RO EN
Košík je prázdný

Cseke Attila: Peste 200 de obiective sunt propuse pentru consolidare antiseismica

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Cseke Attila, a declarat marti ca exista peste 200 de obiective propuse pentru investitii de catre autoritatile locale, in cadrul Programului national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, care vor intra intr-o analiza dupa 20 februarie, cand se va incheia acest apel de proiecte.
"Am pornit acest proiect de investitii si astazi la zi avem peste 200 de investitii propuse de catre autoritatile locale, care sunt beneficiarii, chiar daca vorbim de un bloc de locuinte, unitatea administrativ teritoriala este cea care depune proiectul. Toate aceste cladiri care ne-au fost propuse intra intr-o analiza dupa 20 februarie, cand se incheie acest apel de proiecte si cele care au expertiza de risc seismic si au si audit de eficienta energetica - pentru ca acest program si-a propus la pachet - daca statul intervine pentru consolidare de risc seismic, sa facem si eficientizare energetica. Daca aceste documente exista in analiza noastra de dupa 20 februarie, proiectele se retin ca si investitie a statului, a Ministerului Dezoltarii, urmand ca in etapa a doua beneficiarul sa aduca documentatia deplina tehnico-economica, aviz, autorizatii, si incheiem contractul de finantare. In functie de cine cum se misca, in ordinea completarii documentatiei, vom incheia contracte de finantare", a declarat ministrul Cseke Attila.
El a subliniat ca exista alocati in bugetul MDLPA bani si credite de angajament si credite bugetare, acest program avand un atu foarte important - banii sunt nereturnabili.
"Este o investitie a statului roman in siguranta cetateanului, fata de celalalt program in care tot statul finanta, dar din momentul predarii investitiei proprietarul avea obligatia de restituire in termen de 25 de ani lunar, sub forma unei rate, a intregii investitii, proportional cu partea din proprietate. Acum investitia este a statului, este suta la suta nereturnabila. Sigur, dupa ce se reda aceasta investitie exista o interdictie de vanzare. (...) Daca doresti in termen de 25 de ani totusi sa vinzi apartamentul tau, atunci va trebui sa restitui cota parte care iti revine din investitia statului. Daca nu faci acest lucru si ramane in proprietatea ta, sigur aceasta investitie a statului este in siguranta ta ca si proprietar al apartamentului si nu trebuie sa restitui nimic. Deci este un alt avantaj si abordarea proprietarilor se va schimba", a adaugat ministrul Dezvoltarii.
Cseke Attila a amintit ca in cadrul programului precedent privind consolidarea cladirilor cu risc seismic au fost reabilitate in perioada 1994 - 2021 doar 28 de cladiri, deci "practic nu s-a facut mai nimic".
"Am avut un program care s-a perimat intre timp si el nu a fost imbunatatit si modificat. Sigur, eu nu sunt ministru ca sa ma plang de ceea ce am gasit in minister, dar adevarul este ca noi am avut un program de finantare pe consolidare de risc seismic care dateaza din 1994. Si de fapt in acest interval situatia este chiar negativa. Din 1994 pana in 2021 s-au reabilitat 28 de cladiri din acest program, in conditiile in care in ultimii ani ai programului practic nu s-a facut mai nimic. Practic era un program perimat care raspundea probabil cerintelor, daca vreti, si ale vietii sociale din anii 90. Si atunci anul trecut Ministerul Dezvoltarii a promovat in Guvern un proiect de lege cu o cu totul alta conceptie si un alt program nou de finantare pentru consolidari de risc seismic. Este o schimbare de abordare a statului fata de aceasta problematica", a explicat Cseke Attila.
In prezent, obiectivul programului MDLPA este sa existe cat mai multe cladiri sigure din punct de vedere al riscului seismic.
"Si nu ne intereseaza, din acest punct de vedere este o schimbare majora fata de fostul program, a cui e proprietatea asupra cladirii. Poate fi si un bloc de locuinte, pot fi si cladiri publice care nu au fost incluse in primul program din 1994. Este un program multianual, ceea ce ii da o posibilitate de derulare continua. (...) Odata inceput si semnat contractul de finantare, este asigurata finantare din bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltarii, si beneficiarul are siguranta finantarii acestui program. S-au inclus nu numai cladirile de risc seismic I, ci si cladirile de risc seismic II, care sunt foarte apropiate ca si nivel de risc de expunere la un eventual cutremur", a transmis ministrul Dezvoltarii. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter