In 2016, ABB Romania, furnizor de solutii in domeniile generarii, transportului si distributiei de energie electrica, va moderniza statiile de transformare 110/20 kV din Mioveni (judetul Arges) si din Cluj-Napoca (prima etapa). Contractul ce prevede interventiile la statia din Mioveni a fost adjudecat de companie in luna aprilie 2016 si are o valoare totala de 5,78 milioane de lei (fara TVA). Conform caietului de sarcini, ABB va asigura lucrari la statia electrica de transformare, la sistemele si dispozitivele de supraveghere si securitate, lucrari de constructii de linii electrice, instalari de sisteme de alarma impotriva incendiilor si va asigura inclusiv proiectarea sistemelor de energie electrica. De asemenea, compania trebuie sa livreze doua media-convertoare (FO/20-120 km), un modem GSM-Viola, un router CISCO, un switch LAN CISCO, un sistem UPS de 3 KVA, o statie locala de lucru si un dulap de teletransmisii de date compus dintr-un dulap Rack 19”, cu usa transparenta, ventilatie si termostat. Durata de implementare a contractului este de 9 luni de la data atribuirii, beneficiarul proiectului fiind reprezentat de CEZ Distributie SA.
La inceputul lunii iulie 2016, ABB a contractat proiectul de modernizare si sistematizare a statiei de transformare 110/20 kV, CET 2 (etapa intai) din Cluj-Napoca, in valoare de 7,34 milioane de lei (fara TVA). "Lucrarea presupune montarea/ demontarea de transformatori, montarea de celule de 20 kV noi, de rezistoare pentru tratare neutru, TSP, montarea/ demontarea de separatori, transformatoare de curent, izolatori, descarcatori, montarea/ demontarea de cofrete/ cutii de cleme, cabluri electrice, realizarea de legaturi electrice intre echipamente, realizarea de circuite secundare/ protectii/ semnalizari, lucrari de constructii aferente si schimbarea conductorilor de protectie. Beneficiarul investitiei este Filiala de Distributie a Energiei Electrice - Electrica Distributie Transilvania Nord.
***
ABB furnizeaza in Romania solutii in domeniile generarii, transportului si distributiei energiei electrice, precum si produse pentru cresterea productivitatii in cadrul operatiunilor industriale. Printre realizarile companiei in tara noastra se afla proiecte realizate "la cheie" in domeniul energetic, inclusiv pentru energie regenerabila - solara si eoliana, solutii in domeniul robotizarii (aplicatiile deservite incluzand sudura, vopsirea, ambalarea, paletizarea si manipularea, inclusiv mentenanta preventiva si reactiva), aplicatii cu motoare Flame proof/ AMD sau pentru termocentrale cu motoare AMI, tablouri de joasa tensiune pentru alimentarea cu energie electrica a diferitelor unitati de productie din industriile auto, petrochimica si industria prelucrarii lemnului.
ABB SRL a incheiat anul 2015 cu o cifra de afaceri de 167,8 milioane de lei (37,7 milioane de euro), in crestere cu 67,8% fata de nivelul de 100 milioane de lei raportat pentru 2014. Totodata, anul trecut compania a revenit la profitabilitate, raportand un profit net de 11,3 milioane de lei, fata de pierderea neta de 5,6 milioane de lei aferenta exercitiului fiscal anterior. In ultimii ani ABB a lucrat, in medie, cu 80 de angajati, potrivit datelor publice.