RO EN
Košík je prázdný

Bojan Petkovic, PlanRadar: Companiile romanesti sunt tot mai deschise catre tehnologie

Majoritatea tarilor din centrul si estul Europei se afla, inca, intr-o faza initiala a inovatiilor in domeniul constructiilor. Sunt foarte multe companii care cauta investitori sau clienti care sa le impinga pe calea transformarii digitale, a declarat Bojan Petkovic, Country Manager SEE & Romania la PlanRadar, cu prilejul participarii la EURO-Constructii, videoconferinta pe tema digitalizarii sectorului de constructii din Romania, ce a avut loc recent. PlanRadar este o aplicație de gestiune a șantierelor, care oferă posibilitati de imbunatatire a calitatii constructiilor (fara a adauga munca suplimentara pentru managerii de santier), de economii de timp pe santier, de a demonstra conformitatea cu reglementarile in vigoare, de monitorizare in timp real a task-urilor din santier, de urmarire a documentatiei proiectului si compararea planurilor de constructie, precum si cum pot fi monitorizate problemele care apar in timpul executiei.
"Situatia din Romania este similara cu cea din alte tari din Europa de Est, dar, in acelasi timp, cred ca ar trebui sa distingem intre cateva tari din sud-estul Europei (Slovenia, Croatia, Serbia) si alte state, precum Polonia, Cehia sau Slovacia. Acestea trei din urma au facut deja un salt urias in implementarea BIM, cu standarde BIM setate la nivel de tara. La acest capitol, Romania a ramas putin in urma si va trebui sa inainteze in special in zona de standardizare, sa creeze cateva standarde generale BIM, care sa poata fi utilizate nu numai in etapa de proiectare, ci si in cea de executie. In general, in ultimii doi ani, in contextul Covid-19, aceasta criza sanitara a functionat ca un initiator pentru transformarea digitala a sectorul de constructii. Sunt companii care chiar isi definesc procesul de transformare digitala «Covidism», ceea ce este amuzant, deoarece conditiile in care trebuie sa stam la birou sau acasa si nu putem merge pe santiere sau nu putem calatori sunt cele care definesc modul in care transformarea digitala ar trebui sa arate. Acest lucru le-a aratat oamenilor ca se pot schimba", a precizat Bojan Petkovic la EURO-Constructii.
 
 
Potrivit managerului PlanRadar, exista destul de multe studii pe tema urmatorului pas catre digitalizare in constructii si cum se vor adapta oamenii. "Ceea ce avem acum este o multitudine de solutii punctuale. Companiile tind sa fie coplesite de aceste solutii punctuale si nu stiu exact in ce zona sa se uite. Potrivit unor studii, interconectivitatea si abordarea solutiilor de platforma reprezinta urmatorul pas de dezvoltare. La PlanRadar, platforma noastra acopera, de obicei, cel putin cinci studii de caz pentru un singur client. Putem adauga valoare pentru o varietate de clienti, fie ei contractori, ingineri, proiectanti sau investitori. Daca vorbim de diferitii vanzatori de solutii de pe piata, anumite solutii sunt dezvoltate de companii care nu au experienta in acest domeniu, ceea ce creeaza bariere suplimentare intre dezvoltatorii de solutii si clientii din constructii. De asemenea, cred ca vanzatorii trebuie sa se concentreze pe oferirea de servicii de consultanta la nivel local, sa ofere feedback si sa sfatuiasca companiile asupra parcursului spre transformare digitala. Focusul PlanRadar este pe toate aceste aspecte", a mai spus reprezentantul PlanRadar.
El a mai subliniat, in incheierea interventiei sale, ca in Romania, comparativ cu alte tari din Europa Centrala si de Est, companiile sunt mult mai deschise sa incerce solutii digitale inovatoare. "Aceasta este cea mai mare diferenta. In Romania vedem clienti dispusi sa testeze aplicatiile si, dupa ce le incearca, vad ca sunt bune si faciliteaza procesul de implementare. De asemenea, la nivel regional vedem ca sunt foarte multe investitii in constructii si dezvoltare, mai ales in zona infrastructurii si, daca vor sa isi pastreze pozitiile pe piata, companiile trebuie sa se schimbe", a conchis Bojan Petkovic.
***
Cea de-a cincea editie a seriei de videoconferinte EURO-Constructii, si a doua din 2021, organizata de publicatia Agenda Constructiilor, a avut loc pe 30 septembrie 2021 si a avut ca subiect de dezbatere "Transformare digitala, inovare si automatizare in sectorul de constructii si domeniile conexe". Evenimentul, ce s-a derulat pe o perioada de trei ore, s-a bucurat de interesul unui numar foarte mare de urmaritori, specialisti in arhitectura/ proiectare, constructii, dar si reprezentanti ai sectorului IT&C, atingand aproape 900 de vizualizari in mediul online (pe Facebook si Youtube).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter