legislative (adoptarea OUG nr. 114). Prin punerea in functiune a noii linii de vata bazaltica din cadrul fabricii de vata minerala ISOVER din Ploiesti, Saint-Gobain isi va mari gama de produse si solutii, adaptandu-se dezvoltarii constante de pe piata regionala, datorata constientizarii tot mai pronuntate a importantei solutiilor izolatoare performante. Ne asteptam, asadar, sa continuam pe o linie ascendenta, cel putin la fel de solida ca in anii anteriori, in contextul potentialului inca mare pe care il are sectorul constructiilor. Daca luam in calcul si cererea tot mai mare de produse din vata minerala de sticla inregistrata pe pietele externe invecinate, Saint-Gobain ISOVER are perspective favorabile.
 
- Cum “se vede” implementarea programului de reabilitare termica, din perspectiva dvs.?
- Desi ne-am dori ca solutiile adoptate in majoritatea lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor de locuinte sa includa mai des vata minerala, vom sustine extinderea acestui program si catre locuintele unifamiliale si vom continua sa furnizam solutii de izolare termica pentru eficienta energetica. Asa cum se stie deja, obiectivul nostru este acela de a fi recunoscuti drept referinta in domeniul habitatului si al constructiilor si lider de piata pentru solutii sustenabile de izolare.
Cea mai mare pondere a cladirilor din Romania care necesita renovare o reprezinta sectorul rezidential, responsabil de circa 81% din consumul de energie, 65% dintre acestea reprezentand case unifamiliale. In functie de zona climatica, o locuinta unifamiliala consuma cu circa 24% mai multa energie per mp fata de un apartament din blocurile de locuinte. Asadar, credem ca este important ca programele de stimulare a cresterii eficientei energetice sa se adreseze atat blocurilor de locuinte, cat si caselor unifamiliale.
 
- Care sunt cele mai noi produse incluse in oferta, in zona de izolatii?
- Incepand de anul acesta, Saint-Gobain comercializeaza ISOVER Super Profi, produsul cu cea mai scazuta conductivitate termica din portofoliul nostru (λD = 0.032 W/mK), care poate fi ofertat pentru toate tipurile de izolatii termice si fonice supuse unor solicitari mecanice reduse: mansarde, pereti cortina, peretii halelor metalice, peretii caselor cu structura din lemn. Piata termoizolatiilor cu vata minerala este in crestere, utilizatorii cladirilor apreciind aceste solutii si pentru celelalte beneficii pe care le aduc odata cu izolarea termica: izolare fonica, protectie la incendiu, o mai buna calitate a aerului in interiorul cladirilor, durabilitate. Accentul este pus si pe produsele din vata minerala bazaltica cu performante mecanice mai ridicate, solicitate pentru izolarea acoperisurilor tip terasa sau izolarea fatadelor in sistem ETICS. Modernizarea liniei de productie de vata bazaltica de la fabrica ISOVER din Ploiesti va extinde gama actuala de produse, pentru a raspunde cererii tot mai mari de pe piata din Romania si din regiunea Europei de Sud-Est.
 
- Ce impact credeti ca vor avea noile regulamente europene de eficienta energetica asupra mediului construit din Romania?
- Cladirile constituie un element esential al politicii Uniunii Europene privind eficienta energetica, deoarece ele reprezinta aproximativ 40% din consumul final de energie la nivelul UE (in Romania peste 50%) si 36% din emisiile de gaze cu efect de sera la nivelul UE (in Romania peste 40%). Directiva (UE) 2018/844 (sau EPBD 2030) obliga statele membre, deci si Romania, sa elaboreze o strategie de renovare pe termen lung a fondului national de cladiri, atat publice, cat si private, in vederea transformarii acestuia, pana in 2050, intr-un parc imobiliar cu nivel ridicat de eficienta energetica si decarbonat. Intrucat foarte multe cladiri vor trebui sa aiba „un consum de energie aproape egal cu zero”, credem ca, in urmatorii ani, lucrarile de reabilitare energetica aprofundata a mediului construit se vor intensifica. Prin urmare, producatorii de materiale de constructii vor trebui sa propuna solutii mai performante din punct de vedere al eficientei energetice, altele decat cele utilizate pana in prezent. In acest context, grupul Saint-Gobain promoveaza in Romania conceptul Multi Confort, un mod de proiectare a cladirilor centrat pe experienta viitorilor ocupanti. Combinand cinci aspecte-cheie ale confortului - estetica, confortul termic, acustic, vizual si calitatea aerului - acest program demonstreaza, prin proiecte reale, ca este posibil sa obtinem un nivel foarte inalt de performanta a cladirilor, creand, in acelasi timp, un mediu de locuit durabil, confortabil, cu costuri mici de intretinere si functionare. Casa Multi Confort are un consum de energie aproape egal cu zero, avand un nivel ridicat de performanta energetica prin izolarea termica extrem de eficienta, care asigura confort atat vara, cat si iarna, cheltuielile cu energia consumata pentru incalzire si racire fiind reduse considerabil (cu peste 80%). Ultimul proiect construit in jurul conceptului Multi Confort, la care au contribuit si materialele Saint-Gobain, este Casa solara EFdeN Signature, care a obtinut locul 4 la nivel mondial la Olimpiada caselor solare din Dubai si 4 premii la Solar Decathlon Middle East 2018. La nivel de grup, Saint-Gobain a semnat pactul global "Business ambition for 1.5°C", ca parte a Summit-ului pentru Actiuni Climatice organizat de Organizatia Natiunilor Unite la New York, prin care se angajeaza sa atinga un nivel net al emisiilor de dioxid de carbon egal cu zero pana in anul 2050, in conformitate cu scenariile privind limitarea incalzirii globale la 1,5°C, pentru a diminua cele mai grave efecte ale schimbarilor climatice, asa cum indica ultimele analize.
 
- Cum va aliniati noilor trenduri privind digitalizarea din constructii?
- Digitalizarea se afla in centrul planului nostru de transformare, deoarece aceasta reprezinta acum o realitate pentru noi toti, influentandu-ne capacitatea de a comunica cu clientii, noile canale de distributie, intretinerea predictiva a unitatilor de productie, iar folosirea tehnologiei digitale este esentiala pentru a ramane competitivi. Digitalizarea si noile tehnologii aduc un plus de valoare spatiului construit, proiectantii avand la dispozitie unelte digitale pentru alegerea si dimensionarea corecta a elementelor componente ale cladirilor. Amintim aici de: aplicatii de masurare a nivelului de confort (MC 350); programe pentru simulari termice, acustice sau de calitate a luminii; biblioteca de obiecte BIM pentru solutiile de pereti de compartimentare si tencuieli uscate; detalii pentru CAD; programe de calcul; website-uri cu rol educational; calculatoare de materiale si multe altele.
 
*articol republicat din luna Octombrie 2019

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter