Societatea ApaRegio Gorj a lansat, miercuri, proiectul destinat noilor investitii de apa si apa uzata din judet, in valoare de peste 1 miliard de lei, cofinantat din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.
Potrivit reprezentantilor ApaRegio Gorj, contractul pentru finantarea proiectului a fost semnat la data de 23 decembrie 2020, intre Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management, si ApaRegio Gorj SA, in calitate de beneficiar al finantarii.
Valoarea totala a proiectului este de 1.080.673.346,54 de lei, inclusiv TVA, finantarea nerambursabila asigurata fiind de 839.103.597,57 lei, echivalenta cu 92% din valoarea totala eligibila aprobata.
Valoarea cofinantarii eligibile este de 2% din partea unitatilor administrativ-teritoriale beneficiare, iar ApaRegio trebuie sa acopere 6% din costurile eligibile.
"In cadrul proiectului se vor realiza, in principal, 25 statii de tratare a apei potabile, 61 de kilometri de conducte de aductiune, 79 de kilometri de retele de distributie apa potabila, 3 statii noi de epurare ape uzate, 234 de kilometri de retele de canalizare, 79 de statii noi de pompare ape uzate. Obiectivul general al proiectului consta in imbunatatirea infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Gorj, prin extinderea si dezvoltarea serviciului de alimentare cu apa potabila, controlata microbiologic, in conditii de siguranta si protectie a sanatatii in localitati care au peste 50 de locuitori si asigurarea colectarii si epurarii apelor uzate pentru aglomerarile mai mari de 2.000 locuitori echivalenti, in vederea conformarii cu cerintele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman si epurarea apelor uzate", a declarat managerul proiectului, Florin Butiuc, din cadrul ApaRegio.
El a adaugat ca proiectul, care va contribui semnificativ la dezvoltarea socio-economica a ariei deservite de ApaRegio, presupune investitii majore in modernizarea serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare la nivelul urmatoarelor unitati teritorial-administrative: Targu Jiu, Motru, Rovinari, Bumbesti-Jiu, Targu-Carbunesti, Ticleni, Novaci, Tismana, Turceni, Pestisani si Turcinesti, investitii care se vor realiza prin intermediul celor 26 de contracte de lucrari, 2 contracte de furnizare si 4 contracte de servicii cuprinse in proiect.
Perioada de implementare este de 55 de luni, respectiv intre 1 iunie 2019 si 31 decembrie 2023.