Safetech Innovations, o companie romaneasca de securitate cibernetica listata pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti, anunta intentia de a atrage 8 milioane de lei de la investitorii BVB pentru a-si finanta extinderea pe piata britanica si cea americana. Decizia privind efectuarea majorarii capitalului social va fi supusa votului actionarilor la Adunarea Generala a Actionarilor programata sa aiba loc in data de 19 iulie 2021.
„Criza sanitara ne-a invatat ca putem realiza tot ceea ce ne propunem cu un plan si o strategie bine stabilita. In tot acest timp, ne-am adaptat si am implementat toate masurile tehnice si organizationale, astfel incat, 95% din serviciile si solutiile de securitate cibernetica din portofoliu nostru pot fi furnizate si implementate de la distanta. Aceasta inseamna ca suntem pe deplin capabili sa deservim clienti din toata Romania, dar si de oriunde in lume. De la listarea pe piata AeRO, am fost abordati de numeroase fonduri de investitii internationale, dispuse sa finanteze expansiunea noastra la nivel global. Consideram acest lucru ca fiind un semn in privinta existentei unei oportunitati semnificative in piata, dar ne dorim ca investitorii locali sa fie cei care profita de beneficiile acestei dezvoltari,” a declarat Victor Gansac, CEO, Safetech Innovations.
Odata cu capitalul atras, Safetech intentioneaza sa infiinteze doua filiale – una in Londra, Marea Britanie si alta in Reston, Virginia, SUA. In ambele companii, cel putin 67% din capitalul social va fi detinut de Safetech Innovations SA, iar restul capitalului social va fi detinut de o societate cu raspundere limitata inregistrata in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Astaria Sec Ltd. Astaria Sec Ltd este un start-up local detinut de Anca Stancu, care va conduce operatiunile Safetech International in strainatate.
In prima faza, planificata sa aiba loc in primul semestru al anului 2022, Safetech va deschide o filiala in Marea Britanie, unde piata de securitate cibernetica valoreaza peste 9 miliarde de lire sterline, iar 62% dintre companii isi externalizeaza activitatea de securitate cibernetica. Este o piata matura in care 57% dintre companiile mici si mijlocii isi informeaza in mod regulat Consiliul de Administratie cu privire la situatia privind securitatea cibernetica a companiei, iar 52% dintre acestea efectueaza teste de penetrare. De asemenea, peste 30% dintre IMM-urile din Marea Britanie efectueaza evaluari anuale ale riscului cibernetic si majoritatea companiilor detin un fel de evidenta digitala ale acestora. Mai mult, guvernul britanic ofera numeroase stimulente pentru activitatile de cercetare si dezvoltare si exista o cooperare puternica intre sectorul public si cel privat in domeniul securitatii cibernetice.
In cea de-a doua faza, planificata pentru a doua parte a anului 2022, Safetech va deschide o filiala in Reston, statul Virginia, unde se afla clusterul de inovare, care cuprinde 8.700 de companii de tehnologie si unde sunt situate peste 530 de companii de securitate cibernetica. Reston este situat in imediata apropiere a zonei metropolitane Washington DC, care ocupa primul loc in SUA in ceea ce priveste numarul analistilor de securitate, cu peste 105.000 de angajati care lucreaza in domeniul securitatii informatiilor. Safetech intentioneaza sa dezvolte o retea extinsa de distributie in SUA prin colaborarea cu alte companii de securitate cibernetica, IMM-uri locale si cu marii integratori. Obiectivul pentru urmatorii trei ani este ca reteaua Safetech sa ajunga la cel putin 20 de revanzatori.
Safetech Innovations intentioneaza sa atinga o cifra de afaceri pe pietele externe de 6 milioane de euro la 3 ani de la intrarea pe aceste piete, impartita in mod egal intre cele doua piete. Produsele cheie care urmeaza sa fie comercializate de companie pe piata din SUA sunt platforma iSAM a Safetech Innovations, precum si solutiile de monitorizare a securitatii cibernetice 24/7 livrate prin intermediul echipei Safetech Computer Emergency Response Team (CERT).
Pentru a finanta extinderea, Safetech intentioneaza sa emita 1 milion de actiuni noi, de la 15.625.000 actiuni la 16.625.000 actiuni cu o valoare nominala de 0,2 lei. Operatiunea de majorare a capitalului social este programata sa inceapa in septembrie 2021, dupa plata dividendelor in numerar si a actiunilor gratuite catre actionarii companiei, care va avea loc in data de 27 iulie. Noile actiuni vor fi oferite investitorilor in doua etape. In prima etapa, actionarilor existenti li se vor oferi drepturile de preferinta pe baza carora vor putea cumpara actiuni SAFE nou emise cu o reducere de 25%. Toti actionarii care detin actiuni SAFE la data de inregistrare, si anume, 31 august 2021, vor primi drepturi de preferinta egale cu numarul de actiuni detinute. Pentru a cumpara o noua actiune SAFE, actionarii vor trebui sa aiba 15,625 de drepturi de preferinta. Actiunile care nu sunt subscrise in prima faza vor fi oferite catre 149 de investitori in cadrul unui plasament privat. In plasamentul privat, actiunile vor fi oferite la 105% din pretul din etapa 1.
In primele trei luni ale anului 2021, Safetech Innovations a inregistrat venituri din exploatare de 6,5 milioane lei, in crestere cu 162% fata de anul trecut, o cifra de afaceri de 4,4 milioane lei, cu peste 116% comparativ cu anul 2020 si un profit net de 284 mii de lei, cu 190% mai mult fata de anul precedent. Cresterea veniturilor din primul trimestru al anului 2021 a fost determinata in primul rand de o majorare cu 343% a veniturilor din solutiile de securitate - intretinere, asistenta si implementarea solutiilor de securitate. Veniturile din serviciile de securitate au crescut cu 11%, ajungand la 1,6 milioane de lei. Compania estimeaza ca cifra de afaceri in 2021 va ajunge la 20 de milioane de lei, profitul net atingand un maxim istoric de 4,5 milioane de lei in contextul cererii tot mai ridicate pentru solutii de securitate cibernetica.