RO EN
Košík je prázdný

CODECOOL: Deficitul de forta de munca din sectorul IT va persista in anii urmatori

Codecool, centru de talente IT si una una dintre scolile de programare de top din Europa Centrala si de Est, a primit un capital de investitii de peste 34 milioane RON.
Compania, care revolutioneaza formarea expertilor IT prin intermediul unor cursuri de 3-12 luni, unele cu garantia jobului la absolvire, are in vedere sa se extinda si sa dezvolte noi produse, cu sprijinul noului sau partener Integral Venture Partners si a investitorilor sai anteriori, Lead Ventures si PortfoLion Capital Partners. Scoala de programare va inaugura un nou campus in regiune in prima jumatate a lui 2021.
Codecool anticipeaza ca provocarea deficitului de forta de munca din sectorul IT va persista in anii urmatori
Doar in Romania exista un deficit pe peste 15.400 de experti IT pe an, potrivit studiului Scaling Up, realizat de Brainspotting. Iar la nivel european, in 2020 au existat aproximativ 825.000 de posturi vacante in industria info comunicatiilor, conform informatiilor puse la dispozitie de Comisia Europeana.
„Acesta a fost si unul dintre factorii care au influentat venirea noastra pe piata din Romania. Desi exista un numar impresionant de companii IT si se numara printre tarile din Europa Centrala si de Sud-Est cu o industrie a IT-ului foarte bine dezvoltata, Romania are in continuare o nevoie acuta de oameni specializati in IT”, a declarat Claudia Tamasi, country manager Codecool Romania.
Peste jumatate (58%) dintre companiile din industrie au declarat ca a fost o provocare sa gaseasca experti IT cu competentele adecvate. Deficitul de forta de munca din industria tehnologiei risca sa puna in pericol competitivitatea companiilor, deci si dezvoltarea economica in general. In Romania, industria de IT a contribuit in primul trimestru al anului 2020 cu un procent de 40% la cresterea economica.
O solutie pentru aceasta problema ar fi sa se imbunatateasca si sa se sprijine programele alternative de formare in domeniul IT, in afara de cursurile universitare traditionale. Oportunitatile create prin solicitarea unor noi forme de invatamant au fost deja confirmate si de investitori la nivel global. Conform unei analize efectuate de Dealroom, valoarea noilor investitii de capital in materie de tehnologie a educatiei a crescut cu 94% in 2020, ajungand la 13 miliarde USD.
Obiective pana in 2025: peste 10 campusuri, mii de absolventi pe an si zeci de programe de formare pentru companii
Codecool, un start-up de educatie IT infiintat in Ungaria in 2014, si-a incheiat cea de-a treia runda de investitii reusita cu contractul in valoare de peste 34 milioane de lei incheiat cu Integral Venture Partners, cu sprijin de consultanta financiara din partea Clairfield.
Cu capitalul de 12,5 milioane euro strans in total pana acum, Codecool participa, alaturi de principalii factori interesati la nivel european, la investitii pe piata invatamantului din domeniul IT (Ironhack: 22m EUR, Le Wagon: 16m EUR). In prezent, scoala de programare functioneaza in campusuri situate in Ungaria, Romania si Polonia, iar peste 1.000 din absolventii sai lucreaza in companii de tehnologie din intreaga Europa.
„Investitia ne ajuta sa ne continuam extinderea in Europa. Intentionam sa intram pe doua noi piete anul acesta - luam in calcul Austria, Serbia si Bulgaria. Obiectivul nostru este sa operam peste zece campusuri Codecool pana in 2025”, afirma József Boda, CEO Codecool.
„Totusi, expansiunea nu inseamna doar sa infiintam tot mai multe scoli. Ne preocupa si sa ne dezvoltam cursurile pentru companii, precum si cele de reconversie profesionala si de specializare. Din experienta stim ca directorii executivi sunt tot mai dornici sa-si formeze ori sa-si recalifice angajatii existenti, dar si ca este adesea laborios si costisitor sa gaseasca noi experti dotati cu competentele corespunzatoare pe piata fortei de munca”, a mai adaugat acesta.
In acelasi timp, Codecool isi extinde in permanenta portofoliul de cursuri. Pe langacursul de programare full-stack cu garantie de angajare, portofoliul scolii cuprinde, incepand de anul trecut, si cursuri online de IT specializate cu durata de 3-4 luni. Sunt in curs de pregatire si alte programe de training menite sa raspunda cererii de pe piata de munca. Obiectivul in numar de absolventi ai scolii de programare pentru 2025 va ajunge la cateva mii pe an.
„Codecool sprijina o tendinta esentiala, generala pe termen lung de pe piata fortei de munca - promovarea digitalizarii si importanta tot mai mare a competentelor de programare - printr-un model de afaceri unic si flexibil. Acest model acorda la fel de multa importanta formarii unor programatori foarte competenti si satisfacerii rapide si eficiente a cererii de resurse umane din partea companiilor. Aceste deziderate, impreuna cu acoperirea regionala si cu planurile de extindere fac ca aceasta companie sa fie atractiva in special pentru Integral Group si investitorii sai intrucat educatia este unul dintre principalele noastre domenii de interes. Partenerii fondului nostru de investitii sunt din regiune - ei investesc companii inovatoare si de inalta calitate din Europa Centrala si de Est. Prin urmare, Codecool se integreaza perfect in portofoliul nostru tot mai cuprinzator”, a conchis Directorul Executiv de Investitii al Integral Venture Partners, Adam Szalai.
„Cu aceste cursuri de programare de 12 luni intensive si orientate catre practica, Codecool nu are concurenta pe piata din Ungaria la ora actuala. Scoala recurge la o metoda dovedita: 98% din cei peste 1.000 de absolventi ai cursurilor oferite de Codecool au deja un loc de munca in domeniul IT”, subliniaza Abel Galacz, CEO Lead Ventures, operator MOL si Eximbank - fondatorii fondului de capital de risc Enter Tomorrow. Investitorul considera ca perspectivele de piata ale Codecool arata chiar mai promitator, avand in vedere ca invatamantul superior din Ungaria nu poate pregati suficienti experti IT, chiar lucrand la capacitate crescuta.
„Fiind primii investitori institutionali in scoala Codecool, cunoastem deja echipa de ani buni si am avut intotdeauna mare incredere in ea. Pentru noi, a fost de la sine inteles ca vom lua parte si la cea de-a treia runda de investitii pentru ei. Cei de la Codecool au reactionat rapid si eficace in timpul pandemiei - caracteristica esentiala a unei companii de succes cu randament anual de peste 20%. Sunt unul dintre principalii factori din domeniul tehnologiei educatiei, o industrie la mare cautare la ora actuala. Afectati de recesiune, multi oameni simt nevoia sau chiar sunt obligati, in unele cazuri nefericite, sa se indrepte spre alte cariere ori sa se supraspecializeze. Noi ne putem toata speranta intr-o evolutie si mai buna a scolii de programare pe viitor” - adauga Zsolt Mihaly, Director de Investitii la PortfoLion Capital Partners.
Contributie internationala la dezvoltarea competentelor digitale
In toamna lui 2020, Codecool, impreuna cu mari corporatii recunoscute pe plan mondial precum Amazon Web Services si Adecco, a demarat conceperea unei noi strategii si programe la nivelul UE pentru competentele necesare dezvoltarii unor softuri, in calitate de fondator al Aliantei Europene a Competentelor de Software. Prin intermediul Aliantei, experienta scolii in domeniul formarii dezvoltatorilor de software va influenta formarea profesionistilor IT nu doar din regiune, dar si a celor de pe intreg continentul.
Anul trecut, realizarile Codecool au fost recunoscute inclusiv de un forum IT de top: The Next Web din Amsterdamconsidera Codecool printre cele 20 cele mai interesante companii din Europa, incluzand-o pe lista sa Tech5 alaturi de cele mai promitatoare firme de tip scale-up.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter