RO EN
Košík je prázdný

THALES: Jumatate din specialistii IT au raportat cresteri ale atacurilor ransomware

Aproape jumatate (48%) dintre profesionistii IT au raportat o crestere a atacurilor ransomware, iar 22% dintre organizatii au suferit un atac ransomware in ultimele 12 luni, insa 51% dintre companii nu au un plan formal de combatere a riscului reprezentat de acest tip de atac, reiese dintr-un raport de specialitate, publicat miercuri.
Conform "Data Threat Report 2023", raportul anual publicat de Thales, 47% dintre respondenti considera ca amenintarile la adresa securitatii datelor sunt in crestere ca volum sau amploare, 48% dintre acestia raportand o crestere a atacurilor ransomware. Mai mult de o treime (37%) s-au confruntat cu o bresa de securitate in ultimele 12 luni, dintre care 22% au raportat ca organizatia lor a fost victima unui atac ransomware.
Totodata, peste un sfert (28%) au declarat ca aplicatiile SaaS si stocarea in cloud sunt cele mai mari tinte, urmate de aplicatiile gazduite in cloud (26%) si de gestionarea infrastructurii in cloud (25%). De asemenea, 75% dintre cei chestionati au confirmat ca 40% din totalul datelor stocate in cloud sunt clasificate ca fiind sensibile, comparativ cu anul 2022 cand mai putin de jumatate dintre utilizatori au declarat acest lucru.
In cazul organizatiilor care s-au confruntat cu un atac de tip ransomware in ultimul an, configurarea gresita sau eroarea umana a fost cauza principala identificata de catre 55% dintre respondenti. In topul cauzelor urmeaza exploatarea unei vulnerabilitati cunoscute (21%) si exploatarea unei vulnerabilitati de tip "zero day", adica necunoscute anterior (13%).
Raportul Thales constata faptul ca gestionarea identitatii si a accesului (Identity and Access Management - IAM) reprezinta cea mai buna aparare, iar 28% dintre utilizatori au mentionat-o ca fiind cel mai eficient instrument de atenuare a acestor riscuri.
In acelasi timp, 35% dintre respondentii sondajului din 2023 au raportat un impact semnificativ in cazul ransomware, comparativ cu 44%, anul trecut. In plus, bugetele sunt orientate in directia corecta, astfel ca 61% dintre specialistii IT au declarat ca ar schimba sau ar suplimenta un buget pentru instrumente care sa previna viitoare atacuri, fata de 57% in 2022. Totusi, doar 49% dintre organizatii au raportat ca au un plan formal de raspuns la amenintarea ransomware, in timp ce 67% inca raporteaza pierderi de date in urma atacurilor ransomware.
"Suveranitatea digitala devine din ce in ce mai importanta pentru echipele insarcinate cu confidentialitatea si securitatea datelor. In general, raportul a constatat ca suveranitatea datelor ramane o provocare atat pe termen scurt, cat si pe termen lung pentru companii si organizatii. 83% si-au exprimat ingrijorarea cu privire la suveranitatea datelor, iar 55% au fost de acord cu faptul ca confidentialitatea si conformitatea datelor in cloud au devenit mai dificile, probabil din cauza aparitiei cerintelor in materie de suveranitate digitala. Amenintarile emergente corelate cu computerele cuantice, care ar putea ataca sistemele clasice de criptare, reprezinta, de asemenea, un motiv de ingrijorare pentru organizatii. Raportul a constatat ca "Harvest Now, Decrypt Later" (HNDL) si decriptarea viitoarelor retele reprezinta cele mai mari preocupari in materie de securitate legate de quantum computing. In timp ce criptografia postcuantica (Post Quantum Cryptography - PQC) a aparut ca o disciplina pentru a contracara aceste amenintari, raportul a constatat ca 62% dintre organizatii au cinci sau mai multe sisteme principale de gestionare, ceea ce reprezinta o provocare pentru PQC", se mentioneaza in raport.
Thales Global Data Threat Report 2023 s-a bazat pe un sondaj global comandat de Thales si realizat de compania 451 Research in randul a aproape 3.000 de directori cu responsabilitati in domeniul securitatii IT si a datelor. Respondentii au fost din 18 tari si teritorii: Australia, Brazilia, Canada, Franta, Germania, Hong Kong, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud, Suedia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit si Statele Unite.
Thales este lider global in tehnologie care deserveste pietele aerospatiale, de aparare si de identitate si securitate digitala. Grupul Thales are 77.000 de angajati in 68 de tari si a generat venituri de 17,6 miliarde de euro, in 2022. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter