RO EN
Košík je prázdný

PWC: S-a triplat valoarea investitiilor in tehnologii care reduc emisiile de carbon

Investitiile fondurilor de private equity si ale celor de capital de risc (venture capital) in tehnologii si solutii pentru reducerea emisiilor de carbon au crescut cu 210% in perioada octombrie 2020 - iulie 2021, la 87,5 miliarde dolari, comparativ cu perioada similara anterioara, arata raportul global PwC State of Climate Tech 2021. Acesta noteaza insa ca mare parte din investitii sunt orientate spre solutii care reprezinta doar 20% din potentialul de decarbonizare.
”Investitiile au urcat exponential in ultimul an ca urmare a cresterii angajamentului companiilor pentru politici ESG si adoptarea de strategii net zero, dar si a reglementarilor mai stricte in domeniu. Tehnologia si inovatia vor avea un rol esential in accelerarea decarbonizarii, inclusiv pentru marii contributori la emisiile CO2 - transportul, energia, industria si sectorul alimentar -, care impreuna reprezinta peste 50% din emisiile globale de carbon. In ultimul an si jumatate, fondurile de investitii au alocat mare parte din fonduri catre tehnologii de reducere a emisiilor, dar este necesar ca si cei mai mari contributori la emisiile globale sa investeasca mai mult, sumele alocate in prezent fiind insuficiente”, a explicat Gabriel Voicila, Partener Tehnologie PwC Romania.
Sectorul mobilitatii continua sa atraga cele mai mari finantari, deoarece vehiculele electrice, micro-mobilitatea si alte modele inovatoare de transport au atras interesul investitorilor. Totusi si in acest sector investitiile sunt orientate inca spre tehnologii care nu au neaparat cel mai mare impact asupra emisiilor.
De exemplu, vehiculele electrice cu baterii (BEV) reprezinta doar 3% din potentialul total de reducere a emisiilor pana in 2050, dar au primit 60% din finantarea totala intre 2013 si S1 2021. Desi extinderea utilizarii vehiculelor electrice este esentiala pentru strategiile de decarbonare a transporturilor, exista oportunitatea de a investi in sectoare si tehnologii cu potential mai mare de reducere a emisiilor.
 
Alte constatari ale raportului
- Dimensiunea medie a tranzactiilor in domeniul tehnologiei climatice aproape s-a cvadruplat in primul trimestru din 2021, la 96 de milioane de dolari, de la 27 de milioane de dolari cu un an inainte.
- Aproximativ 1.600 de investitori au fost activi in in primele sase luni ale anului, comparativ cu mai putin de 900 de investitori activi in S1 2020.
- Au fost identificate peste 3.000 de startup-uri de tehnologie climatica.
- A existat, de asemenea, o crestere semnificativa a investitiilor climate tech in industrie, productie si managementul resurselor.
- Primele cinci tehnologii care reprezinta peste 80% din potentialul viitor de reducere a emisiilor includ: energia solara, energia eoliana, tehnologia deseurilor alimentare, productia de hidrogen verde si alimente alternative.
- Statele Unite detine pozitia de lider in investitiile in tehnologia climatica, atragand aproape 65% din total (56,6 miliarde dolari). Pe locul secund se situeaza Europa, cu 18,3 miliarde dolari, determinata de o crestere de aproape 500% (494%) in sectorul mobilitatii si transporturilor, iar pe trei China, cu 9 miliarde dolari.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter