RO EN
Košík je prázdný

ORADEA: Proiecte de investitii de 120 milioane de lei, in atentia consiliului local

Primarul Florin Birta a vorbit in cadrul conferintei de presa de ieri, 25 februarie 2021, despre doua proiecte importante ale administratiei locale care au fost introduse pe ordinea de zi a Consiliului Local.
Indicatori actualizati pentru proiectul pe energie geotermala din Nufarul
Dintre proiectele aflate pe ordinea de zi, cel intitulat „Valorificarea energiei geotermale in asociatie cu pompe de caldura, pentru producerea agentului termic pentru incalzire si apa calda in cartierul Nufarul I - Oradea" este un proiect mai vechi al municipalitatii, care a fost scos la licitatie initial de 2 ori, dar nu s-a prezentat nici un ofertant pentru proiectarea si executia lucrarilor. La finalul anului trecut a fost semnat contractul de finantare pentru acest proiect in valoare de 86.764.146,71 lei cu TVA. Conform normativelor in vigoare, dupa semnarea contractului de finantare, avand in vedere faptul ca studiul de fezabilitate a fost realizat inainte de 2018, Primaria Oradea avea dreptul sa reactualizeze indicatorii tehnico-economici la faza studiului de fezabilitate.
„Cum acest studiu de fezabilitate a fost realizat in 2017, precum si faptul ca am constatat ca la cele doua licitatii nu s-a prezentat nimeni, am actualizat acei indicatori, iar daca initial contractul total era de 86,7 milioane lei, in urma actualizarii suma pe care o aprobam astazi este de 99,4 milioane lei. Aceasta suma se imparte in 60 de milioane lei (adica 85%) care vin din fonduri europene, 9,3 milioane lei vin de la bugetul de stat, iar 29,2 milioane lei vin de la contributia proprie a municipiului Oradea. In urma reactualizarii proiectului au crescut procentual cotele fiecarei finantari, atat de la Uniunea Europeana cat si cota proprie a municipiului Oradea.
Sper ca in cel mai scurt timp, dupa aprobarea indicatorilor tehnico-economici acest studiu de fezabilitate sa fie scos la licitatie pentru proiectare si executie si undeva in toamna acestui an sa ne si apucam de acest proiect", a mentionat primarul Florin Birta.
Scopul proiectului este cresterea utilizarii resurselor locale de energie regenerabila geotermala pentru prepararea agentului termic de incalzire si apa calda de consum precum si realizarea de noi capacitati de productie a energiei termice in sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea cu energie geotermala provenita de la forajele de adancime din cartierul Nufarul. Beneficiarii directi ai investitiei sunt cei aproximativ 13.625 locuitori ai cartierului Nufarul 1, respectiv 6217 apartamente, institutii publice si agenti economici care au spatii comerciale la parterul blocurilor din cartier. Primarul a mentionat ca proiectul este impartit in 4 obiecte, astfel: obiectul 1 reprezinta realizarea unei retele de transport pentru agent termic si apa geotermala, obiectul 2 se refera la construirea unei Statii Termice Geotermale, obiectul 3 presupune realizarea unui foraj nou de productie in zona strazii Meiului (in spatele Bisericii Ortodoxe), iar in cadrul obiectivului 4 se vor realiza 277 de minipuncte termice la consumatori.
Durata estimata a lucrarilor este de 24 de luni, din care 4 luni reprezinta proiectarea. Conform spuselor primarului, in cazul in care se reuseste finalizarea procedurii de licitatie undeva la finalul anului 2023, acest proiect ar trebui sa fie implementat.
De asemenea, primarul a anuntat ca acest proiect este strans legat de reabilitarea curtilor de blocuri din zona Nufarul 1, deoarece stiind de implementarea acestui proiect administratia locala nu a mai avut lucrari de modernizare in aceasta zona in ceea ce priveste curtile dintre blocuri. Asadar pe parcurs etapizat in functie de lucrarile care se vor desfasura in cadrul proiectului geotermal curtile blocurilor vor fi reabilitate si readuse la standardele la care trebuie sa fie in acesti ani.
Incubatorului de afaceri, in faza de proiect tehnic
Un alt proiect important de pe ordinea de zi se refera la aprobarea documentatiei tehnice la faza proiect tehnic a indicatorilor tehnico-economici ai investitiei „Promovarea antreprenoriatului creativ prin dezvoltarea incubatorului de afaceri: Cresc Oradea Mare".
„Aici avem proiectul tehnic gata, in urma licitatiei efectuate de catre Primaria Oradea o firma din Timisoara a castigat proiectarea si a finalizat acest proiect. Valoarea totala a investitiei se ridica la 18.576.824,39 lei cu TVA, din care contributia municipiului Oradea este in cuantum de 10,4 milioane lei. Diferenta de 8 milioane lei este finantata din fonduri europene, iar partea noastra de contributie la acest proiect o vom asigura din creditul care a fost aprobat in sedinta CL in luna ianuarie si contractat de catre Primaria Oradea", a spus primarul.
Finantarea investitiei este asigurata din fonduri europene, prin Programul Operational Regional 2014 - 2020, iar proiectul urmareste dezvoltarea unui incubator de afaceri care se va amenaja intr-o cladire neutilizata, situata pe str. Louis Pasteur nr. 28 (cladirea fostului Spital nr. 5), cu o suprafata utila de 2200 mp, aflata in proprietatea Municipiului Oradea.
In urma reabilitarii cladirii, se va amenaja spatiul de desfasurare a activitatii de incubare cuprinzand in total 20 birouri pentru start-up-uri, 30 spatii de lucru in open space, 6 ateliere - spatii suport pentru firmele incubate, sali de evenimente si training.
Scopul incubatorului de afaceri il constituie sprijinirea firmelor nou infiintate si a celor cu un istoric scurt de functionare (maxim 2 ani) in vederea lansarii pe piata a unor produse sau servicii care corespund sectorului creativ. Incubatorul va oferi servicii suport in afaceri (ex. juridice, financiare) si servicii de indrumare a IMM-urilor catre diferite programe de finantare existente, identificare de parteneri, promovarea serviciilor si produselor acestora.
Toate acestea au rolul de a sustine dezvoltarea firmelor, astfel incat acestea sa ajunga la un nivel de stabilitate si autonomie, cu sanse crescute de a face fata mediului concurential si de a supravietui pe termen lung.
„Pana la depunerea proiectului de finantare trebuia sa alegem un operator care va administra acest incubator de afaceri. Printr-o procedura publica a fost selectata ADLO, care se va ocupa de administrarea acestui incubator de afaceri dupa ce el va fi finalizat si va fi dat in folosinta. Cred astfel ca acest incubator va creste competitivitatea intreprinderilor mici si mijlocii din Oradea", a declarat Florin Birta.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter