RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Situatie complexa pe piata europeana de adezivi

Oficialii federatiei europene a industriei de adezivi si sigilanti FEICA au dat recent publicitatii un raport elaborat de asociatia-membra din Germania, Industrieverband Klebstoffe eV - IVK, potrivit caruia situatia pe piata europeana de profil este relativ complexa, dar pe plan global, in pofida unei intensificare a incertitudinii politice, perspectivele economice se imbunatatesc, indicand ca afacerile cu aceste materiale chimice pentru constructii se vor derula in mod optim.
„IVK subliniaza ca nivelul cererii pentru materiale chimice de baza ramane ridicat in Asia si SUA, unde - ca o consecinta logica a raportului dintre cerere si oferta - preturile pentru produsele din categoria «commodities» sunt mai mari decat cele ce pot fi obtinute pe piata europeana. In consecinta, disparitatea dintre preturile practicate in Asia/SUA si cele europene a determinat o scadere a importului in Europa si o crestere a exportului continental catre alte destinatii, mai profitabile. Disponibilitatea materiilor prime adezive este deja afectata in primul semestru din 2017 inclusiv de reviziile tehnice programate, precum si de oprirea temporara neanuntata a unor unitati de fabricatie din Asia, precum si a anumitor centre de productie a materialelor chimice de baza. Toate acestea vor duce in mod sigur, inca din trimestrul al doilea a.c., la o restrictionare a disponibilitatii materiilor prime de baza in Europa, avand ca efect sincope in aprovizionare si cresteri de pret pentru substantele chimice cu aplicabilitate in constructii”, se arata in raportul citat.
Prin intermediul FEICA, expertii IVK avertizeaza ca, deja, in primul trimestru al anului in curs, cotatiile la etilena, propilena, butadiena si stiren s-au majorat apreciabil in intreaga lume, desi gradul de disponibilitate a fost diferit de la o regiune la alta. In ceea ce priveste sistemele pe baza de poliuretan, disponibilitatea in Europa este perturbata nu numai de cresterea pretului la izocianati, ci si de efectele negative ale unui arbitraj juridic. Ca rezultat, costul formularii substantelor chimice pentru constructii sporeste peste nivelul rentabilitatii, afectand in mod virtual atat adezivii pe baza de apa, pe baza de solvent si cei de tip PUR, cat si sistemele tip „primer”. Situatia actuala se va modifica, in opinia expertilor asociatiei germane, doar odata cu disparitia diferentelor majore de pret dintre pietele asiatice, SUA si Europa.
Piata germana - cea mai importanta din Europa si de pe mapamond
La 13 septembrie a.c., cu ocazia conferintei FEICA, dr. Boris Tasche, presedintele consiliului de administratie al IVK, a fost ales presedinte al federatiei europene a industriei de adezivi, succedandu-i lui Steve Kenny (de la HB Fuller Europe GmbH). Boris Tasche (ce a fost din 2016 pana in prezent vicepresedinte al FEICA) are o experienta de sapte ani in cadrul organizatiei europene, reprezentand interesele IVK. De altfel, piata germana de adezivi pare a fi cea mai importanta din UE, dr. Boris Tasche anuntand, la inceputul lunii septembrie 2017, ca, anul trecut, industria germana de adezivi si sigilanti a realizat vanzari de 3,7 miliarde euro, prognoza de crestere cu +1,2% fiind indeplinita, in termeni nominali. Perspectivele economice favorabile din Germania induc o stare de optimism, astfel incat pentru 2017 este prognozata o majorare de 2% a vanzarilor, tot in termeni nominali.
„Motivul principal al cresterii din 2016 a constat in situatia optima din industria constructiilor. In pofida sporirii gradului de incertitudine cu privire la mediul economic, piata germana de materiale adezive ar putea sa-si continue dezvoltarea in 2017. Si, pentru a nu ne limita la companiile din Germania, datele pe care le-am anuntat au fost corelate cu o serie de rezultate ale studiului actual al IVK, in cadrul caruia, in premiera, au fost chestionati producatorii de adezivi austrieci, elvetieni si olandezi ce efectueaza, la randul lor, operatiuni de export”, a precizat dr. Boris Tasche.
Potrivit cercetarii, in intreaga lume, adezivii si materialele de etansare, liantii pentru ciment si diverse alte materiale de constructii, precum si benzile adezive implica vanzari anuale de circa 61 miliarde euro. Cu o cota de piata globala de aproximativ 19%, industria de adezivi din Germania este lider pe plan mondial. De asemenea, in Europa de Vest, piata germana se claseaza pe primul loc, cu un consum de adeziv de 27% din totalul vest-european si o cota a productiei de 34%. Pe langa vanzarile interne, evaluate la 2,1 miliarde de euro, exporturile din Germania totalizeaza aproximativ 1,7 miliarde de euro, iar producatorii germani de adezivi genereaza un rulaj de inca 8,1 miliarde euro la niveluri locale, prin activitatea fabricilor pe care le detin in afara granitelor Germaniei.
„Cele mai importante tipuri de produse, realizate in Germania in anul 2016, au fost adezivii in dispersie, cu un volum al productiei de circa 420.000 de tone. Urmeaza sistemele adezive reactive, cu 250.000 de tone si adezivii constituiti prin topire la cald, cu 150.000 de tone. Cele mai importante piete de desfacere raman, in ordine, cele din industria ambalajelor, sectorul auto, prelucrarea lemnului, electronicele si constructiile. In 2016, vanzarile - cu o singura exceptie, pe segmentul de arta grafica (industria hartiei si ambalajelor) - au continuat sa creasca in mod satisfacator in toate celelalte sectoare. In domeniul procesarii lemnului si pe piata constructiilor, vanzarile s-au majorat cu +1,2%, respectiv cu +2,6% fata de anul precedent. Pentru exercitiul financiar curent, operatorii industriei de adezivi din Germania se asteapta la o continuare a trendului ascendent al livrarilor. Economia mondiala se continua sa se dezvolte, in pofida unor multipli factori de risc. O situatie similara pozitiva se estimeaza si pe piata globala de adezivi, iar strict in ceea ce priveste activitatea companiilor germane de profil, ne asteptam la o crestere nominala a veniturilor de cel putin 2% si estimam o cifra de afaceri de aproximativ 3,8 miliarde euro”, a concluzionat presedintele FEICA si al IVK. Informatii suplimentare, la www.feica.eu

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter