RO EN
Košík je prázdný

EDF din Franta si Itochu din Japonia, sunt interesate de proiectul Tarnita-Lapustesti

Doua dintre cele mai mari companii din domeniu din lume, EDF din Franta si Itochu din Japonia, si-au manifestat interesul fata de proiectul Tarnita-Lapustesti si au venit proactiv catre minister sa-si puna la dispozitie toate resursele si expertiza, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate, informeaza Agerpres.
"Proiectul meu de suflet, si va rog sa-l sustineti, este Tarnita-Lapustesti (hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti - n. r.). Nu e doar proiectul meu, e un proiect al Romaniei si el a fost asumat in cursul deceniilor, dar din pacate nu a fost niciodata dus la bun sfarsit. De aceea am reluat studiul de fezabilitate si suntem in plina procedura de achizitie publica. De altfel, si aseara am avut o intalnire foarte buna cu doua dintre cele mai mari companii din domeniu din lume, EDF din Franta si Itochu din Japonia, care si-au manifestat interesul fata de acest proiect si au venit proactiv catre minister sa isi puna la dispozitie toate resursele si expertiza. Am explicat stadiul procedurii si, dupa atribuirea studiului de fezabilitate, va fi o procedura competitiva de selectie a unor parteneri privati pentru acest proiect", a mentionat Sebastian Burduja, la Future Energy Europe Summit, editia a II-a.
In ceea ce priveste zona de energie solara si eoliana, ministrul a subliniat ca Romania a facut progrese si a accelerat foarte mult investitiile.
"Prin PNRR, contractele semnate sunt de jumatate de miliard de euro pentru o putere instalata de 620 de megawati. Ganditi-va ca, practic, noi ne-am asumat 950 de megawati in Investitia 1 putere instalata si suntem la nici 25% din banii contractati si deja avem 620 de megawati, deci ne-am facut doua treimi din tinta. Probabil, pana la finalul apelului - si ne dorim foarte mult sa-l incheiem pana la sfarsitul acestui an, cel mai tarziu - vom avea o finantare, speram noi, pentru 2.000 sau peste 2.000 de megawati putere instalata prin PNRR. La fel, in Fondul pentru modernizare, contractele semnate sunt pentru proiecte de peste 6,2 miliarde euro. Este o cifra realmente semnificativa - si asta inseamna si investitii in reteaua de transport, 9 contracte cu Transelectrica, contractele cu distribuitorii. Acolo e un apel de peste 4 miliarde de lei si semnam saptamana viitoare, cred, inca 10 contracte cu distribuitorii, deci intariri de linie, modernizari - si asta inseamna si o acomodare a sistemului energetic pentru noile fenomene, cresterea prosumatorilor, cresterea punctelor de consum s.a.m.d.", a adaugat ministrul Energiei.
In ceea ce priveste reactoarele modulare de mici dimensiuni, Burduja a precizat ca Romania are toate sansele sa fie printre primele tari din lume cu o asemenea tehnologie.
"Si asta nu e doar o miza de mandrie nationala, ci este o miza economica, pentru ca daca noi reusim si vom reusi sa facem reactoare modulare mici pe platforma unei foste termocentrale bazate pe carbune putem replica acel proiect in toata regiunea. In toata regiunea central-est europeana exista proiecte similare cu cel de la Doicesti si din perspectiva amplasamentului, puterii instalate, conexiunii la retea s.a.m.d. Astfel, putem sa utilizam modelul Doicesti peste tot in regiune, cu evidente beneficii comerciale pentru Romania. Unitatile 3, 4 sunt in calendar. Avem si acolo finantarile in mare masura asigurate", a precizat seful de la Energie.
Pe de alta parte, Sebastian Burduja a facut referire si la sistemul hidro al tarii noastre, care este unul eficient.
"De asemenea, zona hidro, unde Romania are 60% din rezerva de apa a continentului european si o productie pe masura. Acum nicio saptamana am avut o situatie in sistemul electroenergetic prin care Unitatea 1 s-a deconectat automat. Cam jumatate din productia de energie eoliana a fost oprita din cauza rafalelor de vant de 100 km/h si mai mult decat atat si sigur ca hidro a preluat aceasta sarcina in plus si am avut momente in care cred ca ponderea in mixul de productie a depasit 44% - 45%", a punctat ministrul.
In opinia sa, Romania este lider in sectorul energetic, avand "absolut toate ingredientele pentru asta".
"Avem in primul rand oamenii din energie si vedem ca, generatie dupa generatie, aceasta tara a dat nu doar ei insasi, ci lumii intregi, unul dintre cei mai mari specialisti in energie. Avem tot mixul energetic si resursele de care avem nevoie pentru a fi lideri si un vector de stabilitate in regiune. Putem sa o luam punctual, le stiti foarte bine, de la gaze naturale, unde din 2027 vom incepe productia Neptun Deep - si vom avea o productie probabil dubla fata de consumul actual, cel putin al Romaniei. Cu siguranta vom avea gaze in plus pentru industria pharma, pentru industria ingrasamintelor, pentru productia de energie electrica si probabil chiar pentru export. Nu ne-ar deranja sa inlocuim dependenta Ungariei fata de Rusia cu o dependenta fata de Romania, in conditii comerciale corecte. Noi, cu siguranta, vom pune aceste gaze la dispozitia celor care vor oferi cel mai bun pret", a completat ministrul.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter