RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Crestere a calitatii raportata pe piata materialelor izolatoare

Piata locala a sistemelor de termoizolatii, aflata in crestere din punct de vedere cantitativ in ultimii ani, a inregistrat, in 2018 si 2019, o evolutie si din punct de vedere al calitatii materialelor utilizate, raportata atat de producatorii de polistiren expandat, cat si de cei de vata minerala de sticla si bazaltica. Acesta este rezultatul campaniilor derulate de companii si asociatiile de profil in ultimii ani, pe de o parte, dar si al necesitatii implementarii anumitor standarde impuse pe piata de profil de organismele europene in vederea atingerii tintelor de eficienta energetica stabilite la nivel international. Conform estimarilor din domeniu, piata sistemelor de izolatii (termo si hidro) inregistreaza, in continuare, o valoare cumulata de 220-250 de milioane de euro, potrivit calculelor pentru 2018. Tendinta din domeniu s-a mentinut ascendenta in 2019, datorita implementarii programului national de reabilitare termica - cu incidenta mai ales pe segmentul de polistiren -, dar si constructiilor noi de cladiri comerciale (birouri si centre comerciale) - care au sustinut vanzarile de vata minerala. Dezvoltarea pietei constructiilor rezidentiale noi a reprezentat, in ultimii doi ani, o alta sursa importanta a cererii pentru toate tipurile de izolatii, amplificand trendul ascendent din domeniu. 
In continuare, sectorul de polistiren expandat se mentine in topul livrarilor, cu circa 36% din cantitatea totala de produse livrata pe piata si o valoare estimata de producatori la circa 120 de milioane de euro anual, urmata de polistirenul extrudat (14%), in timp ce segmentul vatei minerale de sticla si bazaltica atinge 25%-27% din totalul pietei, fiind estimat de furnizorii specializati la circa 60 de milioane de euro. Conform previziunilor, pana in anul 2021 consumul anual de materiale pentru izolatii va ajunge la circa 350 milioane de euro, din care EPS (37%), vata minerala bazaltica (17%), XPS (15%), membrane pentru acoperisuri (12%), hidroizolatii (10%), vata minerala de sticla (8%) si altele (1%). Estimarile mai indica faptul ca, in viitor, principala cerere va proveni din sectorul reabilitarii termice a locuintelor. Astfel, directiva UE privind eficientizarea consumului de energie va avea un impact pozitiv pe piata izolatiilor, in contextul in care tara noastra poate absorbi fonduri de 360 milioane de euro pentru izolarea termica a cladirilor.
 
Circa 120 milioane de euro pe piata de polistiren expandat
In prezent, volumul de piata estimat pentru polistirenul destinat constructiilor este apreciat la 4 milioane de metri cubi, cu o valoare estimata la circa 120 de milioane de euro, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Polistiren din Romania (ROMEPS), organizatie ce reprezinta interesele unei parti a producatorilor locali (Austrotherm, EPS Thermopor, Firos SA, Hirsch Porozell si Mindo SA). Polistirenul expandat ramane, in continuare, materialul preferat pentru termoizolatii, circa 90% din consumul anual de EPS ajungand in domeniul constructiilor. Lucrarile de reabilitare termica au o pondere sensibil mai mare din punct de vedere al consumului. 
Potrivit datelor ROMEPS, piata locala de polistiren expandat s-a dezvoltat, in ultimii ani, mai ales din punct de vedere calitativ. Dupa primele opt luni ale anului in curs, estimarile din primavara privind stabilizarea pietei la aceste praguri si in 2019 sunt reconfirmate de reprezentantii pietei. "Din informatiile pe care le avem pana in acest moment, pentru anul 2019 anticipam o evolutie similara celei din ultimii doi ani, atat in ceea ce priveste valoarea pietei, cat si volumele asimilate. La finalul sezonului vom putea concluziona caracterizarea pietei din 2019, insa abia dupa analiza indicilor de consum vom putea oferi o imagine mai ampla asupra evolutiei cotei de piata a polistirenului expandat", a declarat arh. Mihail Catalin Stefan, directorul executiv al ROMEPS.
In total, pe piata exista 20 de producatori regionali de EPS, cu multiple unitati instalate pe teritoriul Romaniei, cu o capacitate cumulata de 7 milioane de metri cubi, dupa cum reiese din reevaluarea efectuata de ROMEPS in acest an. Cererea de pe piata este acoperita, astfel, de 57% din capacitatile de productie instalate, insemnand ca, in climatul actual al pietei, este un excedent ce poate acoperi orice tendinta de amplificare a cererii pentru produsele EPS. 
Pe piata de polistiren expandat, principalii cinci competitori (Adeplast, Hirsch Porozell, Austrotherm, Swisspor - Isopor si grupul Mindo - Firos) au o cota de piata cumulata de circa 75%, in timp ce sectorul de XPS este dominat de patru producatori: Virgo (Zentyss), Briotherm XPS, Austrotherm si Fabryo/ Apla) si de un importator (Fibran). Aceste firme detin peste 90% din piata locala de polistiren extrudat.
 
Producatorii de vata minerala isi cresc capacitatile de productie
Potrivit estimarilor, in perioada 2018-2022 piata locala de vata minerala va inregistra o crestere medie anuala de circa 4%, urmand a atinge o valoare de circa 85 milioane de euro, corespunzatoare unui volum de peste 130.000 de tone. Avand in vedere prognozele de crestere din acest domeniu, companiile au inceput deja sa-si extinda capacitatile pentru a face fata acestui val de crestere. Astfel, in decembrie 2019 grupul Rockwool, lider mondial in productia de vata minerala bazaltica, a deschis prima sa fabrica din Romania, in urma unei investitii de 50 milioane de euro. Aceasta are o capacitate de aproximativ 45.000 de tone pe an, fiind cea mai mare unitate de profil din tara noastra. Fabrica este construita pe un teren de 30 de hectare, in parcul industrial Ploiesti West Park, din localitatea Aricestii Rahtivani, in apropiere de Ploiesti. Produsele Rockwool, folosite in special pentru termoizolarea cladirilor, vor fi livrate cu preponderenta pe plan local, Romania fiind una dintre cele mai mari piete de izolatii din Europa. O parte a productiei va merge la export, in special in tari invecinate.
La randul sau, grupul Saint-Gobain, prin divizia Isover, si-a modernizat si majorat capacitatea de productie a liniei de vata minerala de sticla de la Ploiesti, in urma unei investitii de 5 milioane de euro. Productia a fost reluata in toamna anului 2018.
***
Extras din Analia Pietei de Constructii 2019, previziuni pentru 2020-2023, ce include si TOP 500 Antreprenori de Constructii. Pentru a accesa varianta integrala a analizei sectoriale a pietei de constructii din Romania in 2019 si perspective pentru 2020-2023, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter