Autostrazile Brasov - Sibiu si Sibiu - Pitesti, infrastructura aeroportuara a Capitalei, dezvoltarea Portului Constanta si a altor porturi maritime peste Dunare, calea ferata de mare viteza de la granita cu Ungaria - Bucuresti - Constanta si mai multe proiecte energetice au fost selectate de oficialii chinezi pentru investitii, in urma celei de-a doua reuniuni a comitetului consultativ chinezo-roman in domeniul constructiei infrastructurii, ce a avut loc la finele anului trecut. Lista completa a proiectelor selectate este disponibila aici! (obiectivele marcate cu galben).
Valoarea totala a celor 11 proiecte alese din lista obiectivelor propuse de reprezentantii Executivului din tara noastra depaseste 16,5 miliarde euro, din care 11 miliarde euro revin caii ferate de mare viteza si aproape 5 miliarde euro autostrazii Brasov - Sibiu - Pitesti (238 de kilometri). Mai este important de mentionat faptul ca, in plus fata de proiectele prezentate de partea romana (43 de obiective in valoare totala de 25 miliarde euro), delegatia din China si-a exprimat interesul fata de lucrari portuare in Constanta, podul Braila - Galati si hidrocentrala Tarnita - Lapustesti.
Prezentarea listei de investitii, obiectiv important al misiunii chineze la Bucuresti
Reuniunea a avut loc la sediul Ministerul Economiei, din Calea Victoriei nr. 152, in contextul necesitatii transpunerii in practica a memorandurilor semnate cu ocazia vizitei premierului Republicii Populare Chineze la un forum economic regional in Bucuresti. La intalnire au participat oficiali ai Guvernului Romaniei (MDRAP, MT, ME, CNADNR, CFR), ai mediului privat de afaceri, bancilor, precum si ai APMCR, ARACO si PSC, respectiv oficiali chinezi, printre care s-au aflat presedintele Asociatiei Chineze a Antreprenorilor de Constructii - Diao Chunhe si reprezentanti ai unor corporatii din China, respectiv China Communication Construction Company Ltd., China State Construction Engineering Corporation Ltd., Sinohydro Group Ltd., International Engineering Ltd., China Gezhouba Group Corporation, China Civil Engineering Construction Corporation, China Harbour Engineering Company Ltd. si China Road & Bridge Corporation. In afara mesajelor politice, un punct important al intalnirii l-a constituit prezentarea listei de proiecte selectate de partea chineza pentru lucrari de constructii in domeniul infrastructurii de transport. Din pacate, participantii romani nu au putut prezenta detaliat fisele proiectelor selectate de chinezi, acestea urmand a fi puse la dispozitia investitorilor ulterior. Au avut loc si discutii asupra modalitatilor practice de cooperare intre companiile din Romania si China pentru dezvoltarea proiectelor comune de infrastructura, finantarea acestora, oportunitati de contractare si alte subiecte relevante. In finalul reuniunii, s-a convenit asupra actualizarii Planului de Lucru pentru 2014.
Cale ferata de mare viteza, proiect de 11 miliarde euro aflat in discutii
Dupa ce au finalizat, in 2012, cea mai lunga linie ferata de mare viteza din lume (intre Beijing si Guangzhou), oficialii chinezi s-au aratat interesati de constructia unui asemenea proiect in Romania, care sa conecteze vestul si estul tarii, de la granita cu Ungaria la Bucuresti si Constanta. Valoarea estimata de autoritatile romane a investitiei este de 11 miliarde euro, reprezentand aproape 70% din valoarea totala a proiectelor selectate de chinezi din lista de propuneri ale Guvernului Romaniei, evaluata la 16,5 miliarde euro.
O companie chineza de constructii vizeaza deschiderea unei filiale in Romania
Compania de constructii China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) - grup cu afaceri anuale de 7,5 miliarde USD - si-a anuntat intentia de a deschide filiale in mai multe tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, la Bucuresti. "Suntem interesati de lucrari de reabilitare a cailor ferate, de proiecte de poduri si tuneluri, dar si de autostrazi. Firma noastra este dispusa sa colaboreze cu societati locale pentru a beneficia de finantare europeana in cazul unor astfel de proiecte", a declarat Zhang Zhenhai, directorul general al departamentului de afaceri europene din cadrul CCECC, cu ocazia Forumului China - Europa Centrala si de Est, ce a avut loc la sfarsitul lunii noiembrie 2013.