RO EN
Košík je prázdný

CNSM: Proiecte verzi de 60 miliarde euro vor fi implementate pana in anul 2030

Proiecte cu o valoare totala de aproape 60 miliarde euro vor fi implementate de autoritati publice si private pana in anul 2030, potrivit calculelor Grupului de lucru din Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) si prezentate in raportul anual al organizatiei. Spre comparatie, suma reprezinta totalul investitiilor derulate de sectorul public in ultimii opt ani (63,5 miliarde euro in intervalul 2013-2020) sau totalul alocarilor de fonduri europene din ultimele doua cicluri financiare multianuale (64 miliarde euro, intervalul 2007-2020). Unele proiecte sunt planificate a beneficia de finantare din fonduri europene, iar efectul de antrenare in economie ar putea fi consistent.
 
 
"Conform calculelor noastre, atragerea cu succes a granturilor cu destinatie verde din instrumentul Next Generation EU (NGEU) ar avea un efect cumulat asupra cresterii economice intre 1% si 2,3% in intervalul 2021-2026. In situatia implementarii proiectelor de investitii verzi avand ca sursa totalitatea resurselor europene ce ar putea fi mobilizate (inclusiv imprumuturile NGEU si sumele alocate pe cadrul financiar multianual 2021-2027), impactul suplimentar asupra cresterii economice pe termen mediu ar putea ajunge pana la circa 5,7 puncte procentuale la orizontul urmatorilor sase ani", se arata in raportul anual al CNSM.
Florian Neagu, director adjunct al BNR, spune ca aceste proiecte reprezinta o oporturnitate foarte buna pentru schimbarea structurala a economiei, dar si pentru dezvoltarea sistemului financiar.
"Facand colegii mei calcule in cadrul acestui grup de lucru a rezultat ca o intarziere chiar si numai cu doi ani a implementarii proiectelor, ceea ce nu e mult uitandu-ne la experienta statului roman, deci daca proiectele s-ar implementa din 2024, de exemplu, in loc de 2022, eficienta si efectele pozitive pentru economia romaneasca se reduc semnificativ", a explicat Florian Neagu, in conferinta de presa pentru prezentarea raportului CNSM.
Conform documentului, din cele aproape 60 miliarde euro reprezentand planuri de investitii verzi, multe nu beneficiaza de finantare din fonduri europene sau de la buget, astfel ca bancile pot gasi o nisa ampla de a-si extinde volumul creditarii. In prezent, aceasta nisa este modest utilizata. Finantarea firmelor pentru proiecte verzi insumeaza peste un miliard de euro in bilanturile bancilor (martie 2021). "Potentialul actual de indatorare sustenabila al firmelor pe segmentul verde de creditare este, conform calculelor noastre, de circa 15 miliarde lei, ceea ce ar insemna o valoare de aproximativ 3 ori mai mare comparativ cu soldul prezent din bilantul bancilor. La aceasta suma s-ar adauga creditele verzi acordate populatiei pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor (0,4 miliarde euro reprezinta portofoliul actual al bancilor) si finantarii proiectelor verzi ale unitatilor administrativ-teritoriale. Estimari preliminare arata ca ponderea activelor verzi in portofoliul sectorului bancar romanesc este de circa 3%, respectiv de peste doua ori mai mica decat media UE (7,9%)", se mai arata in raportul citat.
In cadrul Grupului a fost contabilizata ponderea firmelor care ar putea fi afectate de Agenda schimbarii climatice, iar aproape 40% din valoarea adaugata bruta creata in tara este realizata de firme care se afla la risc in cadrul acestui proces. Aceste firme detin aproape jumatate din activele din economia romaneasca.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter