Cu afaceri anuale de peste 140 milioane de euro obtinute inclusiv din comercializarea aditivilor si produselor chimice pentru constructii prin intermediul subsidiarelor BASF SRL si BASF Coatings Services SRL, BASF Romania este cel mai important furnizor al acestor produse din tara noastra. Oferta companiei include de la aditivi pentru betoane pana la sisteme de consolidare cu materiale compozite si protectie catodica, mortare pentru turnare, elemente de etanseizare, hidroizolare si pentru reabilitarea betonului, sisteme de pardoseli performante, precum si produse pentru izolare termica si fonica. La nivel global, BASF este lider incontestabil al pietei de produse chimice. Dupa o crestere de 3% a cifrei de afaceri raportate la nivel de grup de BASF, pana la 74 miliarde euro, in primele trei luni ale anului in curs vanzarile totale ale holdingului german s-au stabilizat la 19,5 miliarde euro (+1,1%), corespunzatoare unui profit net de 1,47 miliarde euro (+2,1%). "Am avut un inceput bun de an, in special pentru afacerile cu produse chimice (ce includ diviziile de Produse Chimice, Sisteme de Performanta, Materiale Functionale si Solutii) si cele din agricultura. Am inregistrat o crestere a cantitatilor comercializate, care au compensat efectul negativ al cursului de schimb valutar, generand profit. Volumele de vanzari s-au majorat comparativ cu primele trei luni ale anului trecut", se arata in raportul financiar aferent primului trimestru al acestui an.
Astfel, livrarile de materiale chimice au totalizat, in trimestrul intai din 2014, aproape 4,4 miliarde euro, stabilizandu-se la nivelul aceleiasi perioade din 2013, cele de produse performante s-au cifrat la 3,8 miliarde euro (0%), in timp ce segmentul de sisteme functionale si solutii, din care fac parte si produsele chimice pentru constructii, au insumat 4,23 miliarde euro (+1%). Conform datelor disponibile, vanzarile de produse chimice pentru constructii au scazut cu 3%, la 443 milioane de euro. "Usoara scadere raportata pe acest segment a fost cauzata de efectele negative ale cursului de schimb valutar si de masurile de restructurare a portofoliului. Au crescut, insa, cantitatile de produse comercializate si preturile materialelor. In Europa, majorarea cererii a compensat in totalitate scaderile cauzate de vanzarile de active", se mai arata in raportul citat. Segmentul de materiale chimice pentru constructii a avut cele mai slabe rezultate din cadrul diviziei, pierderile fiind compensate, insa, de cresterile cu 3% ale vanzarilor de sisteme de acoperire a suprafetelor si de materiale performante, pana la 721 milioane de euro, respectiv 1,61 miliarde euro. Livrarile de catalizatori s-au stabilizat la 1,45 miliarde euro.
Estimarile pentru intregul an in curs indica faptul ca economia globala va inregistra o dinamica de crestere superioara celei din 2013, in pofida mentinerii principalelor dificultati legate preponderent de finantare. "In ansamblu, ne asteptam la o evolutie economica globala de 2,8%, la o crestere a productiei internationale de materiale chimice de 4,4% (excluzand industria farmaceutica) si la un pret mediu al petrolului de tip Brent de 110 dolari pentru un baril (fata de 109 USD/baril in 2013). In acest context, credem ca vom inregistra o sporire a incasarilor in acest an", a declarat dr. Kurt Bock, presedintele BASF. Pentru informatii suplimentare, click aici!