RO EN
Košík je prázdný

CE: Infringement in domeniul energiei privind performanta energetica a cladirilor

Comisia Europeana a decis joi, 3 decembrie, sa trimita scrisori de punere in intarziere Belgiei, Bulgariei, Croatiei, Greciei, Ungariei, Italiei, Lituaniei, Maltei, Poloniei, Portugaliei, Slovaciei, Sloveniei, Romaniei si Regatului Unit, deoarece nu au transmis strategiile lor nationale de renovare pe termen lung. In temeiul Directivei privind performanta energetica a cladirilor (Directiva 2010/31/UE), statele membre aveau obligatia de a transmite Comisiei strategiile lor nationale de renovare pe termen lung pana la 10 martie 2020. Aceste strategii de renovare pe termen lung reprezinta un element esential al directivei, stabilind calea, masurile de politica si finantarea mobilizarii necesare pentru decarbonizarea pana in 2050 a parcului imobiliar existent. Acest obiectiv este important, deoarece sectorul constructiilor din UE este cel mai mare consumator de energie din Europa si este responsabil pentru 36 % din emisiile de gaze cu efect de sera generate in UE. Pana in prezent, doar 14 state membre au transmis strategiile lor, astfel cum se solicita in directiva. In ceea ce priveste Belgia, aceasta tara a transmis doar strategiile regionale pentru regiunile Bruxelles-Capitala si Flandra, dar nu si pentru Regiunea Valonia. Prin urmare, aceasta tara nu a comunicat inca Comisiei strategia sa nationala. Statele membre in cauza au la dispozitie doua luni pentru a-si indeplini obligatiile juridice. In caz contrar, Comisia poate decide sa trimita un aviz motivat.
Tot ieri, CE a mai trimis scrisori de punere in intarziere Bulgariei, Cehiei si Romaniei, solicitandu-le sa ia masuri pentru a asigura aplicarea integrala a legislatiei UE privind stocurile petroliere. Directiva privind stocurile petroliere (Directiva 2009/119/CE) solicita statelor membre sa mentina stocuri minime de titei si/ sau de produse petroliere echivalente cu cel putin 90 de zile de importuri nete zilnice medii sau cu 61 de zile de consum intern zilnic mediu, oricare dintre cele doua cantitati este mai mare. Directiva trebuia sa fie transpusa de statele membre in legislatia lor nationala pana la 31 decembrie 2012. Dat fiind rolul titeiului in gama de surse de energie a UE, puternica dependenta externa a UE de aprovizionarea cu titei si cu produse petroliere si incertitudinea geopolitica in multe regiuni producatoare, este vital sa se garanteze accesul consumatorilor la produse petroliere. Comisia a observat ca aceste trei state membre nu si-au indeplinit in mod repetat, unele din ianuarie 2013, obligatia de a mentine stocuri de urgenta minime de titei. Prin urmare, Comisia Europeana a concluzionat ca nivelul mic al stocurilor observat nu se datoreaza unor circumstante exceptionale, ci reprezinta mai degraba o nerespectare structurala a directivei. Statele membre in cauza au de acum la dispozitie doua luni pentru a raspunde argumentelor expuse de executivul european. In caz contrar, Comisia poate decide sa trimita un aviz motivat.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter