RO EN
Košík je prázdný

Greenpeace, IPCC: Riscurile climatice se manifesta rapid si se vor agrava curand

Raportul celui de-al doilea Grup de lucru Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) a prezentat de curand cea mai recenta evaluare stiintifica despre schimbarile climatice si amenintarile acestora pentru umanitate si sanatatea planetei. Raportul a fost analizat de organizatia Greenpeace, iar vestile nu sunt deloc bune! Efectele crizei climatice ne lovesc mai puternic si mai repede decat s-a anticipat initial, spun ONG-istii.
De la evaluarea anterioara, riscurile climatice se manifesta mai rapid si se vor agrava curand. IPCC constata ca mortalitatea cauzata de inundatii, seceta si furtuni a atins in ultimul deceniu o cota alarmanta de 15 ori mai mare in regiunile extrem de vulnerabile, comparativ cu regiunile cu vulnerabilitate foarte redusa. Raportul sesizeaza, totodata, importanta cruciala a combaterii simultane a crizei climatice si a celei naturale, care sunt interconectate. Doar prin protejarea si restabilirea ecosistemelor le putem spori rezistenta la incalzirea globala si le putem proteja toate functiile de care depinde bunastarea umana.
Cel mai recent raport prezinta, in detaliu, cat de sever este deja impactul pe care il au schimbarile climatice, provocand pierderi si daune la scara larga. Potrivit estimarilor oamenilor de stiinta din grupul de lucru IPCC, impacturile si riscurile asociate schimbarilor climatice devin tot mai complexe si mai dificil de gestionat.
Schimbarile climatice si evenimentele extreme asociate vor duce la o crestere semnificativa a imbolnavirilor si a deceselor premature. Fenomenele meteorologice extreme, cresterea nivelului marii, insecuritatea alimentara, lipsa apei potabile si daunele societale asociate, precum si pierderile si daunele suferite de ecosisteme, vor creste cu fiecare fractiune de grad de incalzire.
Recentul razboi din Ucraina a ridicat si el o serie de chestiuni legate de securitatea energetica, pericolul energiei nucleare, dependenta de combustibili fosili si cum energia regenerabila poate fi una dintre solutiile ce ne poate ajuta sa sustinem pacea, clima si oamenii.
Ne vom confrunta cu fenomene extreme din ce in ce mai frecvente - tot mai multe furtuni, ploi abundente, inundatii, caldura extrema. Deficitul de apa se va agrava, vor exista comunitati afectate de insecuritatea alimentara, atunci cand vremea extrema va distruge recoltele. Zonele costale vor fi fi lovite de cresterile nivelului marii si de furtuni. De asemenea, vor exista tot mai multe valuri de caldura, incendii si tot mai putina zapada si gheata. Lumea asa cum o stim se schimba chiar in fata ochilor nostri, si nu peste sute sau mii de ani. Efectele incalzirii asupra ecosistemelor sunt mai raspandit, iar una din principalele probleme este ca nu suntem pregatiti sa intampinam consecintele actuale ale incalzirii globale si in niciun caz efectele mult mai devastatoare ce sunt preconizate.
 
5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre noul raport IPCC
- Riscurile climatice au loc mai devreme decat credeam si sunt severe.
- Nu suntem pregatiti nici macar pentru impacturile curente, iar acest lucru ne costa vieti umane.
- Amplificarea incalzirii globale va aduce cu sine o serie de probleme. Limitarea incalzirii la 1,5°C ar reduce substantial pierderile si daunele prevazute, dar nu le va elimina.
- Trebuie sa indreptam daunele produse mediului inconjurator si sa protejam cel putin 30% din suprafata Pamantului, pentru ca ea sa ne protejeze la randul ei.
- Acesta este deceniul critic pentru asigurarea unui viitor locuibil, echitabil si durabil. Trebuie sa trecem de la o schimbare graduala, la una transformationala, incluziva.
Guvernele tuturor statelor trebuie sa-si alinieze obiectivele si actiunile climatice, in conformitate cu limita de incalzire de 1,5 °C, stabilita in cadrul Acordului de la Paris. Ceea ce inseamna, printre altele, renuntarea la combustibilii fosili si la planurile noi de investitie in petrol, carbune sau gaz. Acesta este deceniul critic pentru asigurarea unui viitor locuibil, echitabil si durabil. Trebuie sa trecem de la o schimbare graduala, la una transformationala, incluziva.
„Trebuie sa privim realitatea cu onestitate brutala. Mai multa incalzire aduce mai multe probleme, mai frecvente si mai intense, atat pentru noi, cat si pentru toate celelalte specii de plante si animale. O spune un grup de lucru format din 270 de oameni de stiinta care au analizat peste 34.000 de lucrari stiintifice si au revizuit peste 62.000 de comentarii. Vestile cu care vine acest raport sunt extrem de alarmante si ar trebui sa mobilizeze acum autoritatile din lumea intreaga sa renunte la arderea combustibililor fosili si sa protejeze pana la 50% din zonele terestre, de apa dulce si oceanica a Pamantului.” - Vlad Catuna, campaigner pentru Clima si Energie, Greenpeace Romania.
Vulnerabilitatile si riscurile produse de schimbarile climatice trebuie reduse prin legi, politici, procese si interventii atent gandite si implementate, care abordeaza inechitati specifice anumitor contexte, cum ar fi cele bazate pe gen, etnie, dizabilitate, varsta, loc si venit. Dezvoltarea ce poate preintampina schimbarile climatice poate fi facilitata de cooperarea internationala si de administratiile de la toate nivelurile, prin colaborarea incluziva cu toate partile interesate.
Intervalul de timp in care mai putem actiona se scurteaza cu repeziciune. Dupa 2040, in functie de gradul de incalzire, schimbarile climatice vor conduce la numeroase riscuri pentru sistemele naturale si umane. Alegerile societale implementate in deceniul urmator vor fi decisive.
Amploarea si rata schimbarilor climatice si a riscurilor asociate depinde in mare masura de actiunile de atenuare si adaptare din viitorul apropiat.
„Raportul nu trebuie totusi privit in cheie fatalista. Expertii ne arata ca sunt disponibile optiuni eficiente care pot reduce riscurile climatice pentru oameni si natura. Angajamentul politic, imbunatatirea cadrului institutional, resursele financiare adecvate impreuna cu monitorizarea si evaluarea continua a masurilor selectate cu ajutorul celei mai bune cunoasteri stiintifice disponibile la un moment dat si puse in practica sunt esentiale pentru procesul de adaptare si atingere a rezilientei climatice” - Roxana Bojariu, director al departamentului de climatologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie.
Greenpeace a elaborat un sumar al raportului IPCC care poate fi citit aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter