RO EN
Košík je prázdný

ELECTROALFA investeste 9 milioane de euro in extinderea productiei

Grupul de firme Electroalfa, din Botosani, estimeaza ca va incheia anul 2018 cu o cifra de afaceri de 170 milioane de lei, in crestere cu 25% fata de nivelul anului 2017. Obiectivul este realizabil, avand in vedere evolutia primelor sase luni ale acestui an, care a adus companiei rezultate pozitive. Electroalfa dezvolta echipamente si solutii in domeniul energetic, actionand si ca subcontractor de produse metalice, si deruleaza complexe proiecte de antreprenoriat. Investitiile constante in cercetare-dezvoltare si in capacitatile de productie au permis companiei extinderea ariei de expertiza si patrunderea pe noi piete nationale si internationale.
Interviu cu George Ciubotaru (33 de ani), Vicepresedinte al Grupului de firme Electroalfa, manager cu experienta in gestionarea proiectelor din domeniul energetic, rezidential si in cercetarea de piata.
 
- Care au fost cele mai mari proiecte la care ati participat in ultima perioada?
- Cresterile cele mai puternice au fost in zona imobiliara - rezidentiala, comerciala si industriala (unitati manufacturiere), domenii care au beneficiat de cele mai mari investitii. Cele mai mari contracte au fost aduse prin lucrarile de antreprenoriat in domeniul energetic (statii electrice de transformare 110/20 kV) si al utilitatilor publice (statii de pompare si sisteme pentru irigatii). De asemenea, am derulat contracte importante de livrare de echipamente electrice pentru modernizarea de statii electrice (la noua magistrala a metroului din Bucuresti, statia electrica Poiana, rafinaria Petrobrazi etc.), extinderea si securizarea retelelor electrice ale distribuitorilor nationali de energie electrica (Distributie Oltenia, Delgaz Grid, Electrica), alimentarea cu energie electrica a cladirilor rezidentiale si tertiare (Coresi Mall Brasov, Spitalul Filantropia Bucuresti, Complexul Agricol Moldova) etc.
 
- In ce directie se orienteaza livrarile la export pe domeniul echipamentelor electrice?
- La export, Electroalfa se pozitioneaza ca furnizor general de solutii pentru aplicatii industriale din domeniul energiei, proiecte de irigatii, telecom, petrol si gaz. Complementar produselor din portofoliul propriu de fabricatie, compania furnizeaza la cerere echipamente sau materiale achizitionate de la producatori globali. Electroalfa ofera partenerilor externi inclusiv servicii de proiectare tehnica si detalii de executie, montaj, supervizare si commissioning. Pietele externe pe care activam sunt Europa (Franta, Germania, Republica Moldova, Italia, Suedia etc.), Orientul Mijlociu (Kuweit, Arabia Saudita), Africa (Etiopia, Burundi, Sudan, Senegal, Mali, Burkina Faso, Guineea Ecuatoriala, Togo, Rwanda, Uganda), America de Sud (Columbia). Valoarea exporturilor se situeaza la un procent anual de 10%-15% din totalul cifrei de afaceri a grupului Electroalfa. 
 
- Ce investitii aveti stabilite pe termen scurt si mediu?
- In 2018 derulam proiecte mari de investitii, care au ca obiectiv cresterea capacitatilor prin constructia unei fabrici noi de productie a echipamentelor de medie tensiune, precum si extinderea fabricii de confectii metalice. Bugetul acestor proiecte are o valoare 9 milioane de euro, cu perioada de derulare de 2 ani (2017-2019). De asemenea, investim in dezvoltarea oamenilor din cadrul companiei pentru a ne asigura ca avem personal calitativ si competent. In ansamblu, consolidarea business-ului Electroalfa din ultimii ani a avut ca punct strategic implementarea unui nou sistem de management, bazat pe filozofia Kaizen, ce are ca scop imbunatatirea continua a proceselor si eficientizarea activitatii. Performanta proceselor, dezvoltarea oamenilor si managementul eficient al fluxurilor de productie sunt pilonii de baza care ne asigura dezvoltarea unui business sanatos la toate nivelurile organizatiei. Am reusit sa ne construim propriul manual de standarde, care eficientizeaza activitatea de management, dar si cea operationala. Sistemul de management ne permite vizualizarea in timp real a afacerii in fiecare zi si ne ajuta sa monitorizam eficient procesele.
 
- Cum evolueaza piata locala de instalatii electrice si ce perspective sunt in acest domeniu?
- 2017 a fost un an extrem de provocator in industria energetica din Romania. Daca vorbim de investitii, din pacate in zona de productie a energiei au fost destul de putine proiecte. Investitiile in retehnologizarea capacitatilor existente sau in dezvoltarea de unitati noi au fost fie amanate, fie blocate. In ceea ce priveste sectorul de transport al energiei, desi au fost anuntate planuri ambitioase de investitii, lucrurile s-au desfasurat in conditii dificile, anul 2017 fiind marcat atat de reducerea tarifelor reglementate, cat si de cresterea preturilor. S-au derulat investitii modice in zona de distributie a energiei, insa la nivel general infrastructura energetica este uzata tehnic si necesita proiecte majore de modernizare. Dezvoltarea pietei imobiliare (rezidentiala, comerciala, de birouri, industriala - mai exact unitatile manufacturiere) a constituit un pilon important pentru derularea proiectelor de infrastructura energetica. Pentru anul 2018 ne asteptam la investitii in sectorul de distributie a energiei, insa optimismul este moderat si precaut, avand in vedere evolutia din primele luni ale acestui an. Licitatii in domeniu nu sunt foarte multe, iar lucrarile au bugete destul de mici. In partea a doua a anului au aparut oportunitati de lucrari in zona de antreprenoriat, mai exact pe segmentul de amenajare a sistemelor de irigatii. Pentru business-ul nostru, piata cladirilor (comerciale, rezidentiale si industriale) ramane un punct principal in lista de oportunitati, avand in vedere ca aici sunt multe cereri de oferte. Avem in vedere faptul ca va urma o perioada de sistare a lucrarilor de constructii la final de an, intrucat cele mai mari proiecte sunt in curs de finalizare. Observam ca nu se mai vad finantari de proiecte in zona de mall-uri, ci mai mult in obiective precum zone de agrement, spatii logistice si industriale. In acest context, avand in vedere proiectele de infrastructura energetica derulate pe piata imobiliara, cele mai multe solicitari pe care le-am primit au vizat produsele de medie tensiune (celule electrice de medie tensiune pentru distributia secundara si posturi de transformare compacte). In cadrul proiectelor de antrepriza, am integrat produse precum dulapurile de protectie si celule electrice de medie tensiune pentru distributia primara.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter