Nuclearelectrica anunta avansarea Proiectului Unitatilor CANDU 3 si 4 de la Cernavoda. In cadrul etapei pregatitoare, EnergoNuclear SA, compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, membra a grupului SNC-Lavalin si Autoritatea de Proiectare a Unitatilor 3&4 si OEM Candu (Producatorul Original al Tehnologiei Candu). In cadrul contractului, Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea si actualizarea unor documentatii necesare demararii Proiectului Unitatilor CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de baza de licentiere, a ghidurilor de securitate nucleara, a listei modificarilor de proiect cu functii de securitate nucleara etc.).
Aprobata in aprilie 2021 in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor Nuclearelectrica, strategia de continuare a Proiectului Unitatilor CANDU al Centralei Nucleare Cernavoda este implementata in trei etape, in conformitate cu experienta internationala in constructia de centrale nucleare. Etapa pregatitoare a inceput cu capitalizarea si operationalizarea companiei de proiect, Energonuclear SA, si va avea o durata de 24 de luni, timp in care se vor contracta servicii de asistenta tehnica, juridica, financiara si de inginerie si se vor efectua studiile si evaluarile necesare.
"Romania are nevoie de noi capacitati nucleare, de o sursa de energie curata, rezilienta si accesibila, ca solutie pentru atingerea tintelor de decarbonare ale Romaniei. Pe langa securitatea si stabilitatea sistemului energetic national, finalizarea noilor capacitati nucleare CANDU va aduce si multiple beneficii socio-economice: pana la 19.000 de locuri de munca generate indirect; 20 de milioane de tone de CO2 evitate anual cu 4 unitati in operare; contributia energiei nucleare in productia totala de energie, la nivel national va creste la 36%, iar contributia energiei nucleare in productia totala de energie fara emisii de CO2, la nivel national, va creste la 66%. In plus, proiectele vor sustine dezvoltarea lantului intern de aprovizionare precum si alte industrii colaterale", a declarat Cosmin Ghita, CEO al Nuclearelectrica SA.
In august 2021, Romania a semnat un Memorandum de Intelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida si sustine in continuare cooperarea in proiecte civile de energie nucleara, ca urmare a unei relatii de 55 de ani intre Canada si Romania in industria nucleara.
Proiectul Unitatilor CANDU este inclus in Strategia Energetica a Romaniei, pentru perioada 2019-2030, cu perspectiva pentru 2050, precum si in Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice, ca pilon al independentei energetice a Romaniei si al atingerii obiectivelor de decarbonare ca stat membru al UE. In acest sens, Romania a semnat la 9 octombrie 2020 un Acord Interguvernamental privind cooperarea in domeniul proiectelor de energie nucleara, care a fost recent ratificat si de Parlamentul Romaniei, prin Legea nr.199/2021, avand un sprijin larg si fiind adoptat cu o majoritate de voturi. De asemenea, in octombrie 2020, US Exim Bank si-a exprimat, printr-un Memorandum de Intelegere incheiat cu Ministerul Energiei, interesul de a finanta proiecte mari de investitii in Romania, inclusiv de tipul celor nucleare, in valoare totala de 7 miliarde de dolari.