Directorul general al Aeroportului International Oradea, Razvan Horga, a semnat contractul de finantare cu fonduri europene pentru proiectul de extindere a terminalului. Documentul a fost semnat la sediul Ministerului Transporturilor, cu secretarul de stat Bogdan Mandrescu.
Valoarea totala a proiectului "Extinderea si eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea" este de 212,84 milioane de lei, inclusiv TVA. Finantarea va fi asigurata prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, pe Axa Prioritara 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil si eficient.
Valoarea totala eligibila este de 166,5 milioane de lei, din care 163,18 milioane de lei reprezinta valoarea totala nerambursabila din contribuitia CE (85% FEDR) si contributia publica eligibila asigurata prin Bugetul de Stat (13%), iar 3,33 milioane de lei constituie valoarea contributiei publice asigurata din bugetul Consiliului Judetean (CJ) Bihor (2%). Valoarea totala neeligibila a proiectului este de 46,33 milioane de lei, din care 15 milioane de lei lei, inclusiv TVA, reprezinta costul lucrarilor pentru extinderea parcarii, asigurata de CJ Bihor.
Urmeaza organizarea licitatiei pentru proiectarea si executia lucrarilor. Durata de realizare a investitiei este de 8 luni, din care doua luni pentru proiectare si 6 luni pentru executia lucrarilor din momentul desemnarii unui castigator la licitatie.
Terminalul T1 se va extinde tinand cont de un trafic de 400 pasageri/ flux. Sunt prevazute patru fluxuri principale: plecari/ sosiri Schengen si plecari/ sosiri non-Schengen. Se vor asigura si fluxuri secundare dedicate pentru plecari si sosiri VIP. Vor putea fi procesati 800 de pasageri/ ora, atat pe zboruri interne, cat si pe zboruri internationale.
Noile constructii se vor dezvolta preponderent la parter, avand in unele zone si etaj/ mezanin. Pe langa fluxurile aeroportuare se vor realiza spatii comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate si pentru reprezentantii institutiilor cu atributii de control: politia de frontiera, SRI si vama.
Prin realizarea acestui proiect, suprafata construita se va mari de la 2.925 mp, cat este in prezent, la aproximativ 12.500 mp. Investitia mai prevede extinderea suprafetelor betonate din fata terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului si a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces si a parcarii (capacitate de 320 de locuri), achizitia unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scazute si alte lucrari conexe.