RO EN
Košík je prázdný

SSAB: Scadere a afacerilor pentru Ruukki Construction

Vanzarile raportate in trimestrul al doilea al acestui an de divizia Ruukki Construction, parte a grupului suedez SSAB, au scazut cu -2,96% fata de perioada corespunzatoare din 2015, in special din cauza contractiei activitatii din Federatia Rusa, in timp ce, in toate celelalte tari (inclusiv in Romania) au fost raportate cresteri ale cererii, mai ales pe segmentul de sisteme pentru constructii. Afacerile diviziei au ajuns, astfel, la un nivel valoric de 1,44 miliarde coroane suedeze (SEK), echivalentul a circa 151,5 milioane de euro, dar in contextul unei cresteri masive a profitului operational (fara costurile legate de achizitia Rautaruukki - entitate ce a fost integrata complet), pana la 75 milioane SEK (7,89 milioane de euro). Potrivit datelor incluse in cel mai recent raport financiar al SSAB, chiar si daca nu se exclude influenta livrarilor scazute din Rusia la rezultatele diviziei, afacerile Ruukki Construction indica o crestere de +56% fata de cele trei luni anterioare (trimestrul intai din 2016), ca urmare a cererii sezoniere mai mari pentru sisteme de acoperis si pentru constructii. De asemenea, comparativ cu primele sase luni din 2015, cand s-au remarcat pierderi operationale de -49 milioane SEK, in ianuarie-iunie 2016 Ruukki Construction a trecut la profitabilitate (27 milioane SEK), chiar si in conditiile unei contractii de -9,98% a incasarilor, pana la 2,37 miliarde SEK (249,3 milioane de euro).
La nivel de grup, afacerile SSAB s-au plasat, in trimestrul al doilea din 2016, la 14,47 miliarde SEK (1,52 miliarde euro), in scadere cu -5,44% fata de perioada corespunzatoare din 2015, in timp ce incasarile din ianuarie-iunie a.c. au cumulat 27,44 miliarde SEK (4,75 miliarde euro), fiind cu -10,84% sub nivelul din intervalul similar al anului trecut. "In pofida scaderii valorice a rulajului, afacerile din trimestrul al doilea au decurs in mod optim. Pe de-o parte, am consemnat, ca grup, un profit operational in crestere, iar pe de alta parte, toate diviziile au raportat rezultate imbunatatite - si cu precadere SSAB Europe, ca urmare a cresterilor cantitative, a efectului pozitiv dat de ajustarea pretului si a unor elemente complementare de sinergie. Practic, livrarile de otel si produse din otel s-au majorat, pentru noi, intr-un ritm deosebit de la un trimestru la altul, pe fondul importului mai redus de otel in Europa (determinand un deficit al ofertei) si al achizitiilor mai mari efectuate de Steel Service Centers in America de Nord. Toate acestea s-au intamplat ca urmare a majorarii abrupte a pretului la otel in China, ceea ce a facut ca exportul spre SUA si Europa sa nu mai fie o optiune profitabila a producatorilor asiatici. In alta ordine de idei, am finalizat procesul de integrare completa a afacerilor Rautaruukki, iar in trimestrul al doilea am reusit sa obtinem economii de 470 milioane SEK, cu o rata anuala de economisire estimata la doua miliarde SEK (la 30 iunie a.c.). Acest program s-a definitivat si, fata de economiile anuale de costuri estimate la cel mult 1,35 miliarde SEK in 2014, este clar ca am depasit cu mult tinta propusa, inclusiv cu un an mai devreme decat ne-am planificat. Suntem pe cale sa indeplinim si tintele de economie totala a costurilor, care presupun o reducere anuala de 2,8 miliarde SEK incepand cu 2017, fata de nivelul costului pe care l-a avut Rautaruukki in momentul preluarii. Pentru aceasta se impune, din pacate, inclusiv concedierea a 2.400 de persoane, dar procedurile respective se deruleaza conform planului", a declarat Martin Lindqvist, CEO al grupului SSAB.
Potrivit datelor Asociatiei Mondiale a Otelului (World Steel Association - WSA), citate de oficialii SSAB in raport, productia globala de otel brut din primele sase luni ale anului in curs s-a situat la 795 milioane de tone, cu -2% sub nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Scaderea a fost cauzata de contractia cererii din China (piata ce a generat cresterea productiei mondiale in ultimii ani) cu -1% raportat la intervalul ianuarie-iunie 2015. Productia de otel din Uniunea Europeana a regresat, de asemenea, cu -6% (din cauza unor probleme in Marea Britanie), in timp ce in America de Nord s-a consemnat o contractie mai putin semnificativa, de -1%. "Pe termen scurt, chiar daca nu mai poate fi vorba despre o supra-oferta, ne asteptam la o scadere usoara a cererii de otel, atat in Europa, cat si in America de Nord, ca urmare a factorului sezonier. Insa, scaderea continua a importului european ne face sa credem ca nivelul cererii potentiale pentru anumite sortimente de otel (cu duritate sporita) va ramane in continuare ridicat, fara a se consemna derapaje majore. Chiar daca livrarile cantitative ale SSAB vor fi mai reduse in al doilea semestru, acestea se vor efectua la un pret mai mare ca in ianuarie-iunie 2016", a mai spus Martin Lindqvist.
***
In Romania, grupul SSAB (cu o cifra de afaceri totala de 56,86 miliarde SEK in 2015 sau 5,98 miliarde euro, din care vanzarile diviziei Ruukki au insemnat 5,37 miliarde SEK, denominate la 565,4 milioane de euro) continua sa produca tigla metalica sub brandul Ruukki Construction, insa liniile tehnologice au fost mutate la Tunari, in cadrul Plannja, marca a SSAB. Plannja detine pe plan local o fabrica de tigla metalica la Racaciuni (judetul Bacau) si un centru administrativ si logistic la Tunari (Ilfov). Dupa fuziunea cu Ruukki, cele doua companii au o capacitate anuala de productie de cel putin 4 milioane de metri patrati de tigla metalica. In 2014, Plannja Romania a realizat o cifra de afaceri de 3,2 milioane de lei (-43,8%), in timp ce Ruukki Romania a anuntat vanzari de 137,4 milioane de lei (-30,4%), iar pentru 2015 Plannja - Bacau a raportat un rulaj net de 1,12 milioane de lei, in scadere cu -64,5%. Cel mai probabil ca urmare a procesului de integrare, Ruukki Romania - Bucuresti nu a mai transmis la Ministerul Finantelor Publice bilantul cu indicatori financiari pentru 2015, desi cea mai recenta declaratie a fost depusa si prelucrata la finele lunii iunie 2016. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter