Activele digitale ar putea inlocui monedele traditionale in urmatorii cinci-zece ani, sunt de parere 76% dintre liderii de business din intreaga lume ce activeaza in diverse industrii, care au participat la cea mai recenta editie a studiului Deloitte Global Blockchain. Aceasta viziune este impartasita si de trei sferturi dintre liderii din domeniul serviciilor financiare, care considera ca era banilor fizici se apropie de final. De asemenea, studiul subliniaza ca serviciile financiare trebuie sa accelereze procesele de modernizare a produselor si de distributie a acestora pentru a contribui la cresterea economica, iar 73% dintre participantii la studiu se tem ca organizatiile vor pierde avantajul competitiv daca nu reusesc sa adopte tehnologii blockchain si active digitale. In ciuda acestor provocari, 80% dintre respondenti sunt optimisti cu privire la viitoarele oportunitati de generare de venituri prin tehnologia blockchain, active digitale si solutii dedicate criptomonedelor.
Optimismul cu privire la potentialul tehnologiilor de tip blockchain, al activelor digitale si al solutiilor dedicate criptomonedelor este temperat de unele obstacole, subliniaza studiul, sase din zece respondenti (63%) identificand barierele legate de reglementare ca fiind unele dintre cele mai mari provocari in folosirea bunurilor digitale. Preocuparile legate de securitate se afla, de asemenea, printre acestea, 71% dintre respondenti indicand securitatea cibernetica drept unul dintre cele mai mari obstacole.
„Activele digitale transforma industria serviciilor financiare si alimenteaza ecosistemul financiar cu noi modele de business cu scopul de a facilita tranzitia catre noua era a banilor. In acest context, modul in care institutiile financiare vor reusi sa se reinventeze ar putea fi cheia pentru stimularea cresterii economice. Chiar daca blockchain-ul este o tehnologie relativ noua, aceasta castiga popularitate si in Romania, asa cum se intampla si la nivel mondial.
Startup-urile merg dincolo de utilizarea blockchain in domeniul serviciilor financiare, pentru criptomonede, si incep sa foloseasca aceasta tehnologie pentru a crea solutii dedicate unor sectoare precum sanatate sau retail, o tendinta care ar putea contribui la aparitia unei noi generatii de unicorni in viitor”, a declarat Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanta si Managementul Riscului, Deloitte Romania.
Studiul evidentiaza, de asemenea, ca liderii din domeniul serviciilor financiare din toata lumea vad folosirea activelor digitale si a tehnologiilor de tip blockchain ca o prioritate strategica in prezent, dar si in viitorul apropiat, aproximativ 80% dintre participantii la studiu sustinand ca activele digitale vor deveni importante pentru industriile pe care le reprezinta pana in 2023. Mai mult, organizatiile din domeniul serviciilor financiare ar putea fi nevoite sa identifice noi modele de business, subliniaza studiul, cum ar fi custodia de instrumente financiare (45%), noi canale de plata (42%) si diversificarea investitiilor/portofoliilor (41%).
In plus, studiul evidentiaza faptul ca utilizarea activelor digitale este o modalitate buna de a simplifica platile, un proces care in prezent este foarte fragmentat si complex, 42% dintre respondenti afirmand ca noile optiuni de plata vor juca un rol foarte important in domeniul activelor digitale din cadrul organizatiilor lor.
Cea mai recenta editie a studiului Deloitte Global Blockchain a fost realizata in randul a aproximativ 1.300 de directori executivi din diferite industrii - servicii financiare, sectorul public si guvernamental, tehnologie, media si telecomunicatii, sanatate - care activeaza in America, Europa, Asia si Africa.