Bransa constructiilor este una traditionala si, in acelasi timp, foarte complexa, care aloca destul de putine resurse pentru digitalizare (circa 1,2% din incasari, spre deosebire de o medie de 3,5% in alte industrii). Practic, este una dintre cele mai lente ramuri economice in ceea ce priveste adoptarea inovatiei si a modalitatilor de lucru sustinute digital. Motivele sunt multiple: maturitatea, nivelul scazut de acceptare a digitalizarii, cultura, abordarea, modul in care sunt structurati oamenii, a declarat Mariana Garstea, CEO Sixense Romania, cu prilejul participarii la cea mai recenta editie a videoconferintelor EURO-Constructii.
"Trebuie sa recunoastem ca, in prezent, abordarea este destul de reactiva, intrucat inovarea si digitalul sunt de regula aplicate o singura data, incluse intr-un contract punctual. Daca sistemul este adoptat pe timpul perioadei de realizare a proiectului, el se incadreaza mai degraba la categoria «nice to have» si nu este perceput ca o componenta-cheie care sa sustina insasi existenta acelui proiect. De asemenea, toate elementele ce tin de digitalizare sunt lasate exclusiv pe seama specialistilor, care se adreseaza de cele mai multe ori intr-un jargon accesibil unui numar limitat de persoane. Nu ar trebui sa fie asa, intrucat cea mai mare provocare actuala pentru cele doua industrii - IT si cea a constructiilor - este cea a unui dialog continuu, pentru identificarea acelor solutii care sa raspunda nevoilor reale, care sunt destul de numeroase", a explicat Mariana Garstea.
Progrese importante, in ultimii doi ani
Reprezentanta Sixense a precizat, insa, ca au fost realizate progrese importante in ultimii doi ani in raport cu ceea ce s-a intamplat in Romania in deceniul precedent.
"Exista anumite initiative legislative ale autoritatilor publice, mediului privat etc., fapt ce sustine ideea ca digitalizarea segmentului constructiilor constituie o necesitate indiscutabila. Interesul pentru aceasta creste vizibil, in special la firmele private, pe masura ce factorii de decizie inteleg faptul ca extrem de multe provocari pot fi rezolvate doar prin intermediul acestor solutii si avand deschidere fata de integrarea tehnologiilor moderne. Este vorba despre eficientizarea investitiilor, a proceselor, a resurselor alocate, coordonarea optima a celor implicati, dirijarea proiectelor pe termen lung, luarea unor decizii informate, bazate pe date relevante etc. Potentialul pietei este mare, insa o serie de impedimente impiedica evolutia in directia corecta, cum ar fi mentalitatea, incapacitatea de a gandi pe termen lung, marimea investitiei initiale (ce implica analiza, implementare etc.), lipsa pregatirii tehnice necesare. Fara competentele potrivite nu avem unde sa mergem, insa dincolo de aceasta se manifesta inca o incapacitate de intelegere exacta a beneficiilor pe care le aduce transformarea digitala", a explicat Mariana Garstea.
Este necesar un cadru legislativ solid si clar
Foarte important de precizat este faptul ca, pentru a pricepe utilitatea unei solutii digitale, se impune o analiza extrem de clara a proceselor operationale interne, chiar daca aceasta implica riscul unei schimbari radicale a modului curent de lucru. Scopul final este cel al cresterii competitivitatii, care este favorizata de procedurile foarte clare aduse de digitalizare, de reformarea si restructurarea pe care le induce.
"Ceea ce avem nevoie urgenta in acest moment este un cadru legislativ solid si clar, care sa favorizeze adoptarea pe scara larga tehnologiilor respective in domeniul constructiilor. De fapt marea intrebare pentru industria locala a constructiilor este aceea daca este ea pregatita pentru aceasta reformare, transparentizare? Poate ca este timpul sa incepem sa promovam responsabilitatea personala si digitala in mod implicit si asa sa ajungem la obiectivul dorit", a explicat Mariana Garstea.
Referitor la cum este perceputa sanatatea structurala a imobilelor din perspectiva Sixense Romania, liderul pietei de profil in acest domeniu, Mariana Garstea a afirma ca lucrurile stau bine si s-au inregistrat progrese. "Noi lucram in prezent la o solutie digitala pe care le-o oferim gratuit colegilor si clientilor nostri pentru a gestiona lucrarile de monitorizare structurala a constructiilor in exploatare. Vorbim despre aproape 100 de cladiri pe care le monitorizam la acest moment. Pe scurt, noul sistem elimina e-mailurile cu oferte, planificari de lucrari, necesar de lucrari de interventie si reparatii etc. Toate acestea se muta pe o platforma digitala si duce la optimizarea operatiunilor", a precizat reprezentanta Sixense Romania.
Pentru a urmari cea mai recenta editie a videoconferintei EURO-Constructii, click aici!