Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) saluta decizia guvernului de a suplimenta cu 66 milioane de euro finantarea proiectelor de digitalizare depuse in cadrul Programului national Competente digitale pentru angajatii din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii.
Digitalizarea afacerilor mici si mijlocii a fost o prioritate pe agenda Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), care a insistat asupra importantei alocarii unor sume suplimentare pentru a sustine digitalizarea IMM-urilor, deoarece considera ca digitalizarea este un motor important al cresterii productivitatii si implicit, al cresterii salariilor, si la reducerea inegalitatilor sociale.
La intalnirea cu prim-ministrul Nicolae Ciuca, din aprilie, reprezentantele CONAF au discutat despre necesitatea sustinerii eforturilor de digitalizare a afacerilor firmelor mici si mijlocii, in conditiile provocarilor, riscurilor si incertitudinilor din mediul economic local si global.
„Suntem pregatiti sa facem pasul spre digitalizare, sa conlucram cu mediul asociativ pentru a oferi predictibilitate, sanse egale de dezvoltare si pentru a sustine educatia antreprenoriala”, a raspuns atunci premierul Nicolae Ciuca.
„CONAF a insistat pentru alocarea unor finantari suficiente, substantiale, pentru digitalizarea afacerilor mici si mijlocii. Nu ne-am limitat doar la intalnirea cu premierul, am prezentat si ministerelor implicate direct in sustinerea programului guvernamental argumentele noastre in favoarea sustinerii eforturilor de digitalizare a afacerilor mici si mijlocii. Am aratat ca mediul economic, cu provocarile sale, impune digitalizarea afacerilor si multe companii mici si mijlocii risca sa nu poata supravietui in competitia din piata in care activeaza” a declarat Cristina Chiriac, presedinta CONAF.
In intalnirile de la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, reprezentantele CONAF au descris beneficiile semnificative pe care firmele mici si mijlocii le au prin utilizarea instrumentelor digitale.
„In intalnirile pe care CONAF le-a avut cu reprezentantii guvernului am insistat asupra efectului extrem de favorabil al impulsionarii digitalizarii firmelor mici si mijlocii. Am explicat ca, spre deosebire de marile companii, firmele mici si mijlocii nu au suficiente resurse pentru a finanta proiecte de digitalizare. Dar am adaugat ca digitalizarea este obligatorie pentru a se mentine in piata, deoarece reduce costurile tranzactiilor, ofera un acces rapid la informatii si o comunicare mai eficienta cu furnizorii, faciliteaza accesul la resurse, inclusiv la finantare. In opinia CONAF, digitalizarea ofera acces firmelor mici si mijlocii la canalele de formare si recrutare, si la serviciile guvernamentale, care sunt din ce in ce mai disponibile online. In plus, digilitalizarea sustine inovarea si este resursa necesara pentru a creste performanta economica a firmelor mici si mijlocii”, a adaugat Cristina Chiriac.
CONAF considera ca asigurarea finantarii pentru cele 73 de proiecte de digitalizare aprobate este un pas important pentru mediul de afaceri din Romania, dar spera sa fie acompaniat de extinderea programului si in viitor.