Industria de servicii logistice este una dintre industriile care trebuie sa fie cel mai adaptabile la conditiile economice, politice sau de orice alta natura. Cu toate presiunile constante (pretul combustibilului, lipsa personalului calificat, lipsa investitiilor in infrastructura si, mai ales, presiunea constanta a clientilor in zona tarifelor aplicate, furnizorii de servicii logistice sunt nevoiti sa faca fata tuturor acestor provocari, dar si sa creeze oportunitati de dezvoltare.
In ciuda cresterii masive a industriei, companiile de servicii logistice se confrunta cu mai multe provocari, iar noi vom enumera doar cateva dintre ele.
Lipsa personalului calificat
Aceasta este una dintre cele mai presante provocari cu care se confrunta industria 3PL, si nu numai, fiind un aspect criticat si ridicat in majoritatea industriilor in Romania. Lipsa de candidati conduce la pierderea eficientei si a productivitatii.
Lipsa sistemelor informatice potrivite nevoilor industriei
Intr-o companie de servicii logistice, urmarirea comenzilor poate fi o sarcina dificila, iar companiile de servicii logistice 3PL trebuie sa investeasca doar intr-un sistem de raportare care sa se potriveasca proceselor operationale si in acelasi timp sa fie si rentabil.
Comunicarea si colaborarea deficitare
Comunicarea si colaborarea deficitare intre companiile de servicii logistice, transportatori si clientii finali poate avea un efect negativ asupra bunei functionari a lantului de aprovizionare.
Cerinte specifice
Aceasta este o provocare majora cu care se confrunta companiile, care in anumite cazuri nu sunt in masura sa raspunda nevoilor logistice specifice ale expeditorilor, cum ar fi ambalarea, livrarea la timp, serviciul clienti etc.
Lipsa infrastructurii
Aceasta este o provocare majora pentru companiile 3PL din majoritatea tarilor in curs de dezvoltare din lume. Unele dintre problemele cu care se confrunta pot include conditii rutiere proaste, conectivitate slaba, capacitati inadecvate de transport aerian si maritim si lipsa modurilor de transport dezvoltate, cum ar fi caile ferate, caile rutiere si sistemul de transport pe apa.
In ceea ce priveste tendintele din piata serviciilor logistice, se observa tot mai mult un focus pe tehnologie. Companiile de servicii logistice depind din ce in ce mai mult de tehnologie pentru colaborarea si comunicarea eficiente cu clientii. Tehnologia care permite digitalizarea si automatizarea industriei nu este utilizata doar pentru eficientizarea performantei si integritatii, ci si pentru flexibilitatea operationala sporita si viteza schimbarii. Furnizorii de servicii logistice vor descoperi tot mai mult avantajele investitiilor in solutii software inteligente, care pot oferi un avantaj competitiv. Solutiile software specializate pentru logistica ajuta la reducerea costurilor, la economisirea timpului si la cresterea eficientei operatiunilor.
Eficienta, viteza si acuratete a afacerii cu solutii dedicate industriei de servicii logistice
Impreuna cu Wisoft Professional Services, parte a grupului BITSoftware, oferim solutii software pentru logistica, care gestioneaza fiecare faza a proceselor logistice, de la aprovizionare si pana la livrare catre client.
Modulul de gestiune a depozitelor (WMS) eficientizeaza activitatea, asigurand stocarea fiecarui lot de marfa in locatia potrivita si optimizand rotatia stocurilor pentru a contribui la cresterea lichiditatii firmei. Procesele logistice optimizate cu ajutorul dispozitivelor mobile ofera posibilitati multiple in ceea ce priveste cresterea cifrei de afaceri si a segmentului de piata. Pe langa solutiile software, oferim si servicii de consultanta, pentru ca alegerea si implementarea acestora reprezinta o investitie strategica.