RO EN
Košík je prázdný

SIBIU: Trei investitori propun proiecte de dezvoltare a zonei de langa aeroport

Dezvoltatorii JCB Eden, Ceetrus si Sky Capital intentioneaza sa concesioneze un teren de 27.267 mp ce apartine Aeroportului International Sibiu, pentru dezvoltare. Printre propunerile investitorilor se afla dezvoltarea unei activitati cargo, a unui centru urban cu hotel si zona expozitionala sau extinderea aeroportului cu noi terminale si includerea unei zone de business, cu centre de conferinta si hoteluri.
Proiectul de dezvoltare a zonei este mai vechi, fiind reluat recent de Consiliul Judetean Sibiu, terenul vizat fiind reprezentat de fosta baza de elicoptere, care astazi este dezafectata.
 
Sky Capital propune investitii de 385 milioane de euro
Propunerea dezvoltatorului Sky Capital include o investitie totala de 385 milioane de euro, ce ar urma sa fie realizata in trei etape, pe o perioada de zece ani. Planurile includ investitiile directe ale concesionarului, implementarea si gestionarea fondurilor europene aplicabile imbunatatirilor infrastructurii in numele proprietarului aeroportului si coordonarea investitiilor indirecte. Suma de 208 milioane de euro ar urma sa fie investita direct in dezvoltarea aeroportului, a sistemelor tehnice, a pistei si a cailor de rulare, in imbunatatirea si extinderea terminalului de pasageri si a zonei cargo, iar alte 150 de milioane de euro ar urma sa fie investite in dezvoltarea zonei comerciale, de birouri si hoteluri.
Conform estimarilor Sky Capital, aceste componente vor aduce venituri suplimentare, vor sprijini dezvoltarea ulterioara a aeroportului si vor genera incasari de aproximativ 70 de milioane de euro Consiliului Judetean Sibiu, in perioada de 50 de ani de derulare a contractului de concesiune. Proiectul propus de Sky Capital vizeaza, astfel, nu doar cele aproape 3 hectare de teren pe care CJ Sibiu vrea sa le concesioneze, ci dezvoltarea intregii zone, inclusiv a aeroportului existent.
"Vor fi necesare investitii in construirea cailor de rulare si extinderea platformei pentru parcarea aeronavelor. Vom analiza, de asemenea, imbunatatiri ale infrastructurii publice de transport catre aeroport, inclusiv optiunea de realizare a legaturii feroviare cu centrul orasului. In cadrul terminalului in sine, ne propunem sa imbunatatim facilitatile tehnice de check-in si securitate, precum si echipamentele de manipulare a bagajelor", se arata in propunerea Sky Capital.
Printre investitiile in infrastructura, sunt luate in considerare largirea drumului de legatura cu autostrada A1, constructia unui pasaj de supratraversare a sensului giratoriu existent la intersectia dintre E68 si DN7H, crearea unui pasaj rutier care sa separe traficul de pe E68 catre Sebes/ Alba de cel destinat aeroportului, modernizarea si extinderea la doua linii a caii ferate existente, care face legatura dintre gara centrala Sibiu si Zona Industriala Vest/ aeroport, constructia unui pasaj pietonal subteran pentru pasagerii terminalului intermodal propus etc.
In ceea ce priveste dezvoltarea aeroportului, Sky Capital propune constructia unui terminal VIP/ business pe amplasamentul vechiului terminal de pasageri al aeroportului. Platforma aeroportului ar urma sa fie extinsa pe suprafata situata intre terminal si calea de rulare, creandu-se o zona pentru heliport si aeronave private.
Pe terenul dintre terminalul aeroportului si E68 se propune dezvoltarea unui centru comercial, a unei zone de business cu un spatiu expozitional (S+P+1E), doua cladiri de birouri (S+P+10E). Parcarea este propusa pe doua niveluri subterane, sub tot terenul aferent centrului comercial. De asemenea, proiectul mai prevede constructia a doua hoteluri (S+P+10E), unul pentru pasageri si unul business si pentru conferinte.
 
Sibiu SkyCity MasterPlan - propunerea Ceetrus, dupa modelul Coresi Brasov
Ceetrus, dezvoltator si proprietar de centre comerciale cu 23 de proprietati in Romania, propune conceptul Sibiu SkyCity MasterPlan, dupa modelul de dezvoltare al Coresi Shopping Resort, pe care l-a realizat in Brasov. Proiectul include intreaga zona de 23 de hectare a aeroportului si posibilitatea extinderii acestuia in viitor, dar se rezuma la dezvoltarea celor aproape 3 hectare concesionate, fiind realizat in colaborare cu patru companii internationale de arhitectura. Investitia propusa de dezvoltator prevede construirea mai multor cladiri, care sa integreze aeroportul: centru comercial si terminal pentru autobuze, centru de expozitii si conferinte, hoteluri, spa, parcari si alte cladiri adiacente aeroportului. Proiectul prevede si construirea unei noi artere, care sa preia traficul si sa-l descarce in doua sensuri giratorii, unul nou si cel existent modernizat, la intrarea in Sibiu.
Ceetrus propune, astfel, constructia a patru cladiri de birouri (2S+P+10E, 2S+P+7E, 2S+P+9E si 2S+P+4E), cu o suprafata totala de 51.000 mp (GBA) si 940 de locuri pentru parcare, a unuia sau doua hoteluri cu 4/6 etaje supraterane si o arie totala de 14.000 mp, un mall de 45.000 mp (GBA), dispus pe doua niveluri, cu 700 de locuri de parcare in subteran, un centru de conferinte de 22.000 mp cu alte aproximativ 700 de locuri de parcare si un centru spa de 5.000 mp. Este luata in considerare si extinderea cu 18.700 mp a aeroportului, care ar urma sa ajunga la o suprafata totala de 46.000 mp, cu 3 niveluri subterane si peste 1.530 de locuri pentru parcare.
Investitia planificata de Ceetrus se ridica la aproape 60 de milioane de euro.
 
JCB Eden: hub logistic si terminal cargo de 10 milioane de euro
Proiectul JBC Eden urmareste doar concesiunea celor 3 hectare de teren de langa aeroport, pentru dezvoltarea unei baze aeronautice si hub logistic, cu spatii de hangare, terminal cargo, baza de mentenanta, dar si reprezentanta pentru compania Textron Aviation. Mai este proiectat un hotel cu sala de conferinta.
Investitia planificata de JBC Eden este evaluata la 7-10 milioane de euro.
JCB Eden este o companie infiintata in 2004 si detinuta de familia Selea, avand ca domeniu principal de activitate comertul cu ridicata. Compania detine mai multe terenuri in Sibiu, cu o suprafata totala de 1,5 hectare, si hale pentru depozitare de 6.000 mp, precum si cateva spatii pentru birouri, o cladire de 3.200 mp in Sibiu aflata in curs de amenajare si care va functiona ca prima scoala bilingva (germana/ engleza) din Sibiu, precum si o aeronava Socata si una tip Cessna Caravan EX, multifunctionala, achizitionata in 2018 pentru trei milioane de dolari.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter