Operatorul regional Apa Canal SA Galati deruleaza, din luna decembrie 2017, "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Galati, in perioada 2014-2020". Proiectul este finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) si are o valoare totala de 890 milioane de lei (inclusiv TVA). Desi contractele de lucrari au fost atribuite si semnate inca din anul 2018, Gelu Stan, directorul general al companiei de apa, precizeaza ca "s-au inregistrat dificultati in derularea contractelor, generate de modificarile legislative si de cresterea accelerata a preturilor, fapt ce a determinat imposibilitatea respectarii de catre antreprenori a tuturor angajamentelor asumate in oferta. Mai mult, remediile legislative adoptate de catre statul roman, din pacate, nu au eliminat dificultatile intampinate de catre antreprenori in ceea ce priveste lipsa fortei de munca sau cresterea excesiva a preturilor, o parte dintre acestia ajungand in incapacitate de plata".
Pe langa problemele generate de implementarea proiectelor de investitii din fonduri europene, cu privire la activitatea de baza: alimentare cu apa, colectare, transport si tratare-epurare a apelor uzate, compania intampina probleme majore ca urmare a cresterii explozive a preturilor la energia electrica si gazele naturale, dar si la combustibili (benzina, motorina), materiile prime de absoluta necesitate in fluxul tehnologic (sulfat de aluminiu, clor lichid, hipoclorit de sodiu) si apa bruta. "Acestea reprezinta un risc major atat in functionarea companiei, in asigurarea serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare tuturor clientilor din aria de operare, cat si in ce priveste derularea proiectelor cu finantare europeana aflate in implementare. Alte probleme vizeaza valoarea mare a creantelor acumulate in perioada pandemiei, pe fondul imposibilitatii recuperarii soldurilor restante prin sistarea serviciului de alimentare cu apa (in starea de urgenta/ alerta), precum si criza de personal calificat in acest domeniu", a mai precizat Gelu Stan.
Antreprenori in insolventa, contracte relicitate si lucrari reatribuite
Contractele de lucrari si servicii pentru implementarea proiectului regional au fost incheiate cu mai multe companii si asocieri. Din cele 10 contracte de executie, au continuat lucrarile pe sapte santiere, alte trei contracte fiind reziliate, iar lucrarile relicitate. Un contract, care a prevazut constructia statiilor de epurare a apelor uzate (SEAU) Movileni si Beresti, precum si a depozitelor de namol din cadrul SEAU Galati si Sendreni, in valoare de 46,3 milioane de lei (fara TVA), a fost finalizat.
● Contractul care prevede alimentarea cu apa si canalizare in aglomerarile Fundeni, Tudor Vladimirescu, Independenta, Piscu, Branistea si Sendreni, a fost atribuit companiei Hidroconstructia SA Bucuresti. Proiectul are o valoare de 162,41 milioane de lei (fara TVA). Durata initiala a contractului a fost de 36 de luni, la care se adauga perioada de notificare a defectelor, de 36 luni. Ulterior, a fost extinsa durata de executie cu 384 zile, respectiv pana la in septembrie 2022. Stadiul fizic de executie a contractului este de 67%.
In perioada de derulare a contractului, incepand cu anul 2019 antreprenorul a intampinat dificultati in executia lucrarilor pe fondul lipsei fortei de munca si al cresterii preturilor la materii prime/ materiale. In cursul anilor 2020-2021, problemele financiare s-au acutizat si au culminat cu intrarea in incapacitate de plata a antreprenorului, procedura creand dificultati si mai mari in aprovizionarea cu materiale/ echipamente, combustibil, forta de munca. In consecinta, ritmul de executie a lucrarilor este foarte scazut.
● Hidroconstructia SA Bucuresti mai are atribuit un contract in asociere cu Eco Aqua Design, care prevede alimentarea cu apa si canalizare in aglomerarile Pechea si Liesti. Acesta are o valoare de 65,45 milioane de lei (fara TVA). Durata de executie a fost stabilita la 36 de luni, la care se adauga o perioada de notificare a defectelor similara. Ulterior, s-a extins durata de executie a lucrarilor cu 590 de zile, pana in aprilie 2022. Stadiul fizic de executie a lucrarilor este de 84,54%. Si pe acest santier ritmul este scazut ca urmare a intrarii in insolventa a companiei Hidroconstructia SA.
● Compania Tancrad SA Galati implementeaza contractul de constructie a statiei de tratare a apei de la Liesti, inclusiv conductele de aductiune de la Vadu Rosca si catre GA Salcia, GA Beresti si GA Cosmesti Vale. Proiectul, in valoare de 67,8 milioane de lei (fara TVA), are o durata de implementare de 29 de luni (+36 de luni pentru notificarea defectelor), avand un stadiu fizic de executie de 82,05%. Durata de executie a contractului a fost extinsa cu 435 de zile, pana in iunie 2022.
● Rotary Constructii si Delta ACM implementeaza doua contracte. Unul dintre acestea vizeaza alimentarea cu apa si canalizare in aglomerarea Tecuci, in valoare de 47 milioane de lei (fara TVA). Acesta este realizat in proportie de 69,33%. Durata initiala a contractului, de 20 de luni plus 36 de luni perioada de garantie, a fost extinsa, ulterior, cu 873 zile, pana in martie 2022.
In executarea lucrarilor aferente contractului, problemele intampinate de antreprenor, legate de lipsa fortei de munca si efectele cresterii preturilor la materii prime/ materiale, au culminat cu intrarea in insolventa a ambilor membri ai asocierii - Rotary Constructii si Delta ACM. Totodata, activitatea antreprenorului a fost afectata si de consecintele falimentului Societatii City Insurance SA. Intrucat toate asigurarile din contract au fost emise de catre City Insurance SA, si nu au putut fi prelungite din cauza intrarii in faliment a asiguratorului, a fost necesar a se identifica alte posibilitati legale si contractuale de constituire a garantiei de buna executie.
● Al doilea contract implementat de Rotary Constructii - Delta ACM prevede lucrari de alimentare cu apa si canalizare in aglomerarile Cosmesti si Movileni si conducta de transfer UAT Matca-SEAU Tecuci, in valoare de 51 milioane de lei (fara TVA) si este realizat in proportie de 72,91%. Durata initiala a contractului, de 28 de luni plus 36 de luni perioada de notificare a defectelor, a fost extinsa cu 523 de zile, pana in luna mai 2022. Problemele celor doi constructori au ingreunat progresul lucrarilor si pe acest santier.
● Un alt contract adjudecat de Rotary si Delta ACM vizeaza alimentarea cu apa si canalizare in aglomerarile Galati si Smardan. Acesta a fost reziliat incepand cu data de 15 octombrie 2020, ca urmare a intrarii in insolventa a antreprenorului si a denuntarii contractului de lucrari de catre administratorul judiciar. Intrucat la data rezilierii a ramas avans nerecuperat, a fost transmisa cererea de plata catre societatea de asigurare - reasigurare City Insurance SA, emitenta Instrumentului de Garantie pentru Returnarea Avansului, prin care s-a solicitat executarea garantiei de avans. Societatea de asigurare - reasigurare nu a efectuat plata, astfel incat s-a demarat, pe calea instantei de judecata, procedura de recuperare a sumei reprezentand restul de avans datorat de societatea City Insurance SA, in cuantum de 11,24 milioane de lei. Tribunalul Bucuresti a judecat cauza in fond si a emis Hotararea nr. 2719/2021/ 08.11.2021, prin care a admis pretentiile societatii Apa Canal SA Galati. In contextul admiterii deschiderii procedurii falimentului impotriva City Insurance SA, a fost formulata cerere de plata la Fondul de garantare al asiguratilor, insa prevederile legale limiteaza cuantumul despagubirilor la 500.000 lei per instrument de garantare.
In luna ianuarie 2021 s-a demarat o noua procedura de achizitie publica, in urma careia s-a semnat un nou contract, cu asocierea Tancrad - Citadina 98 SA, avand o valoare de 139,76 milioane de lei (fara TVA) si durata de executie de 720 de zile, la care se adauga perioada de notificare a defectelor de 36 de luni. Stadiul fizic de executie a contractului este de 19,94%. Contractul include lucrari in zona de sit arheologic, initial avizate doar cu supraveghere arheologica si care in executie au necesitat cercetare arheologica, fapt care conduce la intarzieri in executia lucrarilor si costuri suplimentare in contract.
● Un alt contract de lucrari, in valoare de 42,3 milioane lei (fara TVA), adjudecat initial tot de asocierea Rotary Constructii - Delta ACM, a fost relicitat si reatribuit, in iunie 2021, asocierii SGM Contractor - Arcif AG - Arcon AG - Romtim Instal. Acesta prevede lucrari la sistemul de apa si canalizare din aglomerarea Beresti. Contractul este realizat in procent de 27,53%. Durata de executie a fost stabilita la 520 de zile de la data ordinului de incepere a lucrarilor, la care se adauga perioada de notificare a defectelor de 48 de luni.
● Un alt contract ce prevede executia de lucrari in aria de operare, semnat in 2018 cu asocierea Consproiect M - Govora SA - Sphera Birou de Investitii si Consultanta a fost reziliat in iulie 2019, ca urmare a intrarii in insolventa a antreprenorului si a denuntarii contractului de lucrari de catre administratorul judiciar. In luna noiembrie 2019 s-a demarat o noua procedura de achizitie publica, in urma careia s-a semnat un nou contract, cu asocierea Arcif AG (lider) - Arcon AG - MISA - Proconstrind, avand valoarea de 28,08 milioane de lei (fara TVA). Durata initiala a contractului, de 20 de luni, la care se adauga perioada de notificare a defectelor de 48 de luni, a fost extinsa, ulterior, cu 65 de zile, pana in mai 2022. Stadiul fizic de executie a contractului este de 92,65%.
● Un alt contract a fost atribuit companiei Elsaco Electronic Botosani, avand ca obiect executia lucrarilor de automatizare, instalatii electrice si dezvoltare/ implementare sistem SCADA pentru obiective in infrastructura de apa si apa uzata din aria de operare din judetul Galati. Acesta are o valoare de 3,37 milioane de lei, o perioada totala de implementare de 72 de luni (din care 36 pentru executie) si este realizat in proportie de 86,02%. Durata de executie a fost extinsa cu 778 de zile, pana in iulie 2023.
Potrivit datelor Apa Canal Galati SA, contractul de lucrari nu poate fi finalizat, intrucat include si lucrari de integrare in SCADA a obiectivelor care se executa in cadrul celorlalte contracte de lucrari din proiect. In contextul rezilierii si relicitarii a trei din cele noua contracte de lucrari si al extinderii duratei de executie pentru celelalte proiecte, a fost necesara extinderea implicita si a acestui contract.
● Contractele de servicii vizeaza asistenta tehnica din partea proiectantului pe parcursul implementarii lucrarilor (semnat cu asocierea Ramboll - Romproed SA), asistenta tehnica pentru managementul proiectului (Hill International - Proiect Consulting) si serviciile de audit asigurate de Romcontexpert Bucuresti.
Investitii de 60 milioane lei prevazute in perioada urmatoare de programare
Pentru perioada de finantare 2021-2027, Apa Canal SA Galati urmeaza sa depuna o cerere de finantare pentru investitii in doua aglomerari din judetul Galati, cu o populatie echivalenta de peste 10.000 de locuitori, respectiv municipiul Galati si comuna Matca. Proiectul cuprinde lucrari de reabilitare de aductiuni de apa si retele de distributie in municipiul Galati (circa 4,2 km), iar in comuna Matca, extinderea aductiunii si retele de apa de circa 106 km, executia unei statii de tratare a apei potabile, a doua statii de repompare a apei, extinderea retelei de canalizare cu 101 km si constructia a 20 de statii de pompare a apelor uzate. Valoarea proiectului este de circa 60 de milioane de lei.
Compania Apa Canal SA Galati a incheiat anul 2021 cu o cifra de afaceri de 126,11 milioane de lei, in crestere cu peste 8% fata de nivelul din 2020. Pentru 2022, cifra de afaceri a fost estimata la 153,5 milioane de lei, evolutii importante fiind luate in calcul si in anii urmatori.
"In perioada 2022-2025 compania isi propune realizarea de investitii in contoare de apa, pentru inlocuirea celor existente in aria de operare si care nu mai corespund din punct de vedere metrologic. Pe de alta parte, in functie de profitul realizat se va investi in lucrari de reabilitare retele apa si de canalizare pentru asigurarea furnizarii serviciilor. Totodata, la acest moment se implementeaza un proiect de infiintare parcuri fotovoltaice la obiectivele aflate in operare, in valoare de circa 10 milioane de lei", a precizat directorul companiei de apa din Galati. Gelu Stan.