RO EN
Košík je prázdný

EVENIMENT: Sistemele inteligente de gestiune reduc consumul cu pana la 30%

Cea de-a doua editie a conferintei ‘Smart Building & Innovation in Real Estate’, la care au fost peste 150 de participanti, a avut loc pe 8 mai 2018 la Hotel Radisson Blu din Bucuresti, un eveniment organizat pe de BusinessMark in parteneriat cu companiile Facilities Management Services (FMS) si EnergyPal Romania.
Desi, cladirile inteligente au devenit realitatea companiilor moderne si auzim tot mai des vorbindu-se despre conceptele Smart Building si Smart City, un pilon important este adoptarea acestor doua concepte la nivelul spatiilor de lucru. Cladirile inteligente integreaza si gestioneaza informatiile, ocupantii, sistemele cladirii, materialele si constructia ca un intreg sistem adaptabil, pentru a obtine performanta cladirii din punct de vedere al energiei, eficientei, longevitatii cladirii, confort si grad de satisfactie al ocupantilor.
Prima sesiune a conferintei a fost deschisa de Lucian Anghel - Fondator si CEO, FMS si EnergyPal Romania care a prezentat rezultatele studiului ”Eficienta energetica in companiile din Romania”, realizat de EnergyPal, singurul studiu realizat in Romania pe aceasta tema. Pe baza raspunsurilor primite de la companii din 10 sectoare industriale, studiul arata care sunt beneficiile pe care le identifica companiile ca derivand din masurile de eficienta energetica. ‘Fata de anul trecut numarul de companii care au implementat solutii de eficienta energetica a crescut la 79% fata de 66% in 2018’, a mentionat Lucian Anghel. Acesta a mai adaugat: ‘62% dintre companii, fata de 55% anul trecut, spun ca au doar contor general de utilitati si numai 17% au si contorizari detaliate cu citire automata. 64% din companiile respondente spun ca nu au un sistem de contorizare inteligent pe echipamentele principale.’
Prima sesiune de dezbatere a vizat subiecte precum tendintele din Smart Building si importanta conectivitatii unei cladiri inteligente cu un intreg ecosistem, care sa creeze conceptul de Smart City. ‘E important sa avem smart people care stiu sa implementeze tehnologia. Toate elementele unui oras inteligent trebuie conectate.’, a spus Florin Nemtanu - Associate Professor, Universitatea Politehnica Bucuresti; Director, ITS Master Programme. Acesta a vorbit despre astfel de tehnologii si din prisma mobilitatii, mai precis MAAS (Mobility As A Service). Florin a precizat ca o integrare corecta intr-un ecosistem de tipul Smart City a tehnologiilor care tin de mobilitate ar trebui sa ia in considerare infrastructura de transport, vehiculele, echipamentele, transportul public, parcarile, transportul privat, bicicletele/trotinetele, precum si mersul pe jos. ‘De exemplu, putem vorbi despre monitorizarea pe baza de senzori pentru a determina numarul pietonilor intr-un anumit timp orar pentru a modifica timpii de la semafor.’
Observam ca aceste concepte nu sunt noi, insa in ultimii ani au explodat. Ce este nou? Integrarea acestora in spatiile de lucru cu obiectiv de retentie a angajatilor. Se schimba modul de lucru, generatiile, iar angajatorii au nevoie de incentives pentru a loializa si a retine angajatii. ’Digitalizarea, IoT, AI sunt tendinte pe care le adoptam din ce in ce mai mult. In Romania, intr-adevar, inca se tatoneaza terenul, insa sunt dezvoltatori care investesc destul de mult in zona asta. Mai mult decat atat, ar trebui sa existe o relatie sanatoasa inca din faza de autorizare si etapa de constructie intre dezvoltatori si echipele care vor integra solutiile tehnice de tip smart pe toate segmentele: wellbeing, commuting s.a.m.d.’, a punctat Adrian Ursulean - Head of Property Management Romania, CTP Romania.
Mihaela Gusa - Building Market Segment Manager, Schneider Electric Romania a vorbit mai departe despre importanta managementului energiei pentru tablouri de joasa si medie tensiune, serviciu pe care Schneider Electric il ofera clientilor sai prin intermediul platformei Future Ready, pentru a creste siguranta oamenilor si bunurilor, a fiabilitatii si a eficientei energetice si operationale, si pentru a asigura conformitatea cu standardele (unde ROI poate fi atins in mai putin de doi ani).
‘Propunem solutii de Ecostruxure care se inseamna: produse sau echipamente conectate, edge control - adica aplicatii care permit control si monitorizare locale realizate de personal care poate interveni in caz de probleme. Controlul local este esential. Oferim clientilor nostri o platforma de control care asigura un nivel scazut de complexitate pentru toate fazele unui proiect: proiectare, punere in functiune, monitorizare. Solutiile Ecostruxure inseamna inclusiv Apps, Analytics & Services, Cyber Security si servicii de cloud.’, sustine Mihaela.
In cea de-a doua sesiune a discutiilor invitatii nostri si-au indreptat atentia catre noile tehnologii din prisma ocupantilor sau a chiriasilor. Acestia au accentuat ca este esentiala o discutie deschisa intre partea publica si partea privata pentru utilizarea echipamentelor green. Integrarea conceptelor de Smart Mettering, a BMS-urilor trebuie sa existe de la inceput, chiar daca acestea reprezinta un cost suplimentar pentru dezvoltator. ROI este pe masura si se consolideaza pozitionarea in piata: ramai relevant si aduci ce este mai bun. ‘Din punct de vedere operational, se pot atinge savings de 25-30% de consum prin sisteme inteligente si gestionarea corecta a acestora.’, a afirmat Lucian Anghel - Fondator si CEO, FMS si EnergyPal Romania.
Daca vorbim despre impactul cladirilor inteligente fata de mediul inconjurator, Razvan Nica - Managing Director, BuildGreen a spus ca ‘Smart Buildings se pot asocia cu cladirile sustenabile. Impactul poate insemna reducerea costurilor in ceea ce priveste energia printr-un management inteligent. Certificatele verzi promoveaza atingerea acestor niveluri de performanta, reducerea consumului de energie, astfel incat toti cei implicati sa beneficieze de cele mai bune conditii de confort. E important ca cei care vor folosi cladirea sa fie implicati si sa isi spuna punctul de vedere.’
De asemenea, cadrul legislativ nu este reglementat astfel incat cladirile nou construite sau cele vechi sa ajunga la niste standarde minime care sa asigure buna functionare a acestora si siguranta oamenilor, dar un alt aspect important este ca oamenii sa inteleaga si sa fie educati in aceasta directie. ‘Daca luam exemplul unui incendiu major, emotia sociala e mare, insa avem nevoie si de un cadru legislativ coerent si adecvat.’, a subliniat Cristian Soricut - Vicepresedinte, A.R.T.S- Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate. ‘Directiva UE, conform careia din 2020 cladirile private nu vor mai primi autorizatie de constructie daca nu vor implementa tehnologii verzi.’, a mai adaugat Cristian.
In ceea ce priveste Inteligenta Artificiala, Alexandra Cernian - Lector universitar, Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica Bucuresti a spus ca ‘pe unii ii sperie, pe altii ii fascineaza. Ar rebui sa ne adaptam si sa ne recalibram tendintelor. Pentru piata fortei de munca exista acest trend al automatizarilor pentru activitatile de rutina. Ne vom confrunta din punct de vedere social cu o problema. Oamenii inlocuiti de roboti vor avea o problema de reorientare. De exemplu, in call centers exista deja implementate centre de suport unde nu mai exista operatori umani. Cat despre sistemele IoT, stim deja ca sunt sisteme bazate pe autoinvatare, retele de senzori care masoara diversi parametri din cladiri, lucru care poate conduce la o mai buna supraveghere.’
Pentru a ne alinia unui standard minim, Alexandru Theodor Miculas - Head of Facility management FMS a punctat faptul ca elementele unie cladiri smart tin si de echipa de implementare: ‘Echipa ar trebui privita ca un ecosistem dinamic. Avem proiecte diferite, asta inseamna ca si planurile de mentenanta sunt diferite. De exemplu, IoT ne ajuta sa realizam mentenanta, ne pot furniza date care ne ajuta sa ne dam seama cand un echipament urmeaza sa se strice. Daca vorbim de cladirile vechi, e nevoie sa le aducem la standarde minime, dupa aceea sa sa venim in preintampinarea chiriasilor si a nevoilor acestora la adaptarea cerintelor de operare. Avem toate resursele necesare din punct de vedere tehnic.’
Mentenanta cladirilor este de asemenea, un aspect de luat in considerare: ‘Cand construim o cladire, o construim pe termen lung, pentru cel putin 50 de ani. Insa aceasta nu poate ramane la aceleasi standarde in timp. Partea de instalatii e ceva ce pe de-o parte trebuie intretinuta foarte bine (uzura poate ajunge la 7-10 ani daca instalatia nu e intretinuta corespunzator). Dupa 20-25 de ani, oricum va fi nevoie de un refreshing pentru intreaga cladire. Mai mult decat atat, chiriasii din ziua de azi sunt educati, ei vad daca o cladire e de calitate sau nu.’, a afirmat Melinda Reikli - Country Manager, S+B Gruppe AG Romania.
Conferinta s-a incheiat cu workshop-ul cu tema ‘Cum poate fi imbunatatita perfomanta unei cladiri prin automatizare?’ sustinut de Lucian Anghel - Fondator si CEO, EnergyPal-TimePal Romania; Horia Voicu - Director, AFRISO Romania; Claudiu Bardas - Operation Manager, FMS; Dan Alupoai - Product Manager, AFRISO Romania; Alexandru Hanni Alshehari - EcoStruxure Industry Engineer, Schneider Electric Romania; Ovidiu Sfirloaga BMS Project Manager, ENERGYPAL. Acestia au vorbit despre BMS & IoT, contorizarea inteligenta - citirea de la distanta, automata, a contoarelor de apa - Sistemul LoRaWAN, reliability pe baze digitale - solutii Ecostruxure si de realitate augmentata.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter