Proiectul noului Spital Judetean din Focsani, evaluat la circa 500 de milioane de euro, nu este eligibil pentru a obtine finantare din PNRR, pentru ca depaseste bugetul maxim de 199,99 milioane de euro/ proiect, aferent finantarii respective. In acest context, pentru finantarea proiectului, autoritatile locale se indreapta catre Programul de Sanatate (PS) 2021-2027, mecanismul prin care se va finanta si constructia spitalelor regionale din Iasi, Cluj si Craiova, si care nu are limita valorica prevazuta pentru finantare.
"Nevoile de finantare ale unitatii spitalicesti pe care vrem sa o construim in judetul Vrancea pot fi acoperite din mai multe surse bugetare, a transmis Ministerul Sanatatii, dupa anuntul privind neincluderea spitalelor din Focsani, Sibiu si Brasov pe lista obiectivelor medicale finantate prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Oficialii Ministerului Sanatatii au prezentat obiectivele eligibile, precizandu-se ca prin PNRR pot fi finantate investitii de maximum 200 milioane de euro. Spitalul Judetean de la Focsani are o valoare de peste 500 milioane de euro, din care 300 de milioane de euro (60%) erau solicitati prin PNRR. In aceeasi situatie cu Vrancea se afla si proiectele spitalelor din Sibiu si Brasov", au transmis oficialii Consiliului Judetean Vrancea.
Recent, Comisia Europeana a aprobat un Program de Sanatate (PS 2021-2027) in valoare de 5,88 miliarde euro, prin care va putea fi finantata construirea a 7 spitale, fara limita de valoare.
"Concluzionand, Consiliul Judetean Vrancea va continua proiectul noului spital prin accesarea unor alte surse de finantare care sa faca posibila construirea unui spital de care au nevoie nu doar vrancenii, dar si romanii din zona de sud-est a tarii", au precizat reprezentantii CJ Valcea.
Potrivit indicatorilor tehnico-economici avizati, valoarea totala a investitiei in noul spital propus in Focsani se ridica la 2,94 miliarde lei (aproximativ 600 de milioane de euro, inclusiv TVA), din care lucrarile de constructii-montaj vor insuma 1,41 miliarde lei (inclusiv TVA). Cladirile propuse vor ocupa o suprafata de 20.300 mp, aria desfasurata totala a spitalului (cladie principala plus anexe) urmand a ajunge la 117.405 mp.