RO EN
Košík je prázdný

PWC: Romania, pe locul 39 intr-un top al atractivitatii pentru infrastructura verde

Romania ocupa locul 39 intr-un top al celor mai atractive 61 de state la nivel global pentru investitii in infrastructura verde, dupa Uzbekistan si inainte de Bangladesh, reiese din Green Infrastructure Finance Propensity Index, realizat de PwC, care arata decalajele semnificative intre state in finantarea infrastructurii verzi.
Conform unui comunicat remis, marti, AGERPRES, dintre statele din Europa incluse in clasament, Romania se afla la finalul clasamentului. Marea Britanie ocupa locul 2, Suedia locul 3, Olanda 6, Franta 8, Germania 10, Spania 11, Belgia 13, Portugalia 15, Cehia 16, Polonia 22, Italia 23 si Grecia 29. Primul loc la nivel global este ocupat de Australia, iar ultimul de Angola.
Romania a obtinut cel mai bun scor la mediul macroeconomic, unde ocupa locul 25, care ia in considerare ratingul suveran al S&P, coeficientul Gini (inegalitatea veniturilor) si cresterea PIB. La restul categoriilor se situeaza in a doua parte a clasamentului, astfel: mediul de reglementare si de afaceri, locul 32, soliditatea sistemului financiar (34), oportunitati de finantare ecologica (55), angajamentul fata de obiectivele de mediu (44) si cresterea verde (green growth) pe ultima pozitie.
"Studiul a analizat cat de atractive sunt conditiile din diferite tari pentru finantarile private in infrastructura verde, concentrandu-se in special asupra unor elemente precum energia regenerabila, electrificarea transporturilor, gestionarea deseurilor si sprijinirea economiei circulare. Astfel, capitalul privat continua sa fie interesat in mare masura de tarile cu venituri ridicate, sustinute de apartenenta la organizatii internationale preocupate de clima, cum ar fi OCDE si UE. Romania a facut pasi importanti in atingerea obiectivelor asumate prin Green Deal si FIT 55, in special in domeniul energiei regenerabile, unde vedem multe investitii si proiecte, dar mai avem multe de facut in alte arii. O oportunitate foarte mare este data de PNRR si fondurile europene alocate pentru mediu sau energie verde care vor contribui la progresul tarii noastre in acest domeniu si vor atrage mai multe investitii din mediul privat", a declarat Dinu Bumbacea, country managing Partner, PwC Romania.
Potrivit raportului, este clar ca finantarea publica nu va fi suficienta pentru a sustine o tranzitie estimata acum la 93,2 trilioane de dolari, la scara si cu viteza necesare pentru a indeplini obiectivele Acordului de la Paris. Insa este mai putin evident cum ar putea colabora finantatorii privati, proprietarii de active si factorii de decizie politica pentru a trece de la pozitia actuala, in care capitalul privat se indreapta in principal catre tarile dezvoltate - in mare parte catre active care genereaza deja venituri previzibile - la o pozitie viitoare, in care banii sa se indrepte si catre pietele emergente si de frontiera subfinantate.
Clasamentul este realizat pe baza scorurilor obtinute in functie de sase criterii luate in calcul pentru astfel de investitii, respectiv: mediul macroeconomic: ratingul suveran S&P, coeficientul Gini (inegalitatea veniturilor) si cresterea PIB-ului (2016-26); oportunitati de finantare ecologica: oportunitatile de investitii ecologice (incepand cu 2022), numarul de obligatiuni verzi emise si disponibilitatea ajutorului de stat pentru dezvoltare verde; soliditatea sistemului financiar - Raportul Sharpe (2016-21), creditele neperformante in raport cu totalul creditelor brute, creditul intern acordat sectorului privat ca procent din PIB, prima de risc de tara si capitalizarea pietei de capitaluri proprii ca procent din PIB; cresterea verde (green growth) - cresterea populatiei (2020-50), CO2 pe unitate de PIB si productia de energie regenerabila ca procent din productia totala de energie; mediul de reglementare si de afaceri - scorul OCDE privind stabilirea preturilor la carbon, stimulente ecologice si indicele usurintei de a face afaceri; angajamentul fata de obiectivele de mediu - companii care isi stabilesc obiective stiintifice pentru atingerea unui nivel zero net si angajamente guvernamentale privind reducerea emisiilor la nivel national.
In studiu au fost incluse 61 de tari si teritorii care reprezinta 83% din populatia lumii, 88% din PIB-ul mondial si 83% din emisiile de CO2 la nivel mondial.
Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Firmele din retea sunt prezente in 152 de tari cu mai mult de 328.000 de profesionisti ce ofera servicii in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter