RO EN
Košík je prázdný

PIPELIFE: Piata de infrastructura a generat cele mai multe insolvente in constructii

Cea mai mare problema actuala a industriei de tubulatura este reprezentata de lipsa predictibilitatii si sigurantei pietei de desfacere, potrivit opiniei lui Vajda Laszlo, directorul general al Pipelife Romania, unul dintre cei mai importanti furnizori autohtoni de conducte din material plastic si parte a grupului austriac Wienerberger. "Cele mai multe cazuri de insolventa aparute in domeniul constructiilor au fost inregistrate in legatura cu firme active pe piata de infrastructura. Asiguratorii de credite sau companiile active in managementul cazurilor de insolventa indica o imagine stabil-negativa in sector, precum si lipsa sanselor de revigorare si normalizare. Firmele de constructii active in acest domeniu, care sunt principalii nostri clienti, sunt sarace in capital, bancile nu le finanteaza, iar lucrarile sunt castigate cu preturi de dumping. Presiunea preturilor mici este transferata spre furnizorii materialelor de constructii, ducand la marje minime si la o continua lupta pentru noi proiecte. Lipsa credibilitatii si a garantiilor de buna plata, coroborata cu extinderea continua a termenelor de plata, transforma domeniul nostru de activitate intr-o zona foarte dificila de existenta", a declarat managerul Pipelife Romania. In acest context, vanzarile de pe piata de tubulatura din material plastic au stagnat in 2014 la nivelul anului anterior, insa, potrivit estimarilor societatii, in 2015 exista sanse de crestere a investitiilor de infrastructura, generate de eforturile de absorbtie a fondurilor europene. "Aceasta tendinta va revigora piata produselor de infrastructura pana la sfarsitul anului in curs, dar 2016 se contureaza ca o perioada cu totul necunoscuta. Suntem reticenti in ceea ce priveste proiectele de infrastructura finantate din bugetul aferent intervalului 2014-2020, avand in vedere experienta neplacuta cu exercitiul bugetar precedent", a explicat Vajda Laszlo.
In ceea ce priveste concurenta din domeniu, managerul Pipelife Romania este de parere ca scaderea cererii din ultimii ani a avut un efect negativ de compromitere a calitatii produselor, precum si lucrarilor executate. "Multi competitori au reusit sa ramana pe piata numai prin taieri masive de costuri, care, in multe cazuri, au afectat calitatea produselor. Din pacate, nu sunt semne de revigorare in acest sens si numai reglementarea mai severa si o atitudine proactiva a institutiilor/ autoritatilor abilitate pot schimba trendul negativ", a concluzionat Vajda Laszlo.
***
Pipelife Romania, parte a grupului austriac Wienerberger, a inregistrat o crestere de cateva procente a cifrei de afaceri in 2014, fata de nivelul de 17,2 milioane de lei (circa 3,9 milioane de euro) consemnat in 2013, potrivit datelor publicate de grupul Wienerberger si celor disponibile pe portalul Ministerului Finantelor Publice. Societatea a fost integrata in structura Wienerberger la inceputul anului 2013, in cadrul diviziei de tubulatura si sisteme de pavare a acestuia (Pipes & Pavers Europe Division), impreuna cu Steinzeug-Keramo si Semmelrock Group. Vanzarile raportate de aceasta divizie la nivel european au depasit pragul de un miliard de euro anul trecut, fiind in crestere cu 1% fata de nivelul din 2013, in contextul unui profit net de 47,8 milioane de euro (-8%).
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter