RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Lucrul in regim remote creste riscurile de securitate IT pentru companii

Sectorul IT si toate domeniile conexe - echipamente fixe si mobile, retele si servicii digitale - isi mentin trendul puternic ascendent si in 2021. Datele disponibile pentru primele doua luni din acest an indica o crestere de 73% a pietei locale de tehnologia informatiei fata de aceeasi perioada din 2020, in timp ce segmentul echipamentelor de birou a inregistrat un salt de 55,8%. In aceeasi marja, camerele video si mouse-urile au consemnat majorari de peste 70%, atat in anul 2020 fata de anul 2019, precum si in primele doua luni din 2021 fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, categoria computere portabile a crescut cu peste 50% in anul 2020, trend care continua sa se mentina si in primele luni ale anului 2021. Dezvoltarea se datoreaza atat lucrului remote, care a generat o crestere substantiala a vanzarilor de echipamente, dar si tendintei generale de accelerare a digitalizarii la nivelul companiilor si autoritatilor publice.
Potrivit unui studiu realizat de Bitdefender, circa 43% dintre angajatii din Romania lucreaza in prezent din alta parte decat de la birou, iar riscurile de securitate IT pentru companii cresc semnificativ, mai ales cand munca se desfasoara de pe dispozitive nesecurizate sau cand viata personala se amesteca cu cea profesionala. Cresterea timpului petrecut in fata telefoanelor, tabletelor si laptopurilor din timpul pandemiei si migrarea catre munca de oriunde au determinat subtierea granitelor intre activitatea de birou si timpul liber. Studiul releva ca obiceiurile merg in ambele sensuri, astfel ca laptopul si telefonul de birou ajung sa fie folosite de angajati si pentru relaxare, dar si dispozitivele personale tind sa fie folosite uneori pentru a munci.
Cercetatorii Bitdefender au mai constatat ca numarul atacurilor cu amenintari informatice de tip ransowmare, care blocheaza accesul la datele oamenilor si apoi solicita recompensa, a urcat de aproape sase ori de la inceputul pandemiei. Ransomware ramane una dintre cele mai prolifice amenintari informatice ale momentului, iar atacatorii au exploatat timpul tot mai mare dedicat folosirii dispozitivelor, atat pe fondul muncii de acasa, cat si al lipsei de alternative privind petrecerea timpului liber altfel decat online. La nivel global, numarul atacurilor ransomware a urcat cu 485%. Victimelor infectate cu ransomware li se solicita sume cuprinse intre sute de dolari in cazul persoanelor fizice si de sute de mii sau chiar milioane de dolari in cazul companiilor.
Un articol pe larg pe acest subiect, ce include si sfaturi ale companiilor de securitate cibernetica pentru companii, dar abordeaza si alte teme conexe, referitoare la noile nevoi legate de securitatea identitatii digitale, dezvoltarea companiilor care investesc in tehnologie si noi tehnologii disponibile pe piata, poate fi citit in editia Mai 2021 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru a descarca gratuit revista, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter