RO EN
Košík je prázdný

BEI: Majoritatea romanilor sunt de acord cu taxarea produselor si serviciilor poluante

Aproximativ 88% dintre romani considera ca schimbarile climatice au impact asupra vietii lor zilnice, numarul acestora fiind cu 11% peste media europeana de 77%, potrivit rezultatelor unui sondaj al Bancii Europene de Investitii (BEI), referitor la clima din 2021-2022. Rezultatele acestei runde vizeaza perceptiile cetatenilor legate de schimbarile climatice si actiunile pe care se asteapta sa le ia tara lor pentru a le combate.
Potrivit studiului, 84% dintre romani cred ca schimbarile climatice si consecintele acestora sunt cele mai mari provocari pentru umanitate in secolul XXI, 85% sunt mai ingrijorati de criza climatica decat de propriul guvern, iar 64% sunt de parere ca Romania nu va reusi sa reduca drastic emisiile de carbon pana in 2050, conform angajamentului din Acordul de la Paris. Totodata, 63% dintre Romania sunt in favoarea unor masuri guvernamentale mai stricte, care sa impuna schimbari in comportamentul oamenilor si 76% chiar ar fi de acord cu o taxa pe produsele si serviciile care contribuie cel mai mult la incalzirea globala. O majoritate covarsitoare (90%) declara ca vor sa inlocuiasca zborurile pe distante mici cu trenuri rapide, putin poluante, in colaborare cu tarile invecinate.
Intrebati pe ce sursa de energie ar trebui sa se bazeze tara lor pentru a combate incalzirea globala, majoritatea romanilor au raspuns ca prefera energiile regenerabile (70%) pentru rezolvarea urgentei climatice, cu 7 puncte peste media UE de 63%. Insa sprijinul pentru energiile regenerabile difera in functie de nivelul veniturilor: 64% dintre persoanele cu venituri mai mici ar sustine dezvoltarea, in continuare, a energiilor regenerabile fata de 79% dintre persoanele cu venituri mai mari. In acelasi timp, romanii, in general, sunt mai putin favorabili energiei nucleare decat alti europeni (7% fata de 12%). In fine, romanii sunt usor mai putin inclinati decat alti europeni sa creada ca tara lor ar trebui sa se bazeze pe economii energetice (14% fata de 17%). Economisirea energiei este situata deasupra rolului mai mare al gazelor naturale (7 %).
"Mi se pare un mesaj foarte puternic ca marea majoritate a romanilor, asemeni altor europeni, considera ca schimbarile climatice au impact asupra vietii lor de zi cu zi si ca schimbarile climatice si consecintele lor sunt cea mai mare provocare in secolul XXI. Sondajul nostru arata ca aproape doua treimi dintre romani sunt in favoarea unor masuri guvernamentale mai stricte, care sa impuna o schimbare a comportamentului oamenilor. Acest lucru se pliaza foarte bine pe obiectivele BEI: Grupul BEI a adoptat recent Foaia de parcurs a bancii schimbarilor climatice pentru a-si pune in aplicare programul ambitios de a sustine cu o mie de miliarde de euro investitii in actiuni climatice si sustenabile din punct de vedere al mediului in perioada 2020-2030 si de a acorda peste 50% din finantarile BEI pentru actiunile climatice si durabilitatea mediului pana in 2025. BEI finanteaza deja proiecte din Romania care urmaresc aceste obiective. De exemplu, BEI a finantat recent imbunatatirea eficientei energetice a blocurilor de locuinte din Bucuresti si sustine sectorul romanesc al mediului prin diverse activitati de consiliere", a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepresedintele BEI.
***
Banca Europeana de Investitii a lansat a patra editie a Sondajului BEI cu privire la clima, o evaluare temeinica a parerilor oamenilor despre schimbarile climatice. Desfasurat in parteneriat cu firma de cercetare de piata BVA, a patra editie a Sondajului BEI cu privire la clima are ca scop sa informeze despre dezbaterea mai larga referitoare la atitudinile si asteptarile legate de actiunile climatice. Peste 30.000 de respondenti au participat la sondaj, intre 26 august si 22 septembrie 2021, cu un esantion reprezentativ pentru fiecare dintre cele 30 de tari care au facut obiectul sondajului. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter