Potrivit unui raport dat recent publicitatii de institutul german de cercetare a pietei BauInfoConsult, din Düsseldorf, piata de constructii din Germania este tot mai digitalizata, astfel incat BIM (Building Information Modeling) devine un instrument ce incepe sa se utilizeze pe scara larga. Astfel, noul studiu privind utilizarea BIM in industria constructiilor arata ca tot mai multi dintre cei 302 de manageri chestionati, ce fac parte din conducerea unora dintre cele mai semnificative firme de constructii si/sau birouri de arhitectura, incearca sa se adapteze la contextul unei adevarate revolutii in domeniu, in ceea ce priveste digitalizarea. Fata de rezultatele studiului anterior, elaborat cu doi ani in urma, tot mai multi operatori folosesc BIM in constructii, dar, de asemenea, opineaza ca tehnologia BIM va fi in masura sa genereze o optimizare de amploare a proceselor specifice sectorului de constructii. Cu toate acestea, rezultatele studiului indica, de asemenea, ca, in prezent, cererea clientilor pentru proiecte de constructii realizate cu tehnologia BIM este inca redusa si ca profesionistii din constructii recunosc sau anticipeaza multe probleme in ceea ce priveste utilizarea BIM.
Rezultatele studiului arata fara echivoc ca utilizarea BIM in constructii a crescut. Prin urmare, aproape un sfert (28%) dintre companiile chestionate lucreaza cu BIM, iar in 2017 proportia acestora a fost de 20%. Ponderea actuala a proiectelor BIM in volumul total de proiecte de constructii este, in medie, de 10%. Desi cererea actuala a clientilor pentru proiecte bazate pe BIM este inca scazuta, majoritatea companiilor sunt pregatite sa implementeze BIM in procesele lor in urmatorii ani; astfel, doar un sfert din cei chestionati refuza explicit sa apeleze la tehnologia BIM.
Teoretic, o noua constructie poate fi realizata in toate etapele sale cu ajutorul BIM. Practica actuala arata, insa, ca majoritatea utilizatorilor BIM care folosesc deja aceasta tehnologie in propriile proiecte au in principal in vedere planificarea implementarii (73%), planificarea proiectarii arhitecturale (65%), precum si planificarea/proiectarea tehnica a cladirilor (61%), prin intermediul BIM. Pentru a vizualiza un rezumat al studiului, cu diagramele specifice, click aici!