Compania Nationala de Investitii (institutie aflata sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - MDRAP) are in implementare, in acest moment, in cadrul Programului National de Constructii de Interes Public sau Social (PNCIPS), 248 de investitii, in valoare de peste 312 milioane de euro, care urmeaza a fi predate beneficiarilor, etapizat, pana in anul 2020, in corelare cu durata de executie. Programele derulate de CNI SA fac parte din strategia de dezvoltare elaborata si implementata de MDRAP si vizeaza dezvoltarea, la nivel local sau central, prin realizarea unor investitii solicitate de autoritatile publice, in domenii precum cultural, educational, sportiv, de sanatate sau social. Obiectivele realizate prin programele CNI sunt finantate din surse de la bugetul de stat, prin MDRAP - in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie, din surse locale ale unitatilor administrativ-teritoriale beneficiare, din fonduri rambursabile contractate sau garantate, precum si alte surse legal constituite.
In cadrul PNCIPS, reglementat de Anexa 3 a OG nr. 25/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, se realizeaza investitii incluse in 10 subprograme, care vizeaza dezvoltarea urmatoarele domenii: sportiv (dezvoltarea sportului de masa si a celui de perfomanta), sanitar, educational si cultural. Deopotriva, implicarea CNI se reflecta si la nivelul justitiei, prin reabilitarea curtilor de apel, a sediilor de tribunale, judecatoriilor si sediilor de parchete, fiind create conditiile optime de desfasurare a actelor de justitie la standarde europene, atat pentru cetateni, cat si pentru personalul instantelor. Mai mult, demersurile CNI se remarca si la nivelul infrastructurii, prin reabilitarea drumurilor afectate de inundatii si alte calamitati naturale, precum si prin reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa sau canalizare, a retelelor de distributie a apei potabile sau a statiilor de tratare si epurare.
In 2018, CNI dispune de un buget total pentru investitii de 460,9 milioane de lei (nivel similar celui de 460 milioane de lei din 2017), suma fiind alocata pentru obiectivele aferente anului curent, in cadrul PNCIPS si al proiectelor de infrastructura utilitara. Bugetul alocat permite finantarea partiala sau integrala a 248 de obiective aflate in diverse stadii de executie, dupa cum urmeaza:
• 57 de sali de sport, printre care se afla sala de 5.000 de locuri din Oradea (judetul Bihor), sala de sport din incinta Clubului Dinamo - Bucuresti, sala de sport a Clubului Sportiv Scolar din Petrosani (Hunedoara), sala de sport multifunctionala cu 3.000 de locuri din Slatina (Olt) etc.
• 9 bazine de inot, respectiv Complexul Olimpic de Natatie de la Otopeni (Ilfov), bazinul olimpic Clubul Sportiv Rapid - Bucuresti, bazinul de polo din Arad, bazinul olimpic din Braila si cinci bazine didactice);
• patru complexuri sportive, printre care se afla modernizarea Stadionului Municipal Targu Jiu (Gorj) si reabilitarea si modernizarea Complexului Sportiv din orasul Nehoiu (Buzau);
• 129 de asezaminte culturale;
• trei institutii de invatamant superior de stat: consolidarea si extinderea corpului cladirii de antropologie a Facultatii de Medicina Generala din Bucuresti; reabilitarea Campusului Universitar - Universitatea Valahia din Alexandria (Teleorman); reabilitarea si modernizarea corpului cu spatii de invatamant C 19, din cadrul Centrului de perfectionare Gradistea (Giurgiu);
...
Articolul complet referitor la proiectele majore de investitii derulate de CNI poate fi lecturat in editia Iunie-Iulie 2018 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!
FOTO: Noul stadion Steaua/ Sursa foto: CNI