Productia de otel inregistrata anul trecut in Romania a ajuns la 3,35 milioane de tone, in crestere cu 6,3% fata de nivelul de 3,15 milioane de tone atins in 2014. Ponderea industriei siderurgice in PIB a ajuns la 0,8% la finele anului trecut, in timp ce cifra de afaceri din domeniu s-a plasat la 2,2 miliarde euro, forta de munca ocupata in sectorul siderugic fiind de 22.000 de angajati. Datele au fost prezentate de Sorana Baciu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), la simpozionul la nivel inalt privind supracapacitatea de productie si ajustarile structurale din industria siderurgica globala, organizat recent de OECD si Regatul Belgiei la Bruxelles. Simpozionul a reunit ministri, inalti oficiali si reprezentanti ai sectorului privat din aproximativ 30 de tari, inclusiv UE, China, Japonia, SUA, precum si din partea OMC si BERD.
In cadrul reuniunii, Sorana Baciu a mai vorbit despre procesul de restructurare a industriei siderurgice romanesti, derulat in perioada 2005 - 2008 si incheiat cu succes, dar care a fost afectat de criza economica mondiala, precum si despre unele masuri avute in vedere la nivel national, cum ar fi cele referitoare la reducerea impactului co-generarii, stimularea proiectelor de reabilitare a mediului, subliniind necesitatea investitiilor in cercetare, inovare si in solutii tehnologice noi la nivelul combinatelor siderurgice.
Supracapacitate de 700 milioane de tone metrice de otel, in contextul scaderii consumului global
Potrivit datelor prezentate in cadrul simpozionului, supracapacitatea din industria siderurgica a fost calculata la peste 700 milioane de tone metrice (MMT) la sfarsitul anului 2015, iar noile combinate vor adauga inca 47 MMT pana in 2018, in contextul in care se estimeaza continuarea scaderii consumului. Potrivit OCDE, industria siderurgica europeana este lider mondial pe anumite segmente de produse siderurgice, reprezentand 1,3% din PIB-ul Uniunii Europene si a asigurat aproximativ 328.000 de locuri de munca in 2015, insa productia de otel in exces din tari terte, cum ar fi China, a crescut exporturile, a determinat scaderea preturilor si a generat un val fara precedent de practici comerciale neloiale, denaturand conditiile echitabile la nivel mondial.