RO EN
Košík je prázdný

COFACE: Firmele IT sunt putin indatorate, iar costul cu salariile reprezinta 56%

Un nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de “Activitati de realizare a soft-ului la comanda” (software orientat catre client - CAEN 6201) indica o evolutie pozitiva a veniturilor in 2018 acestea crescand cu aproximativ 18% fata de 2017, profitabilitatea aflandu-se intr-o usoara crestere. Studiul a agregat datele a 8.608 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 (la nivelul lunii septembrie 2019) si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 14,89 miliarde RON. Ponderea cotei de piata cumulate detinute de cei mai importanti 10 jucatori este de 27%, ceea ce releva un grad scazut de concentrare.
Companiile care activeaza in acest sector au inregistrat o lichiditate curenta pe parcursul anului 2018 de 1,71, capitalul de lucru fiind mai putin expus unor socuri negative, intr-un context volatil (scaderea veniturilor sau neincasarea creantelor). Durata medie de colectare a creantelor in sectorul analizat a scazut usor de la 99 de zile in 2017, la 96 zile in 2018, ramanand totusi peste nivelul inregistrat la nivel national.
Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2018 a fost de 9,7%, in usoara crestere fata de nivelul din 2017 (9,6%). Cu toate acestea, 22% dintre companii au inregistrat o pierdere neta la sfarsitul anului 2018, 14% dintre companii avand o pierdere mai mare de -20% si 43% dintre aceastea generand un profit peste 20%. Gradul de indatorare la nivelul sectorului de 47,9% este in scadere fata de anii anteriori (49,3% in 2017, 52% in 2016). Este de mentionat faptul ca 16% dintre companii prezinta un grad de capitalizare negativ (echivalent cu o indatorare mai mare de 100%), iar pentru 6% gradul de indatorare depaseste 80%, companiile din acest sector fiind mai putin indatorate decat cele din alte sectoare.
„La nivel de sector, ar trebui continuat procesul de imbunatatire a duratei medii de colectare a creantelor, ciclul operational fiind destul de lung pentru tipul de activitate desfasurat (servicii). In schimb, sectorul este unul dinamic, cu investitii efectuate in fiecare din cei 5 ani inclusi in analiza (intre 30% si 50% din valoarea activelor corporale), fapt ce probabil a contribuit la cresterea veniturilor, respectiv la mentinerea unei profitabilitati nete ridicate (9,7% - peste nivelul national de 5%), in contextul unor provocari legate de cresterea cheltuielilor cu salariile”, a declarat Nicoleta Marin, Senior Financial Analyst, Coface Romania.
„Spre deosebire de alte sectoare din Romania, industria de software IT se deosebeste prin ponderea mult mai mare a cheltuielilor cu salarii in total cheltuieli (56%, de aproape 4 ori peste media nationala) si o valoare adaugata foarte mare (profitul operational din industrie este de 10% din venituri, dublu fata de media nationala desi salariile platite sunt de doua ori mai mari). De aceea, consider ca stimulentele fiscale actuale nu trebuie eliminate. O eventuala taxare cu 10% a venitului angajatilor ar genera venituri publice la stat mult inferioare pierderilor cauzate de eventuala plecare a companiilor de IT din Romania, plecari posibile si probabile (deoarece se poate lucra pe contract tip freelancer),” a adaugat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.
Potrivit Eurostat, ponderea sectorului TIC in PIB, in Romania, era 3,53% raportat la datele din 2017. De asemenea, conform datelor INSEE, angajatii care activeaza in domeniul informatiilor si comunicatiilor sunt remunerati, in prezent, in medie cu un salariu net lunar de 6.764 RON, dublu fata de media salariului net la nivelul intregii economii, de 3.044 RON.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter