RO EN
Košík je prázdný

OVES: Spatiul si apararea devin noile domenii de interes pentru companiile din IT

Invazia Ucrainei de catre Rusia a fortat guvernele si mediul enterprise sa regandeasca strategiile de investitii in industriile de aparare si aerospatiala, un accent important punandu-se acum pe digitalizare, inovare si pe identificarea de noi solutii impotriva amenintarilor de orice fel: militar, cibernetic, biologic, chimic, nuclear etc.
Mai mult, cresterea bugetelor pentru aparare alocate de NATO si Comisia Europeana atrage si mai mult atentia companiilor dezvoltatoare de software, industriile de aparare si aerospatiala fiind acum unele dintre cele mai importante domenii pentru dezvoltare in care companiile de tehnologie isi vor aduce aportul.
Este si cazul OVES Enterprise, companie romaneasca de dezvoltare de software, infiintata, in 2015, la Cluj-Napoca, ce are in derulare mai multe proiecte, in regim de companie subcontractata, cu beneficiari precum Comisia Europeana, cu guvernele mai multor state si institutii de resort pe partea de Space and Defence (Spatiu si Aparare).
„Suntem parte in proiecte de aceasta amploare dupa mai multi ani in care am livrat solutii pentru cele mai mari companii private si am capatat experienta si skills-uri de a gestiona si dezvolta proiecte mari si complexe. Am pariat mereu pe experienta si seriozitatea developerilor nostri, am crezut in ei si i-am sustinut sa se dezvolte tot mai mult pe plan profesional. Toate aceste lucruri ne pozitioneaza in randul companiilor de incredere si tot mai multe institutii apeleaza la serviciile noastre pentru proiecte complexe si grad ridicat de confidentialitate, cu dezvoltare pe termen lung”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, mentionand ca aceste tipuri de proiecte angreneaza cei mai buni ingineri din piata si, fiind pe un termen mai lung, le ofera stabilitate, un argument foarte important in aceasta perioada.
 
Ce proiecte dezvolta echipele din care fac parte developerii OVES Enterprise
Dezvoltarea de softuri de detectie, recunoastere si localizare de drone ostile, soft de localizare si detectie folosit de retele de sateliti, scanarea retinei fara greseala, folosind algoritmi matematici, cartografiere precisa din spatiu, elaborarea unui sistem de protectie a institutiilor publice impotriva atacurilor cibernetice, identificarea de vulnerabilitati in sistemele informatice actuale sau dezvoltarea unui sistem de ghidaj bazat pe AI ce poate fi folosit de vehicule pentru a identifica rute periculoase, predispuse la atacuri (sunt analizate intamplari petrecute in acea zona, luminozitatea traseului, timpul de raspuns al celor care ofera suport, conditiile meteo sau nivelul de oboseala al operatorilor care ajung in zone sensibile etc.), sunt doar unele dintre proiectele in care sunt implicati developerii OVES Enterprise.
„Este o cerere tot mai mare pentru astfel de proiecte complexe. Acestea presupun dezvoltare si implementare mai indelungate, dar si investitii mai mari. Asteptarile, insa, sunt pe masura: mai ales in cadrul proiectelor militare, unde responsabilii se asteapta ca developerii implicati sa cunoasca la perfectie toate tehnologiile folosite in proiect”, mai spune Mihai Filip.
Companiile de IT vor avea, in perioada urmatoare, un rol tot mai important in infrastructura proiectelor de tip Space and Defence (spatiu si aparare), asa cum arata si cele mai noi initiative adoptate de NATO si Comisia Europeana.
Astfel, la jumatatea lunii aprilie, aliatii NATO au aprobat Carta DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) ce va reuni personal din domeniul apararii, din mediul privat – din cadrul start-up-urilor si companiilor tehnologice – alaturi de personal academic pentru a dezvolta proiecte pe baza de tehnologii emergente, inclusiv: AI, procesare big data, tehnologii cuantice, dar si care vizeaza explorarea si securitatea spatiala, biotehnologia si dezvoltarea de materiale noi.
Aliatii au agreat, de asemenea, cadrul pentru Fondul Multinational de Inovare al NATO. Acesta este primul fond multisuveran de capital de risc din lume si va investi un miliard de euro in start-up-uri in stadiu incipient si alte fonduri de deep tech aliniate cu obiectivele sale strategice.
Totodata, la finalul lunii mai, Comisia Europeana a adoptat al doilea program anual de lucru al Fondului European de Aparare (European Defence Fund - EDF) ce va aloca aproape 1 miliard de euro (924 de milioane de euro) pentru a investi in comun si mai bine in capabilitati strategice de aparare. De asemenea, in programul de lucru al EDF pentru 2022, Comisia lanseaza un set de actiuni pentru a sprijini antreprenorii, intreprinderile nou-infiintate si IMM-urile inovatoare si pentru a le aduce in ecosistemul industrial al apararii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter